Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przerwa na kawę...

Przerwa na kawę...

anpi 16:54, 02 gru 2020

Właśnie ten czas z najbliższymi najcenniejszy, to dzielenie się radością,opowieści dziadków jak było kiedyś. Spotkanie kilku pokoleń przy jednym stole, kolędy, jasełka na szybko zorganizowanie na żywo przedstawione przez dzieci, czy wnuki, przekazanie tej radosnej i pełnej miłości atmosfery młodszemu pokoleniu. Moje dorosłe dzieci miło wspominają wspólne przygotowania do świąt, pieczenie pierniczków, w tle dźwięk kolęd, ubieranie choinki i dekoracje, robioną ręcznie pierwszą szopkę. Nie mogło być świąt bez nocnej pasterki. Zamężna córka wie co świętujemy w te święta i stara się przekazać to swoim dzieciom.
Najsmutniejsze w dzisiejszej rzeczywistości,jest to, że te święta nie będą w pełnym gronie rodzinnym. Dziadkowie boją się dłuższego kontaktu z prawnukami,by te ich nie zaraziły mając wiele kontaktów w przedszkolu. My nie chcemy narażać starszych rodziców na przebywanie w dużej grupie. Zjeżdżała się też rodzina z daleka, a teraz wiadomo obostrzenia i lęk...
Ale może to wszystko po to by zatrzymać się na chwilę i pomyśleć : po co żyję, co jest naprawdę ważne...?
A dekoracje też są ważne, wg mnie podkreślają wagę chwili, to z jakiej okazji świętujemy. Cały wysiłek włożony w zrobienie tych samodzielnie wykonanych ,ale i skomponowanie tych gotowych, uważam niejako za dar ode mnie, uczczenie tej prawdziwej Miłości, która przyszła na świat i powinna zamieszkać w naszych sercach.
Sorry za prywatę, ale jakoś mnie wzięło na przemyślenia.
Nie żeby ciągnąć jakąś dyskusję,bo to przecież ogrodowy wątek
Tak więc jestem jak najbardziej za naturalnymi dekoracjami, w ogrodzie można znaleźć wiele materiałów do ich tworzenia
inka74 19:21, 02 gru 2020

Aniu, nic dodać, nic ująć. Najwspanialsze święta dla mnie to te u mojej babci, gdy jeszcze z nami była. Wspólne lepienie pierogów, kolędowanie, rozmowy. Ponad 20 osób było, ciasno ale cudownie.

Ja zamierzam w tym roku z Młodym robić pierniki. Potem będą na prezenty. Od kilku lat robimy własnoręczne podarki. Bombki, solne renifery czy aniołki, choinki z piórek, szydełkowe gwiazdki. Co roku coś innego, symbolicznego bo rodzina duża.
inka74 09:50, 12 gru 2020

U mnie ogród posprzątany, dom powoli krok po kroku ogarniam. Pierwsze dekoracje w środku i na zewnątrz zawieszone. Choinka z desek po palecie zrobiona, postawiona. Do wymiany tylko lampki bo chłodna biel mi jednak nie pasuje.
A jak u was?
inka74 09:57, 12 gru 2020

Do ubrania donicy wykorzystałam głównie to co miałam w ogrodzie i pozostałości ze stroików. Cyprysik, mahonia czy gałązki derenia są świetne do tego typu dekoracji. Dyniek też jeszcze nie wyrzucałam. Znalazły zaciszne miejsce w donicy

I na tarasie. Tu dopiero początki właśnie wpadłam na pomysł jak wykorzystać stare, trochę już sfatygowane czasem ozdoby. Jak się rozpadną to nie będzie żalu...

Miłego dnia!
Anda 13:45, 12 gru 2020

inka74 napisał(a)

I na tarasie. Tu dopiero początki właśnie wpadłam na pomysł jak wykorzystać stare, trochę już sfatygowane czasem ozdoby. Jak się rozpadną to nie będzie żalu...

Miłego dnia!

Bardzo ładnie przystroiłaś dom. Ta klateczka przepiękna

Ja mało dekoruję. Jestem bardzo minimalistyczna Choinka za to już stoi.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
TAR 14:50, 12 gru 2020

noo ta klatka swietna
u siebie powiesilam dzis lampki na 4 drzewkach i na tym zakonczylam przystrajanie. padlam ze zmeczenia jakbym tone wegla przerzucila. cos okropnego taka niemoc. choinka bedzie za tydzien, ozdoby mezaty juz zniosl ze strychu i stwierdzil, ze zawsze wykladam jeszcze inne stroiki i zebym juz je wystawila. oszalal.
inka74 14:59, 12 gru 2020

Ja co roku coś dodaję lub zmieniam. Robię też własne ozdoby na prezenty. Lubię taki trochę przesadzony świąteczny nastrój. Nie w każdym możliwym miejscu jak u Grizwoldów ale powoli się nazbierało ozdób.
Klatkę udało się przez przypadek upolować i to w bardzo atrakcyjnej cenie jak na ten rozmiar. Bardzo ją lubię normalnie stoi na cienistej.
Do donicy obok dodałam troszkę jasnych gałązek jakiegoś krzaczka z pola, mam nadzieję że w donicy teraz nie puści korzeni. I kilka kwiatów hortensji. Jest już jak dla mnie OK. Teraz tylko lampki na drzewach wywiesić i ogród gotowy na święta
inka74 15:01, 12 gru 2020

TAR napisał(a)
noo ta klatka swietna
u siebie powiesilam dzis lampki na 4 drzewkach i na tym zakonczylam przystrajanie. padlam ze zmeczenia jakbym tone wegla przerzucila. cos okropnego taka niemoc. choinka bedzie za tydzien, ozdoby mezaty juz zniosl ze strychu i stwierdzil, ze zawsze wykladam jeszcze inne stroiki i zebym juz je wystawila. oszalal.
u mnie na pytanie które okna panowie myją obaj i ten większy i mniejszy bardzo szybko się ulotnili... Jak dla nich to nic nie musi być, byle jedzenie było. Ech...
Ania111 16:13, 12 gru 2020

inka74 napisał(a)
U mnie ogród posprzątany, dom powoli krok po kroku ogarniam. Pierwsze dekoracje w środku i na zewnątrz zawieszone. Choinka z desek po palecie zrobiona, postawiona. Do wymiany tylko lampki bo chłodna biel mi jednak nie pasuje.
A jak u was?

No cóż ,
nic innego nie przychodzi mi do głowy jak tylko " bajkowo "
kasiek 17:01, 12 gru 2020

Alez bajerancki aniołek - brawo! Pięknie i świątecznie, oooo fajnie się zrobiło