Monia - donice mają podwójne ścianki. Listewki zewnętrzne są nabite na pełne deski. Są bardzo solidne. Poprzednie skrzynie wytrzymały 6 lat ale marne były.
Joasiu - mam Spirit i bardzo ją lubię. Mam nadzieję, że przeżyje zimę. Wzrostowo będzie taka akurat. Ipomea z petunią bardzo mi się podoba. Mam kilka inspiracji zapisanych. Np. taką https://pin.it/zwvvsrcj3x2kws
Chcę takie zestawienie w tym roku także na balkon dać. Petunie w ostrym różu, fuksji lub biało - zielone. Bardzo lubię taki zestaw kolorów. Może do tego trawkę Bronze form dam - mam do podziału.
Ewuś nudy na ogrodzie. Dopiero śnieg zszedł, mokro i wciąż zimno. Jeszcze nic nie kwitnie. I ja nic nie robię bo przymrozki zapowiadają. Nawet oczar się ociąga. A w pracy pogrom chorobowy, jak przychodzę do domu padam więc czasu brak na O.
Marzenko - donice w końcu porządne będą bo to co miałam w ręku mi zostały przy próbie przesunięcia część teraz w marcu będę przesadzała (iglaki) a 2 z pewnie dopiero w kwietniu - maju. U mnie jeszcze wiosny nie widać, zimno, mokro. W powietrzu tylko taki inny zapach i ptaki trele zaczynają w środku dnia.
Też obejrzałam tę różę co planujesz w donicy, pięknaaa jest
Mam podobne donice zrobione przez eMa, stoją puste na południowym tarasie, , wszystko w nich zdychało, zdecydowanie za ciepło tam jest. W tym roku planuję dokręcić im kółka i będę z nimi jeździć po ogrodzie
Pisałaś o hortensji ogrodowej, w donicy na słońcu może nie dać rady.
U mnie południowo zachodni taras. Dużo słońca. Ta jedna donica będzie za gęstą kratką, w sumie taką ścianką z listewek i tam powinno być ciepło ale nie z bezpośrednim słońcem. Zależy mi, aby kratka trochę cienia dała na tarasie bo w południe ciężko tam usiedzieć. Na razie się wstrzymam z nasadzeniami. Ew. sezonowe wsadzę. Zobaczę jak po ustawieniu wszystkiego to będzie wyglądało. U mnie na razie wytrzymują na tarasie iglaki, róże i rozchodniki. Reszta tak samo wysychała.
No niestety, nasłoneczniony taras to ciężkie warunki dla donicowych. Trzeba dwa razy dziennie podlewać i często dokarmiać.
Ja się zastanawiam nad tym czy zamiast kwiatów w donicach na tarasie nie posadzić pomidorków koktajlowych, poziomek, truskawek i ziół.