Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przerwa na kawę...

Przerwa na kawę...

SlonecznyOgrod 11:45, 20 mar 2021

Porównanie ciemierników, bez porównania

Co te szkółki w tym roku tak wypychają na siłę te zamówienia, przecież noce mroźne w całej Polsce, a nawet w dzień, podczas transportu rośliny mogą się pochorować
Kiedyś te wysyłki były takie późne kwiecień, maj a nawet czerwiec.Żeby były jak najlepiej odchowane. A teraz wysyłają rośliny jeszcze nie dające oznak życia, świeżo dzielone, nie ukorzenione, które mogą szybko zgnić...

Buraczkowy ciemiernik extra!
sarenka 11:50, 20 mar 2021

Iwona,lepiej je zwrócici, będą Cię gryzły w oczy
Ja właśnie przyjechałem i zaraz idę do Leroy po drugiego Niger lub orientalnego ciemiernika...
inka74 12:02, 20 mar 2021

galgAsia napisał(a)
Iwonka, w tym roku wszystko na głowie, nic nie poradzisz... Trzeba poczekać na dobry czas, kiedyś w końcu będzie, no musi być
U mnie śnieg pada co chwila, ale nie leży. Za to nocki mroźne dosyć - do -6C dziś było...
Zaczęła się wiosna, będzie dobrze
Asia, ja co weekend sobie powtarzam: przetrzymam i poczekam. No ale mam kryzys. Taki ogólny. Zdarza się. Za długo to wszystko trwa. Zima wiosną się nam przytrafiła ale kawa w ogrodzie musi być
inka74 12:05, 20 mar 2021

Kasya napisał(a)
Ja to jednak ciemierniki wole obejrzeć przed zakupem
Najgorsze to to zimno i zamarznięta ziemia
na słoneczku znośnie ale rabaty, ziemię na nich w zasadzie, mam w chińskie osiem pofalowane. Ziemia zamarza i rozmarza.
inka74 12:07, 20 mar 2021

jolanka napisał(a)
No piękne te duuuże ciemierniki, przyznaję. Muszę zobaczyć swoje pod platanem ale aby to zrobić muszę uprzątnąć tam grubą warstwę liści. Jak mi trochę zarośnie to będzie więcej cienia i wtedy na pewno dokupię bo warto.

Zimy też juź mam serdecznie dosyć i pewnie cała sytuacja zewnętrzna dała by się mi mocniej we znaki ale problemy innych w rodzinie musiały postawić mńie do pionu, może to tak miało być?
u mnie od 3 lat coś się dzieje, jak nie w rodzinie to pandemia. Teraz następne 2 osoby chore...
inka74 12:11, 20 mar 2021

Wiolka5_7 napisał(a)

Ale piękny ciemiernik ! mus zapisać nazwę
Też zachorowałam na ciemierniki i od zeszłego roku kupuję i mam plan na przyszły rok na kolejne...
Ja od 4-5 lat skupuję, różne. Co roku partia na wiosnę jest. W miarę się u mnie czują. Rosną a ja je lubię. Sprawiają mi autentyczną radochę. Wtedy, gdy tego najbardziej potrzebuję. Taki rozweselacz
MiluniaB 12:18, 20 mar 2021

Ciemiernik dużo mniejszy, ale jak sama piszesz zdrowe sadzonki. Rozumię, że chciałaś duże i kwitnące, ale z pewnością w przyszłym roku zaskoczą Cię wielością i kwieciem

Zauważyłam na rabacie ładną ozdobę - możesz ją bliżej pokazać?
inka74 12:20, 20 mar 2021

SlonecznyOgrod napisał(a)
Porównanie ciemierników, bez porównania

Co te szkółki w tym roku tak wypychają na siłę te zamówienia, przecież noce mroźne w całej Polsce, a nawet w dzień, podczas transportu rośliny mogą się pochorować
Kiedyś te wysyłki były takie późne kwiecień, maj a nawet czerwiec.Żeby były jak najlepiej odchowane. A teraz wysyłają rośliny jeszcze nie dające oznak życia, świeżo dzielone, nie ukorzenione, które mogą szybko zgnić...

Buraczkowy ciemiernik extra!
porównanie wstawiłam bo przez net rzadko pokazują co naprawdę sprzedają. Wolę kupować stacjonarnie ale nie wszystkie odmiany są. A ja się już nauczyłam, że odmiany bardzo się między sobą różnią. Może gdyby ogród był większy to bym mniej na to zwracała uwagę ale jest mały i ma to znaczenie.
Wysłać chcą mi bo za pobraniem wzięłam. Pazerność nie zna granic. Napisałam, że nie przyjmę wysyłki jak teraz wyślą. Ich problem. Niech się nauczą czytać uwagi i maile.

Ten ciemiernik na początku był w ciemnej, pięknej czerwieni. Takiego dobrego wina, na które patrzysz pod słońce. Teraz ciemnieje i zielenieje. Ładny jest, szczególnie, że kwiaty ma w górę patrzące.
inka74 12:24, 20 mar 2021

sarenka napisał(a)
Iwona,lepiej je zwrócici, będą Cię gryzły w oczy
Ja właśnie przyjechałem i zaraz idę do Leroy po drugiego Niger lub orientalnego ciemiernika...
nie wiem. Ja mam sentyment do ciemierników. A jeżeli to są te odmiany co zamawiane to ładne powinny być. Tylko nie kwitną więc nie wiem jak rozmnażane i kiedy zakwitną. To jest najważniejsze pytanie.
inka74 12:33, 20 mar 2021

MiluniaB napisał(a)
Ciemiernik dużo mniejszy, ale jak sama piszesz zdrowe sadzonki. Rozumię, że chciałaś duże i kwitnące, ale z pewnością w przyszłym roku zaskoczą Cię wielością i kwieciem

Zauważyłam na rabacie ładną ozdobę - możesz ją bliżej pokazać?
wielkość wielkością ale do niej cena powinna być dostosowana. Dla mnie ciemierniki od Kiełkowskiego to sadzonki za maks. 20-25 zł a nie za 36 zł. Nie wiem z czego wynika cena. Unikalność odmiany? Hmmm... Nie ma o nich zbyt dużo. Może to być po prostu następna wersja tego co jest na rynku. Sama nie wiem...

Co do ozdoby to o tym piszesz?