Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony II

Ogródek Iwony II

jazzy 19:48, 31 mar 2016

Dominika11 napisał(a)
mówisz, że topsinem nie trzeba - ja nie wprawiona w tym temacie, bo dopiero pierwszy rok działam z owocowymi z psikaniem

czyli co miedzian starczy + ewentualnie na robaczki ???

Wystarczy Jeśli miedzianem już pryskałaś, to teraz promanal i już Jak się w sezonie pojawi jakiś parch czy grzyb to psikniesz topsinem
Iwk4 19:56, 31 mar 2016

Dominika11 napisał(a)
mówisz, że topsinem nie trzeba - ja nie wprawiona w tym temacie, bo dopiero pierwszy rok działam z owocowymi z psikaniem

czyli co miedzian starczy + ewentualnie na robaczki ???

Dominiko, myslę, że na razie nie ma konieczności.
Topsin to chemiczny środek przeciwgrzybowy.

Każdy, kto wprowadza do ogrodu środki chemiczne, musi się poważnie nad tym zastanowić.

Ja się nie znam na tych środkach, ale mam jedną refleksję:
Przez szereg lat nie stosowałam środków ochrony roślin, bo się nie znałam. Ogród radził sobie sam, jakoś nie było wielkich strat w ogrodzie. Ogród można powiedzieć - był prowadzony ekologicznie i żadnego dziadostwa w postaci grzyba, szkodników nie było ...

W tym czasie niektóre osoby skutecznie stosowały różne środki ochrony roślin, lały chemię stosując się do wszelkich terminów. Skutek był taki, ze rośliny same nie walczyły, poddawały się skuteczności środków i były bardziej podatne na jakiekolwiek choroby ... Ciągle trzeba było stosować chemię i koło się zamykało.

Zna się na tym bardzo dobrze Waldek, możesz się zapytać na jego wątku.

Ja nauczyłam się z tego jednej rzeczy:
Skoro ekologia jest zdrowsza, lepsza, skuteczna, to po co zatruwać się chemią?
Gnojówki z pokrzywy, skrzypu i innych ziół są bardzo skuteczne w ogrodzie. Promanal jest na bazie zawiesiny olejowej i działa zaduszając "zwierzątka" ...
Środki chemiczne nie działają selektywnie, zabijają szkodniki i pożyteczne owady. Także biedronki...
Iwk4 20:00, 31 mar 2016

Justynko, widziałam, rewolucję tworzysz...

Ewa, szkoda twoich żurawek. Ja nie zauważyłam u siebie, choć martwi mnie jeden RH. Jakiś taki mizerny jest. Ale go nie wykopię z ziemi tylko dlatego, że latem widziałam na nim dwa opuchlaki ...

Mam ususzony wrotycz. Może zrobić napar. Tylko czy teraz ma sens lać go wywarem?
ewa004 20:19, 31 mar 2016

Iwonko te żurawki które wyleciały były w takim dziwnym kolorze że do niczego mi nie pasowały
Ale jak bym zdanie zmieniła to w innej części jeszcze kilkanaście mam .
Wrotycz i pokrzwę leje cały sezon na zmianę ,ale i tak widać nie dałam rady opuchlakom
Iwk4 20:21, 31 mar 2016

Oj, to chyba zrobię ten wywar pod mojego rh ...
ewa004 20:25, 31 mar 2016

Myślę że nie zaszkodzi
Dominika11 20:35, 31 mar 2016

o matko jaki wykład dokształcający

okey był miedzian i starczy - dzięki
Iwk4 20:50, 31 mar 2016

Ten wykład to tak przy okazji...
bacowa 21:04, 31 mar 2016

Wzeszła ci werbena na rabacie ?, u mnie całe łany
Shemsi 21:06, 31 mar 2016

Iwk4 napisał(a)

Oj, przygód tego typu nie życzę, ale ja zawsze szukam w tych złych momentach dobrych stron... Zawsze może być gorzej... Głowa do góry i w przesądy nie wierzymy
Choć w przeznaczenie już tak

Ja też z tych po jaśniejszej stronie mocy Już sama się z siebie śmieję, bo od porodu ciągle coś sobie robię, więc to żadne wrzosy, tylko zwyczajne zmęczenie materiału Ale fajnie byłoby znaleźć "winowajcę".