Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przerwa na kawę...

Przerwa na kawę...

inka74 08:29, 01 mar 2024

Tu na frontowej czeka mnie jeszcze dużo pracy. Tak to wygląda obecnie.

Widok spod huśtawki.

Ale w następnym tygodniu czeka mnie ten kawałek. I już mi wszystko cierpnie na plecach a kręgosłup boli. Ostatni buks do usunięcia, kawyczki i do przesadzenia kalina na pniu oraz kielichowiec Venus. Pod płotem wegetuje. Nie widać go a okazał się ciekawy. W miejscu buksa i kaliny zyska przestrzeń i światło a i od furtki będzie tu lepszy widok.
inka74 08:50, 01 mar 2024

Na dziś czeka mnie ta rabata, doprowadzenie jej do stanu równego oraz wsadzenie cisów i sprzątnięcie ostatniego kawałka rabaty za domem. I zostanie tylko rozprowadzenie linii kroplującej po rabacie, wertykulacja trawnika, kanciki, przeniesienie drewutni, wystawienie/umycie i zaolejowanie mebli i można zabrać się za taras! ogród to niekończąca się historia

Taki jest na nią plan w części do berberysów

No więc biorę się za robotę miłego piątku
Kokesz 10:00, 01 mar 2024

Te derenie to wielkie i rozłożyste krzaczory. Będziesz miała tam miejsce?
Pszczelarnia 10:56, 01 mar 2024

Iwono, dobra porcja wiedzy o kielichowcach. Mam jednego, który "udaje, że rośnie". Ale u mnie każda roślina potrzebuje 3 sezonów na aklimatyzację.

Taras zadaszony jest fajnym rozwiązaniem. Uwielbiam w czasie deszczu patrzeć na zielony ogród.
Pszczelarnia 10:57, 01 mar 2024

Czy już można przesadzać trawy?
Pszczelarnia 11:03, 01 mar 2024

inka74 napisał(a)
Tu na frontowej czeka mnie jeszcze dużo pracy. Tak to wygląda obecnie.

bardzo ciekawy pomysł ze strzyżonymi ekranami z grabów
inka74 11:20, 01 mar 2024

Tak, wiem że są duże w naturze i w dużych naturalistycznych ogrodach. U mnie derenie nie do końca się normalnie zachowują. Ivory Hallo był 2,5 metrowym monstrum. A miał być niski. Druga sadzonka nie rośnie wcale a wręcz podmarza. Sibirica Variegata jest od 3 lat 50 cm kurduplem. Nie dotykam jej nawet sekatorem. Pustego jest na każdego 1x1 metr plus do tego przed nimi pół metra niskich bylin i traw. To taka trudna strefa w moim ogrodzie. Cien już po godz. 11 i blisko korzenie tuj. Te derenie nie osiągną takich gabarytów jak w naturze. I bez cięcia nie mają szans na wybarwienie. Więc po prostu będą korygowane z wielkości. Zobaczymy po 2-3 latach jak się zachowają. Mogę kupić 3 ładne sztuki Midwinter Fire za 50 zł, za wszystkie trzy. Jestem w stanie tyle zaryzykować a może choć trochę koloru się tu w zimie pojawi. Flaviramea daje radę pod płotem więc może i te też
DariaB 11:34, 01 mar 2024

Dużo już zrobiłaś i jeszcze trochę przed Tobą, tak jak piszesz ogród to niekończąca się historia. Jak Ci się Burano podobało? Też mi się udało jesienią być na tej wysepce.
Anda 12:06, 01 mar 2024

Midwinter Fire jest bardzo ładny, ma ładne przejście kolorystyczne od jasnego czerwonego do pomarańczu. Mamy w szkółce

Pracuś z Ciebie Iwonko Będzie pięknie
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
inka74 12:36, 01 mar 2024

Pszczelarnia napisał(a)
Iwono, dobra porcja wiedzy o kielichowcach. Mam jednego, który "udaje, że rośnie". Ale u mnie każda roślina potrzebuje 3 sezonów na aklimatyzację.

Taras zadaszony jest fajnym rozwiązaniem. Uwielbiam w czasie deszczu patrzeć na zielony ogród.
Kielichowce kocham, mam nadzieję, że twój ruszy. U mnie drzewa tak mają, że przez 3 sezony nic a potem jak z kopyta. Ostatnio patrzyłam na Kanzany, kiedy zdążyły tak wystrzelić w górę.

Taras zadaszony mam, lubię tam usiąść na kawę rano lub wieczorem. Tylko on jest po prostu za mały na postawienie stołu na stałe i jako-taką komunikację. No i jest mocno nasłoneczniony bo to południowo-zachodnia strona. Wygląda to tak. Przedłużenie byłoby w lewą stronę. W sumie siedziało by się praktycznie w ogrodzie. Sorry za bałagan ale prace są w toku . Ja jakoś nie umiem tak mieć wszystkiego na tip-top.