Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przerwa na kawę...

Przerwa na kawę...

Kokesz 22:18, 16 gru 2018

Toszka napisał(a)
W zimę w pomieszczeniu prawie go nie podlewam. Ale ma duża donicę, ponad 15litrów. Może 20. Trzyma wilgoć. Wiesz, to duży system korzeniowy i nie wymaga już takiej staranności. Jedno co na pewno już wiem, to nie nawożę go syntetycznie. Dostaje tylko po wierzchu kompostu obornikowy. Po nawozach stawał się zbyt delikatny i wybujały. Inna sprawa, że on u nas jest konsumpcyjny

Toszka, wrzuć proszę fotkę swojego laura.
Mój laur, to właściwie kilka sadzonek laurów, kupionych w markecie rok temu.
Latem rosły w gruncie i kilka ładnie przyrosło na wysokość ok 80 cm.
Nie cięłam ich jeszcze bo chciałam uzyskać albo drzewko na pniu i zależało mi na długiej nóżce albo ciachnąć je wszystkie w stożek tylko nie wiem czy tak się da?
Kokesz 22:40, 16 gru 2018

Toszka napisał(a)
Tak, wszystkie zimy jest zimozielony. Najgorzej znosi 1,5 miesiąca (w styczniu do połowy lutego) okres w piwnicy. Za małe okno i za mało światła

Dwa tygodnie temu troszkę przymroziło mu końcówki, bo wariat puścił przyrosty we wrześniu. Ale jak zwykle podetnę mu gałązki na wiosnę by się mocno krzewił. W tym roku na wiosnę mocno go przycięłam i jest ładnym gęstym krzakiem ok.1m wysokości.
Mój laur najgorzej znosi letnie upały. Na dworzu co roku siedzi do -8, czasami -10.

A może w tych najgorszych okresach doświetlić go trochę taką specjalną lampą?
Toszka 11:29, 17 gru 2018

Renatko, tez na początku miałam zakusy na zrobienie laura na lizaka. Ale po doświadczeniach Danusi z jej laurami (kto pamięta starsze wątki bukszpanowe, ten wie) stwierdziłam, że nie ma co ryzykować i lepiej jak wyprowadzę na krzaczek. Sam laur wyprowadził się na krzaczek...po prawdzie mówiąc.
I teraz jesli czubki przemarzną to ścinam tylko, a te ładnie się rozkrzewiają.

Swojego krzaczka nie formuję - lubię takiego w miarę rozczochrańca. Tym bardziej, że u nas jest potraktowany konsumpcyjnie jako dawca listków.
Kokesz 11:49, 17 gru 2018

A na krzaczek wyprowadziłaś go z jednej gałązki, czy z wielu posadzonych w jednej donicy też się da?
Czy to kwestia cięcia?

U kogoś na forum widziałam taki ładny krzaczek, tylko nie pamiętam czy u Danusi czy u Przemka ele2001.
Kasiolaaa 17:58, 17 gru 2018

jak klimatycznie pieknie
mrokasia 20:36, 17 gru 2018

inka74 napisał(a)
No trochę wakacje ogrodowe planuje. Na razie jakoś tak patrzę na zdjęcia i jest na razie ok. Nie mam wewnętrznego wzdrygnięcia że coś mi nie pasuje czy mocno zgrzyta. Zobaczymy w sezionie jak to będzie. Już jakoś mi się marzy posiedzieć w ogrodzie a nie ciągle zapitalać w każdej wolnej chwili.

To ja się wpraszam na kawkę w tym nowym zakątku na tyłach . Mogę przywieźć ciasto .
jolanka 20:45, 17 gru 2018

mrokasia napisał(a)

To ja się wpraszam na kawkę w tym nowym zakątku na tyłach . Mogę przywieźć ciasto .

Ja wezmę lody
mrokasia 20:54, 17 gru 2018

jolanka napisał(a)

Ja wezmę lody

O!!!
inka74 21:57, 17 gru 2018

To się szykuje impreza muszę mebelki wybrać coby było na czym przycupnąć. Pierwszy ciepły weekend jak tulipki zakwitną
Toszka 22:00, 17 gru 2018

Iwonko, twój zakątek też będę mieć na oku. Jestem bardzo ciekawa jak mocy nabierze.