Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przerwa na kawę...

Przerwa na kawę...

inka74 10:33, 19 maj 2021

TAR napisał(a)

taki budyń z sosem malinowym przecudowne

Kelsey u mnie juz powoli konczy ale to bardzo fajna jablon, bezproblemowa i mocno kwitnaca. Obok niej mam posadzona jablon Rudolph, podobna w pokroju i kolorze lisci a nawet kwiatow ale zaczyna pozniej, wiec dalej beda mnie cieszyc kwiaty jabloni.
Lady jak jest zamknięta to ten kolor na zewnątrz jest taki bardziej intensywny. W środku, i jak zaczyna przekwitać, to taki właśnie delikatny budyń śmietanowy lub waniliowy z kapką sosu malinowego. Mniam. Piękne tulipany. Na żywo robią ogromne wrażenie.

A jabłonie ozdobne lubię, bardzo. Te kwiaty Kelsey ma naprawdę duże i jest cały napakowany. Znajdę mu dobre miejsce, chyba nawet już wiem gdzie
inka74 10:36, 19 maj 2021

MiluniaB napisał(a)
Piękna wiosna Podziwiam tulipany i inne roślinki. Pomarańczowe kukliki miałam w większej ilości - to bardzo ładne, wdzięczne kwiatki - poszły w dobre ręce

Piękny masz ogród
Milunia, dziękuję. Ja chyba powolutku nadmiarem koloru na wiosnę u mnie jestem zmęczona. Będę powoli ograniczała. Choć pomyłek tulipanowych nie uniknę. Ale może mniej rabatek nimi obsadzę, postawię tylko na sprawdzone odmiany...

Jednak sporo większy teren by mi się przydał na to wszystko...
Gosiek33 10:53, 19 maj 2021

inka74 napisał(a)
Chyba ogólnie obiela jako obiela mnie nie zachwyca. Jest owszem ładna jak kwitnie ale... to jest bardzo krótki czas. Potem jest zielonym, bardzo niepozornym krzakiem. Ten pokrój jest taki rozlazły, każda gałąź w inną stronę.. No nic, poczekam na razie. Ta sadzonka na szczęście to burza gałązek na końcu patyka. Zawsze mogę spróbować zrobić wersję na pniu. ta podobno przebarwia się na taki pomarańczowy kolor jesienią. Jeżeli tak - to się polubimy

Tak, teraz rozumiem, masz skatułkę-ogród, i dlatego rośliny bez pokroju Cię drażnią. Też takich nie lubię, tyle, że miejsca więcej to dla obieli znalazłam miejsce. Jak dla mnie długo kwitnie.

Dałaś sobie radę z tamaryszkiem to i obielę okiełznasz i podwiążesz wiotkie gałązki i już za rok zobaczysz jej nowy wygląd

A i zapomniałam pozachwycaś się publicznie nad nowymi tulipanami

Kasya 11:56, 19 maj 2021

Jablonki w tym roku są wyjatkowe, i ozdobne i owocowe... ciekawe czy jabłka będą...
Ta nowa rzeczywiście ma wielkie kwiaty
Nie myślałaś jeszcze o przemalowaniu dla niej ściany ?
inka74 12:08, 19 maj 2021

Juzia napisał(a)
A ten kuklik różowy to jaką ma wysokość?
Nada się na sam froncik rabaty?
On jest niski i zwarty. Z kwiatami 30 cm. Mam go na froncie zawsze, na tył czy nawet na drugą linię się nie nadaje
inka74 12:11, 19 maj 2021

Gosiek33 napisał(a)
Tak, teraz rozumiem, masz skatułkę-ogród, i dlatego rośliny bez pokroju Cię drażnią. Też takich nie lubię, tyle, że miejsca więcej to dla obieli znalazłam miejsce. Jak dla mnie długo kwitnie.

Dałaś sobie radę z tamaryszkiem to i obielę okiełznasz i podwiążesz wiotkie gałązki i już za rok zobaczysz jej nowy wygląd

A i zapomniałam pozachwycaś się publicznie nad nowymi tulipanami
dokładnie Gosiu, za mały ogród na wszystko
Tulipanki dziękują
inka74 12:14, 19 maj 2021

Kasya napisał(a)
Jablonki w tym roku są wyjatkowe, i ozdobne i owocowe... ciekawe czy jabłka będą...
Ta nowa rzeczywiście ma wielkie kwiaty
Nie myślałaś jeszcze o przemalowaniu dla niej ściany ?
nie przesadzajmy, można temat mniejszym kosztem załatwić niż malowanie całej chałupy. Ona pójdzie na tyły. Czekam na ruszenie ambrowca Gumball. Jak do czerwca nie wypuści listków to w jego miejsce wejdzie jabłonka. Jak wypuści to pójdzie obok i po prostu będzie inaczej prowadzona, jako mniejsza wersja a nie duże drzewo
Juzia 12:17, 19 maj 2021

inka74 napisał(a)
On jest niski i zwarty. Z kwiatami 30 cm. Mam go na froncie zawsze, na tył czy nawet na drugą linię się nie nadaje

Dzięki!
April 12:31, 19 maj 2021

inka74 napisał(a)
Też mi się podoba. Tam powinien być jeszcze taki bardzo delikatny róż od Angelique ale w tym roku są one bardziej białe niż różowe. No nic. Może powinnam pomyśleć o różowych niezapominajkach do tego...

O nie, nie dodawaj. Jak dla mnie trzy kolory to ideał, czyli dwa plus zieleń. Tak samo masz tą rabatę biało żółtą i niżej róż. Ja już tego różu bym się pozbyła. Biały z żółtym to połączenie absolutne.
Ale wiadomo, każdy ma inne potrzeby i odczucia
MiluniaB 12:50, 19 maj 2021

inka74 napisał(a)
Milunia, dziękuję. Ja chyba powolutku nadmiarem koloru na wiosnę u mnie jestem zmęczona. Będę powoli ograniczała. Choć pomyłek tulipanowych nie uniknę. Ale może mniej rabatek nimi obsadzę, postawię tylko na sprawdzone odmiany...

Jednak sporo większy teren by mi się przydał na to wszystko...

To myślimy podobnie Ja też chcę ograniczyć wiosenne kolory - tulipanów W ogrodzie ma dominować zieleń, biel i fiolet