Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przerwa na kawę...

Przerwa na kawę...

tulucy 12:53, 31 sie 2020

Iwonka, a co masz za tą ścianą w domu? W sensie czy nie da się tam drzwi wybić z salonu czy jakoś tak...
tulucy 12:56, 31 sie 2020

Ja cierpię z powodu takiego a nie innego tarasu mocno. Nie dość, że od południa, słońce mam non stop, od wschodu do zachodu, to nie mamy zadaszenia w ogóle. A najbardziej mi doskwiera jego wysokość, to że muszę po schodach do ogrodu łazić, jak w piętra... chciałabym tak jak Wy macie, jak u Izy na płasko czy u Ciebie, Kasi, Ani - po dwa stopnie maks...
Gosiek33 12:57, 31 sie 2020

Ładnie kombinujesz
inka74 14:05, 31 sie 2020

Lucy )) też o tym myślałam - mogę wybić wyjście na taras z salonu nie byłoby większego problemu. W salonie wystarczy jedną komodę przenieść na inną ścianę. To jest tylko kwestia roboty i zgłoszenia/naniesienia na plany budynku tego wyjścia choć obrys domu się nie zmienia a z tyłu jest zachowana odległość do płotu - 5 metrów. I wręcz byłoby to korzystne bo skróciłaby się droga do noszenia drewna do kominka. A tam pojedyncze drzwi by wystarczyły
Ten taras z tyłu też może być większy - wystarczy zlikwidować ścieżkę z opaski na tył i połączyć rabatę przy trawniku z rabatą z tyłu. To ta część ścieżki po prawo, zaraz za stipą. Tak, jak zaczyna się pierwsza kwadratowa płytka. Wtedy mam gdzie przenieść duże rośliny a taras może mieć i 3,5 metra szerokości.

Na razie chcę zrobić te 2,5 m i zobaczyć czy da się postawić stół, odsunąć krzesła nie wpadając w rabatę itp. Rabaty zawsze mogę połączyć zyskując dodatkowe miejsce na roślinki. W domu mam jadalnię z miejscem na stół 2,5 x 3,5 metra i wszystko się mieści, stół na 6 osób i komunikacja. Kwestia dobrania wielkości mebli. Nie chcę tam stawiać dużego stołu, taki 70x120 rozkładany do 160 by wystarczył. Ideałem byłby stół metalowy, który można na zimę zostawić na powietrzu. Jak się nie uda będzie drewno i czarne/grafitowe krzesła/fotele. Poszukam mebli przez zimę. Chcę trochę w takim układzie pofunkcjonować i sprawdzić jak bardzo ta odległość od domu, kuchni mi przeszkadza i na ile sprawdzi się takie miejsce. Bo miejsce na poranną kawę na tarasie czy wieczorne wino zostaje i jest idealne.
inka74 14:08, 31 sie 2020

tulucy napisał(a)
Ja cierpię z powodu takiego a nie innego tarasu mocno. Nie dość, że od południa, słońce mam non stop, od wschodu do zachodu, to nie mamy zadaszenia w ogóle. A najbardziej mi doskwiera jego wysokość, to że muszę po schodach do ogrodu łazić, jak w piętra... chciałabym tak jak Wy macie, jak u Izy na płasko czy u Ciebie, Kasi, Ani - po dwa stopnie maks...
Niestety, urok starszych domów. Tak kiedyś budowali. Ale ja pamiętam, że ty coś mówiłaś o innym niż obecne zagospodarowanie parteru... No i może w przyszłości pomyślicie na nowych włościach o domku parterowym. Nic straconego. Ja nadal zostaję z marzeniami o domu-stodole przy jeziorze. Takim, aby na lato można było mieszkać na stare lata.
inka74 14:16, 31 sie 2020

Gosiek33 napisał(a)
Ładnie kombinujesz
Kombinowanie niestety jest efektem braku wiedzy i doświadczenia ;( Wszystkiego się uczę. To jest mój pierwszy dom w całym moim życiu. Wcześniej w bloku mieszkałam długie lata. Wszystkie zmiany powstają w bólach i niekończącej się demolce, taka metodą prób i błędów. Dobrze, że jeszcze siły mi na to pozwalają i się chce ogólnie
Gosiek33 14:32, 31 sie 2020

Do docelowego domu trzeba dojrzeć.... To wypadkowa wiedzy, kasy i potrzeb, a te się z czasem zmieniają. TARcia po pierwszym domu wiedziałą czego na pewno już więcej nie chce (schodów), co jej potrzeba. W między czasie przy ustalaniu projektu nowego domu i tak coś zmieniała.
Zmieniają się technologie, dostępność materiałów. Życie weryfikuje wiele chciejstw.

Anda 14:34, 31 sie 2020

Czytam o zmianach i podziwiam i rozumiem potrzebę zmian. Słońce w południe w upały jest nie do wytrzymania nawet podparasolem. Najlepszy jest cień od domu i drzew. Dlatego cieszę się, że mam taras od północnego zachodu. Parasol od zachodniego słońca już trochę lepiej chroni niż od południowego.

Co do za drzewko przymierzasz przy tarasie?
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
inka74 14:43, 31 sie 2020

Gosiek33 napisał(a)
Do docelowego domu trzeba dojrzeć.... To wypadkowa wiedzy, kasy i potrzeb, a te się z czasem zmieniają. TARcia po pierwszym domu wiedziałą czego na pewno już więcej nie chce (schodów), co jej potrzeba. W między czasie przy ustalaniu projektu nowego domu i tak coś zmieniała.
Zmieniają się technologie, dostępność materiałów. Życie weryfikuje wiele chciejstw.

pierwszy dla wroga, drugi dla przyjaciela a trzeci dla siebie? zgadzam się Gosiu w 100% z tym co powiedziałaś obiema łapkami. U mnie schody na starość też będą problemem. Stawy genetycznie mam obciążone. eM też. Dlatego tak po cichu myślę, że może ten dom synowi zostawię a sami o czymś dużo mniejszym, parterowym pomyślimy. Za to z większym trochę ogrodem, takim koło 1200 metrów.
inka74 15:04, 31 sie 2020

Anda napisał(a)
Czytam o zmianach i podziwiam i rozumiem potrzebę zmian. Słońce w południe w upały jest nie do wytrzymania nawet pod parasolem. Najlepszy jest cień od domu i drzew. Dlatego cieszę się, że mam taras od północnego zachodu. Parasol od zachodniego słońca już trochę lepiej chroni niż od południowego.

Co do za drzewko przymierzasz przy tarasie?

Edit - ta nowa miejscówka jest właśnie północno-zachodnia, słońce z boku pojawia się po godz. 18 i nie na całej powierzchni do 2 metrów od domu jest praktycznie non stop cieniście i chłodno Rano jest tylko słońce na rabacie pod płotem.

Ewcia, u nas co roku lato jest coraz bardziej dotkliwe. Cierpię okrutnie w te upały. Przynajmniej w domu mam chłodno na parterze. Ale ile można siedzieć w domu? Z drzewkiem mam problem natury technicznej. W teorii bym chciała coś zwiewnego takiego jak Nigra ale nie o ciemnych liściach. Dwa ciemne drzewa praktycznie obok siebie mi nie pasują. Pasuje mi pokrojem grujecznik taki zwiewny, lekki ale docelowo jest za wysoki. Tak samo tulipanowiec czy ambrowiec. Wolałabym ograniczyć cięcie choć ambrowiec piękny jest. Nie może być za wysokie ani za szerokie, takie do 6-8 metrów byłoby ideałem. I nie za szerokie bo przejście jest a do domu 3 metry odległości. Musi wytrzymać w pełnym słońcu. Odpadają więc te o jasnych liściach. Nie kuliste - tych mam wystarczająca ilość. Od dołu tak na wysokości do 2 metrów musi być przejście więc nie może to być wersja płacząca. Trochę w kropce jestem. Brzoza mi się podoba ale 1 sztuka jakoś do mnie nie przemawia a na więcej nie ma miejsca. Oprócz tego syn i eM uczulony na brzozę. Mam jedną miniaturę w skrzyni i to wystarczy. Patrzę na jabłonie ozdobne. Magnolie...
Dostępnego mam jednego graba Lukas, którego wysadziłam z narożnika bo za dużo na raz chciałam w jednym miejscu mieć. Ponieważ mogę go prowadzić na płasko to i może u mnie rosnąć koło domku ogrodnika albo za płotem. Nie jestem wiec do niego przywiązana jako drzewa docelowego przy tarasie. Trochę za bardzo docelowo rośnie geometryczny, zwarty ale może to kwestia cięcia lub też nie. To stosunkowo nowa odmiana i brakuje zdjęć takich dorosłych drzew. Na razie szukam pomysłów więc wszelkie podpowiedzi mile widziane ))