Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przerwa na kawę...

Przerwa na kawę...

galgAsia 18:41, 24 sie 2020

No co za niedobre roślinki Nie rosną tak, jakbyśmy chciały
Ze swoimi też mam taki problem, ale postanowiłam się nie przejmować. O ewentualnych przeróbkach pomyślę za rok

Iwona, powiedz mi proszę, kiedy przycinasz kielichowce? bo moje już się zadomowiły i zaczęły dostawać skrzydła Więc myślę, że w przyszłym sezonie się za nie wezmę
sarenka 20:10, 24 sie 2020

inka74 napisał(a)
Nie wiem, ale i tak obecnie mają 2 sztuki i każda innej wysokości. Do ciebie od nich jest daleko. Zadzwoń i się zapytaj po prostu. Mają transport własny. Może mogą zamówić dla ciebie 3 sztuki platana, jak nie teraz to na wiosnę.

A po ile są one w AF? W Radzyminie te platany były po 150 zł. Może zadzwoń też tam i zapytaj się czy mogą 3 sztuki dla ciebie sprowadzić. I ile transport u nich kosztuje. Ja za tulipanowce Edward Gursztyn płaciłam coś koło 300 zł jak nie więcej. Im wyżej szczepione drzewo i z rzadkiej odmiany - tym droższe.

Platany po 350
inka74 20:32, 24 sie 2020

mrokasia napisał(a)
Mnie się kompletnie rozjechała pojałowcowa. Właśnie jest tak jak mówisz - rośliny rosną inaczej niż planowałam. Wiosną muszę tę rabatę przebudować. Teraz już nie będę jej ruszać.
no ja na wiosnę tylko jedną rabatę z nowych, tę po skrzyniach, zrobiłam taką zaplanowaną w 100% i ta jest OK. Reszta rabat poszerzonych to był taki trochę spontan i sadziłam to co miałam pod ręką. Jak zwykle po sezonie widzę dziury czy braki kwiatów czy niezgranie kolorów. Tu gdzieś coś urosło za bardzo tu za mało, tu coś zgrzyta bo np. niska granatowa szałwia jest piękna ale absolutnie nie powtarza kwitnienia i są teraz łyse placki a jeżówka zamiast 30 cm ma prawie 60 i leży. No życie
inka74 20:48, 24 sie 2020

galgAsia napisał(a)
No co za niedobre roślinki Nie rosną tak, jakbyśmy chciały
Ze swoimi też mam taki problem, ale postanowiłam się nie przejmować. O ewentualnych przeróbkach pomyślę za rok

Iwona, powiedz mi proszę, kiedy przycinasz kielichowce? bo moje już się zadomowiły i zaczęły dostawać skrzydła Więc myślę, że w przyszłym sezonie się za nie wezmę
no widzisz jakie paskudy wredne. A jeszcze koleżanki dobre podsuwają pomysły na zmiany, dobre pomysły dodam

Ja jak mam pomysł w głowie to bym chciała go zrealizować, już teraz, natychmiast. Ale doświadczenie ubiegłoroczne sugeruje aby poczekać, szczególnie z drzewami.

Kielichowce przycinam wczesną wiosną a korekty drobne robię w sierpniu, po 2 rzucie kwiatów. Wonny już nie kwitnie za to Aphrodite i biały Venus jeszcze mają kwiaty.
inka74 20:49, 24 sie 2020

sarenka napisał(a)

Platany po 350
dużo. Ja bym zadzwoniła do Radzymina czyby nie sprowadzili dla ciebie.
TAR 20:53, 24 sie 2020

inka74 napisał(a)
mi już ręce opadają z ogrodem. W robocie mam sajgon. Wszystko jest na nie.

ja tez w robocie juz wlasny zadek doganiam na zakrecie, jak wracam jakis obiad i padam, nie mam zwyczajnie sily, dzis zrobilam na spokojnie przeglad, gdyby spadlo troche deszczu pokonczylabym wszystko posadzila to co zostalo, przesadzic chce jedna choine tylko, pozostałych nie ruszam, ale to jesienia zrobi. chce dosadzic jedna brzoze i graba, nazwyklejszego. u mnie ladnie przyrastaja, za 3 latka zrobi mi juz troche cienia na patelni. i potrzebuje jakis tydzien by popodcinac suszki, odchwaszczyc. za to w naroznikowej przy tarasie wały po kretach i nornicach, juz nawet nie wyganiam kota sasiadow, jest bardzo łowny. niestety straszy podczas wieczornego obchodu, nie dosc ze ciemno to i on czarny, o zawal moze przyprawic. ale myszy lapie.
inka74 07:06, 25 sie 2020

Oj Tarcia, jak ja cię rozumiem.

Dziewczyny, LEJE! Nie pada a leje!!!! W końcu
Wiolka5_7 08:39, 25 sie 2020

Super,że leje !
mrokasia 09:08, 25 sie 2020

Fajnie, że wreszcie pada u Ciebie. U mnie lekko padało w nocy, może z godzinę.
inka74 09:13, 25 sie 2020

Godzinę to trwało ale już jest trochę inna ziemia, dobre i to