Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przerwa na kawę...

Przerwa na kawę...

Brzozowadzie... 15:14, 17 gru 2020

Cześć Iwonko Powoli nadrabiam zaległości. I chyba zacznę od końca - zachwycona jestem tymi przemalowanymi drzwiami - kolor cudny i wykonanie - pełen profesjonalizm. No wyszło świetnie.
Od czytania, ile Ty robisz w ogrodzie kilka razy byłam zmęczona Szacunek. Ale wywalenie jałowców to był moim zdaniem najlepszy Twój ruch w sezonie - zupełnie inny oddech złapała ta rabata.
Kącik z lustrem to mój absolutny faworyt - tak tam fajnie tajemniczo zrobiłaś
A nie kusi Cię przemalowanie tych pięknych złotych krzeseł na czarno lub stolika na złoto, tak żeby całość była w jednym kolorze?
Ozdoby świąteczne przepiękne, ta cała dekoracja przy drzwiach wejściowych. Zazdroszczę talentu, bo ja dwie lewe ręce mam do takich dekoracji.
Pozdrawiam ciepło!
inka74 15:22, 17 gru 2020

kami napisał(a)
Dzisiaj szaro buro i ponuro. Jest ciemniejszy ale nie tak ciemny jak u Ciebie. Choć może już robi się bardziej ciemny niż jak go kupiłam.
Szczerze to On mi się nie podobał ale mam nadzieję, że wyładnieje jak Twój w kartonie.

Tu jakoś bardziej mój ciemiernik jest podobny https://zielonozakreceni.pl/forum/ciemierniki/9900-ciemiernik-helleborus-sahinii-winter-bells

Ciekawie się zaczyna w ciemiernikach u Ciebie
Właśnie widzę, że bardzo podobny. Może ten mój nie jest tą odmianą...
Ciemierników mam sporo, ze 25-30 krzaczków rozsianych po całym ogrodzie. Tylko one młode w przeważającej większości. 1-3 lata w ogrodzie, niektóre kupowane jako takie pojedyncze mini sadzonki. Nie mam jeszcze takich dużych i dorodnych kęp jakie potrafią tworzyć ale już coś tam się pokazuje. Nawet mizeroty z wiosny Pink Frost teraz widzę, że po 1-2 kwiaty będą miały. Ja je trochę traktuje jak wypełniacze zielone na rabatach.
inka74 15:36, 17 gru 2020

popcorn napisał(a)
Inka ale cuda tworzysz!

Kami cudne te ciemierniki! Oj kusisz, kusisz! Ja bym je posadziła do gruntu, ale zabezpieczyła przed mrozem. Bałabym się sracić, za darmo nie były...

moje póki co wszystkie żyją kupowane w zimie też, ale od lutego do wiosny już bliżej..

kidyś parę biedronkowych załatwiłam za to, po prostu zmarzły na balkonie w doniczkach i zgniły i nic nie odbiło...(kupione w sklepie i zostawione na balkonie bo przecież to zimowe kwiatki). ale wtedy jeszcze nie wiedziałam że pędzone i raczek w domu je powinnam trzymać...

pozdrawiam!
e tam cuda, ot po prostu się odstresowuję. Czasami praca manualna pozwala wyłączyć myślenie
kami 15:40, 17 gru 2020

Niekoniecznie, nazwane mogą być tak samo gdzieś widziałam ciemiernika bardziej jak Twój i On mi się podobał.
Twoje ciemierniki też mi się podobają.
Ciemiernik Merlin mi się podobał, on wydaje się być podobny do Pink Frost.
inka74 15:51, 17 gru 2020

Brzozowadziewczyna napisał(a)
Cześć Iwonko Powoli nadrabiam zaległości. I chyba zacznę od końca - zachwycona jestem tymi przemalowanymi drzwiami - kolor cudny i wykonanie - pełen profesjonalizm. No wyszło świetnie.
Od czytania, ile Ty robisz w ogrodzie kilka razy byłam zmęczona Szacunek. Ale wywalenie jałowców to był moim zdaniem najlepszy Twój ruch w sezonie - zupełnie inny oddech złapała ta rabata.
Kącik z lustrem to mój absolutny faworyt - tak tam fajnie tajemniczo zrobiłaś
A nie kusi Cię przemalowanie tych pięknych złotych krzeseł na czarno lub stolika na złoto, tak żeby całość była w jednym kolorze?
Ozdoby świąteczne przepiękne, ta cała dekoracja przy drzwiach wejściowych. Zazdroszczę talentu, bo ja dwie lewe ręce mam do takich dekoracji.
Pozdrawiam ciepło!
Agatko - bardzo mi miło ))
Z drzwiami to na początku stałam i płakałam ze złości na siebie a teraz dziwię się, że tyle czasu z tamtym paskudztwem wytrzymałam. Ten zielony jest faktycznie piękny. Jednak drzwi wejściowe to prawdziwa wizytówka i one bardzo wiele wnoszą do ogólnego odbioru całości domu czy ogrodu. To taki detal, o który naprawdę warto zadbać. Teraz z ozdobami tworzą ładną całość.
Tak, pozbycie się jałowców i przesadzenie perukowca to był dobry ruch. Jeszcze przesadzenie 6 tuj z narożnika i zmiana kształtu rabat i wejścia na tyły to też był dobry ruch. Właśnie dziś porównywałam zdjęcia z poprzedniego sezonu i z tego i jest już nieźle pod względem kształtów. Teraz tylko dopracowanie nasadzeń zostało. Kącik z lustrem bardzo, bardzo lubię. Jest przez cały rok ciekawy. Tam dużo się nie dzieje ale stanowi taki fajny punk ogniskujący wzrok. Teraz na jabłonce jest powieszony karmnik więc roślinki trochę zostały hmmm... pobrudzone ale za to sikorki cuda wyprawiają. A roślinki się umyje po zimie.
Stolik i krzesełka są z innego kompletu. Cały czas mam nadzieję, że może kiedyś w końcu uda mi się dostać oryginalny stolik do nich. Myślałam o przemalowaniu ale... tak mi na razie bardziej pasują jak są takie nieoczywiste. Kwestia myślę otoczenia. Na razie i tak z nimi biegam jak widzisz po ogrodzie więc może kiedyś.
inka74 16:17, 17 gru 2020

kami napisał(a)
Niekoniecznie, nazwane mogą być tak samo gdzieś widziałam ciemiernika bardziej jak Twój i On mi się podobał.
Twoje ciemierniki też mi się podobają.
Ciemiernik Merlin mi się podobał, on wydaje się być podobny do Pink Frost.
sporo jest odmian ciemierników tworzonych z jednej "matki" I co kraj to i nazwa może być inna. Podobnie jest z różami. Dopiero jak są zastrzeżone i zgłoszone nazwy handlowe to wtedy można mówić o jednej odmianie. Wydaje mi się, że ostatnio bardzo dużo hybryd powstało. Ciemierniki są zresztą rozmnażane w dużym stopniu genetycznie. Kiedyś się je żmudnie dzieliło i sadzonkowało a teraz hoduje na paletkach in vitro.
Kokesz 23:04, 17 gru 2020

kami napisał(a)
Dzisiaj szaro buro i ponuro. Jest ciemniejszy ale nie tak ciemny jak u Ciebie. Choć może już robi się bardziej ciemny niż jak go kupiłam.
Szczerze to On mi się nie podobał ale mam nadzieję, że wyładnieje jak Twój w kartonie.

Tu jakoś bardziej mój ciemiernik jest podobny https://zielonozakreceni.pl/forum/ciemierniki/9900-ciemiernik-helleborus-sahinii-winter-bells

Ciekawie się zaczyna w ciemiernikach u Ciebie

Też je kupiłam Wzięłam wszystkie 5 szt bo trafiłam na super przecenę w Obi.. Bardzo ładne duże sadzonki były. Kwiatki już limonkowe, więc przekwitnięte, muszę zobaczyć czy coś jeszcze wypuszczają. Moje są w gruncie od 2 mcy.

Podobają mi się też HGC Snow Frills. Były u Zy...2 lata temu na Gardenii ale nie można było kupić i na stronie też nie było.
kami 08:21, 18 gru 2020

Szybciej przecena była u Ciebie
Po ile zł zgarnęłaś u siebie?
Mój winter za 20zł z 40zł przecenili. Sporo było na stanie. Liczyłam, że jeszcze coś opuszczą, potem pojawił się ice n roses barolo za 79zł i nastąpił wybuch ,,miłośći,,
O HGC Snow Frills już właśnie słyszałam od środy , że istniej takie cudo. Może rozmnażają i za 2/3 lata się pojawi.

Brzozowadzie... 09:42, 18 gru 2020

inka74 napisał(a)
Agatko - bardzo mi miło ))
Jeszcze przesadzenie 6 tuj z narożnika i zmiana kształtu rabat i wejścia na tyły to też był dobry ruch. Właśnie dziś porównywałam zdjęcia z poprzedniego sezonu i z tego i jest już nieźle pod względem kształtów. Teraz tylko dopracowanie nasadzeń zostało.
Stolik i krzesełka są z innego kompletu. Cały czas mam nadzieję, że może kiedyś w końcu uda mi się dostać oryginalny stolik do nich. Myślałam o przemalowaniu ale... tak mi na razie bardziej pasują jak są takie nieoczywiste. Kwestia myślę otoczenia. Na razie i tak z nimi biegam jak widzisz po ogrodzie więc może kiedyś.

A właśnie, zapomniałam, rzeczywiście ta zmieniona rabata przy tarasie, co z niej kilofem łupałaś beton, wygląda jakby taka była od początku, Mrokasia ma rację.
Czyli polowanie na stolik do krzeseł trwa , to rozumiem, bo one kolor mają fajny.
Ależ Wy się znacie na tych ciemiernikach, dla mnie orientalne to jedna odmiana, druga to nigerNo i cuchnący. Tyle by było
Kokesz 10:20, 18 gru 2020

kami napisał(a)
Szybciej przecena była u Ciebie
Po ile zł zgarnęłaś u siebie?
Mój winter za 20zł z 40zł przecenili. Sporo było na stanie. Liczyłam, że jeszcze coś opuszczą, potem pojawił się ice n roses barolo za 79zł i nastąpił wybuch ,,miłośći,,
O HGC Snow Frills już właśnie słyszałam od środy , że istniej takie cudo. Może rozmnażają i za 2/3 lata się pojawi.

Z 40zl na 10zł
Oprócz tego full innych roślin było przecenionych, które też przygarnęłam
Ledwie się tym majdanem doczołgałam do autobusu
Tylko ja je kupiłam w połowie października.