Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przerwa na kawę...

Przerwa na kawę...

inka74 12:59, 29 lut 2024

Ceny są cholercia z kosmosu. A że u mnie eM to Smerf Maruda to wiesz, wszystko co wymaga jego jakiegokolwiek zaangażowania się ciągnie. Jemu nic nie jest potrzebne. Byle by tylko nie ruszać trawnika i jego samego z kanapy.

A z tymi grabami - chyba wyparłam je z podświadomości
DariaB 13:03, 29 lut 2024

Iwonka popatrz jakie olśnienie czasem na nas spadnie z nienacka i pieniądze oszczędzone będzie na inne chciejstwa! Ja mam graby przy tarasie i cały czas miałam wątpliwości czy dobrze zrobiłam, że je posadziłam, a teraz sobie dziękuję bo sąsiad robi za płotem drogę i pewnie będą mi ciężarówki niedaleko domu jeździć.
April 13:24, 29 lut 2024

W międzyczasie jakieś genialne pomysły się narodziły Ciekawa jestem, bo jakoś nie do końca łapię w którym miejscu to ma być.
No i trzymam kciuki za realizację powiększenia tarasu.
Zazdroszczę też wycieczek, Wenecja w tym okresie chyba najciekawsza. Bo latem, te zapachy...
TAR 13:30, 29 lut 2024

W Wenecji za kazdym pobytem bylam we wrzesniu, jakos specjalnie nie śmierdziało. Na pewno nie bardziej niz w Gd. latem, nos omdlewa Pojechalabym znowu .
Makao 16:54, 29 lut 2024

No cena ogrodu zimowego to szok. Ale już u znajomych też taką cenę usłyszałam po wycenie fachowca i też zrezygnowali. Pokręciło totalnie takie ceny śpiewać.
inka74 19:40, 29 lut 2024

DariaB napisał(a)
Iwonka popatrz jakie olśnienie czasem na nas spadnie z nienacka i pieniądze oszczędzone będzie na inne chciejstwa! Ja mam graby przy tarasie i cały czas miałam wątpliwości czy dobrze zrobiłam, że je posadziłam, a teraz sobie dziękuję bo sąsiad robi za płotem drogę i pewnie będą mi ciężarówki niedaleko domu jeździć.
noo nie? tak z głupia frant. A tyle czasu chodziłam i smęciłam, że mnie wkurza. A tu dwa problemy nagle rozwiązane. Graby kupiłam w inne miejsce ale się po prostu nie sprawdziły i zostały przesadzone tam, gdzie akurat kawałek wolnego było. Miałam nadzieję, że będzie to fajnie wyglądało ale po prostu nie wyszło. Zobaczymy jak tu na wejściu te ekrany sprawdzą się w praktyce.
anpi 19:44, 29 lut 2024

Kurczę, jakie wypoczywanie jest drogie...nawet na własnym tarasie! Bo przecież trzeba go zrobić
Odczułam to także przy remoncie swojego. Dobrze, że zadaszenie już było, ale też eM robił je kiedyś sam, bo wtedy wiadomo- taniej. Mamy blachą kryte i izolacja styropianem + panele na podbitkę. Teraz też wszystko robił sam, tylko okna zamawialiśmy gotowe. Znalazłam przez internet solidnego fachowca w przystępnej cenie ( okolice Radomska). Mam telefon jeżeli byłabyś zainteresowana. Jeździlismy po odbiór okien, opłacało nam się bardziej niż zamówilibysmy na miejscu. Poznaliśmy więc pana osobiście. Można powiedzieć stolarz z powołaniem Bardzo dokładny, widziałam inne jego prace, drzwi bramy do domków letniskowych...Dopiero rozkręcał własną stolarnię, może teraz bierze większe zlecenia?
inka74 19:55, 29 lut 2024

April napisał(a)
W międzyczasie jakieś genialne pomysły się narodziły Ciekawa jestem, bo jakoś nie do końca łapię w którym miejscu to ma być.
No i trzymam kciuki za realizację powiększenia tarasu.
Zazdroszczę też wycieczek, Wenecja w tym okresie chyba najciekawsza. Bo latem, te zapachy...
Ano, zrodziły. I nawet częściowo zostały zrealizowane. Rozwalam najstarsze rabaty zaraz przy wejściu na działkę i do domu. Z pierwotnych rabat zrobionych po ogarnięciu budowy nic już nie zostanie oprócz szpaleru tuj
Taras pewnie będzie realizowany w etapach. Może do jesieni się uda

Wenecja mnie zauroczyła. Karnawał jest niezwykłym wydarzeniem. Trochę nam pogoda nie dopisała ale dzięki temu jest okazja by wrócić za rok. Bardzo dużo nam się udało zobaczyć - oprócz Wenecji byłyśmy jeszcze na Burano, we Florencji (tam też wrócę), Padwie i Bolonii. Wyjazd był typowo fotograficzno-zwiedzająco-degustacyjny. Musiałam zresetować umysł a bilety były po 170 zł w obie strony. Żal nie pojechać. I bardzo dobrze mi to zrobiło. W sezonie wakacyjnym do Włoch nie pojadę ale na jesieni absolutnie tak.
inka74 20:00, 29 lut 2024

TAR napisał(a)
W Wenecji za kazdym pobytem bylam we wrzesniu, jakos specjalnie nie śmierdziało. Na pewno nie bardziej niz w Gd. latem, nos omdlewa Pojechalabym znowu .
teraz też nie śmierdziało ale w lato musi nieźle dawać. Wrócę tam za rok na karnawał. Przynajmniej taki jest plan a do Włoch, Florencji, Pizy i Werony chciałabym pojechać na jesieni, w październiku. Jak jeszcze jest w miarę ciepło ale nie ma już tylu ludzi. Może się uda zrobić taki wypad większa grupą.
inka74 20:09, 29 lut 2024

Makao napisał(a)
No cena ogrodu zimowego to szok. Ale już u znajomych też taką cenę usłyszałam po wycenie fachowca i też zrezygnowali. Pokręciło totalnie takie ceny śpiewać.
Tanio to już było jak mówi moja znajoma
Ceny są bardzo różne. Zależy co chcesz robić. Niestety materiały poszły w górę, robocizna też. Nie ma komu robić. Fachowcy się cenią.
A ogród zimowy jest trochę traktowany jak taka fanaberia dla bogaczy. I dorabiana otoczka do w sumie szklarni przy domu. Najtaniej wychodzi zamknięcie oknami zadaszonego tarasu (o ile go posiadasz ) I dużo zależy jaki standard oczekujesz. Jak okna takie jak domowe to to kosztuje bo są to po prostu elementy robione na wymiar. Ceny przeszkleń w mazowieckim są od 200 do 800-1000 zł za metr kwadratowy. Plus do tego dojazd i robocizna.