Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przerwa na kawę...

Przerwa na kawę...

Karol99 16:42, 10 lip 2016

A przy ławce z oby stron masz głogi? Dobrze widze? Ładne juz urosły.
inka74 17:00, 10 lip 2016

Głogi Paul'S Scarlet, ty też chyba je masz. Młode są. Niedawno przycinałam. Jeden ładny, drugi z odzysku krzywy.

Edit: dopiero zdjęcia pod innym kątem uzmysłowiły mi jak bardzo jeden z nich odchylił się od pionu. Już został przywiązany. Dziękuję Karolu - dzięki tobie się im baczniej przyjrzałam.
inka74 18:34, 10 lip 2016

Rabata z cyklu porażka do wymiany. Miałam tu 2 róże Elfie ale ciągle czarną plamistość i mączniaka łapały mimo oprysków. Rosły w górę bardzo wysoko ponad pergolę ale jeden patyk na szerokość. Ładne i pachnące kwiaty miały ale kilka na krzyż raz na sezon. Prawie same minusy dla tej odmiany tu u mnie. Może takie sztuki kupiłam. Zostały usunięte - na szczęście zmarzły. Kupiłam teraz na wiosnę 2 róże pnące żółte z gołym korzeniem - mam teraz jedną różową definitywnie nie pnącą a druga ma 10 cm i nie rośnie. Wszystko stąd wylatuje na jesieni. Dużo nie ma pseudo róże i lilie. Zostaje powojnik Purpurea Plena Elegans - tak pięknie u Olgi kwitnący. U mnie świeży z jesieni. Wymienię ziemię i wsadzę 2 róże Graham Thomas. Mam nadzieję, że to lepszy wybór będzie. Powojnik ma się w założeniu po całej szerokości wplatać. Nie wiem z czego dać im obwódkę. Normalnie tu ławka stoi ale widać dół jak się siedzi na tarasie i mało ciekawie to wygląda.
inka74 19:19, 10 lip 2016

Następna rabata na kratce i pełnym przęśle, do lekkiej poprawki i w sumie do przetestowania za rok czy układ jest OK. Teraz trudno to określić czy ma to wszystko sens.
Na jesieni lub na wiosnę przesadzę na górkę oba różowe elementy - floksa i chyba przetacznika (tego nie jestem pewna, dawno kupowany). Przeniosę tu liliowca bordowo czekoladowego z rabatki na górce. Dołożę krwawnik bordowy i kichawca na brzeg.
Na tej rabacie jest dziełżan, bukszpan kulka wiecznie w peoniach, za nimi wyrasta już kroksomia czerwona, świeżo wsadzona jest pysznogłówka Jacob Cline i rutewka Splendide White. Przed floksami złocienie. Z tylu jagody goi. Kratka obsadzona wiciokrzewem i powojnikiem SG. Na wiosnę kwitną cebulowe szafirki, tulipany i żonkile, kraciasta szachownica i sasanki.
inka74 20:13, 10 lip 2016

Tamaryszek francuski w formie drzewkowej (Olga u ciebie chyba drobnokwiatowy bo wcześniej kwitł i jaśniejszy mi się wydaje), kalina wyprowadzana na drzewko i w tyle kruszyna. Za nią oczar. Lilak Palbin znów trzeba ciąć. Budleja Buzz Pink Purple rośnie obok białej Buzz Ivory, która jeszcze się nie chce obudzić i ciągle 4 listki tylko ma. Macierzanka chyba piaskowa bardzo niska już przekwitła, dzwonek też. Ten ostatni do wymiany, kwitnie krótko. W środku moja ulubiona pierwsza hortensja Pinky Winky. Z przodu kosaciec syberyjski robi za trawę. Uwielbiają go mszyce. Jasnoróżowy przetacznik jeszcze w doniczce stoi i czeka na wsadzenie, nie wiem jeszcze czy go tu chcę. Z tyłu między krzaczkami astry giganty. W ubiegłym roku wybujały prawie do 100 cm. Teraz na wiosnę przesadzane i dzielone więc chyba trochę mniejsze będą. Floksy szydlaste poduchy przycięte. Nieprawdopodobnie wielkie były. Róża cytrynowa NN przekwitła. Konwalik na rogu niewidoczny na tle kory, do przeniesienia i wymiany na coś innego jasnego. Przed oczarem - juka z pasiastymi listkami (nie jest to dla niej dobre miejsce wiem ale na razie nie mam jej gdzie przesadzić. Pod oczarem hosty. Mam nadzieję, że żadnej z nazw nie przekręciłam. W razie czego poprawcie mnie proszę. To jedna z moich pierwszych rabat więc taki totalny miks ale go lubię.

Ewcia obwódka pod Nigrą jest całkiem spora z 60 cm min. ma średnicy jak nie więcej. Ona płytko wkopana jest, korzeniom to nie szkodzi jak widać po wielkości korony a i głębiej idą a nie po wierzchu co ma dużo zalet dla roślin rosnących obok.

inka74 20:53, 10 lip 2016

Ostatnia z rabat na zachodnim płocie o długości 23 metrów. Przechowalnik z ubiegłego roku, tawulki zostają, reszta (hosty, paprotka, żurawki i z tyłu z samego rogu różanecznik zjedzony przez ślimaki) do przeniesienia. Na razie wszystko zasłonięte przez pięciornik bo nie ma na co patrzeć. Jak znacie roślinę o wysokości ok. 120-140 cm kwitnącą i koniecznie wytrzymującą pełny cień - podpowiedzcie proszę. Myślałam o parzydle leśnym najpierw ale ono dużo większe może być. Coś zwiewnego białego komponującego się z tawułkami by się przydało. Może być duże do metra szerokości ale na cień i glinę. Lewa kratka też potrzebuje życia, jest wsadzona przywarka japońska ale zupełnie nie rośnie. W teorii na cień, w praktyce nic z tego tu w tym miejscu nie będzie. Może za mokro, może za mało kwaśno. Zastanawiam się czy przywarkę nie puścić na prawej kratce, tam odrobinę słońca dociera a tu może dać hortensję pnącą.
Jabłonka cała w tysiącach mini jabłuszek. Musiałam ją przyciąć bo tak długie pędy puściła że prawie do ziemi, na każdym młodym pędzie mszyce. Zamiast pryskać - cięcie korygujące. Na razie spokój mam z mszycami. Ogólnie w tym roku mało ich. Róże zawsze były oblepione ale po 1 oprysku poznikały.

Koniec na dziś "przeglądu dobytku". Jeżeli macie sugestie co do poprawek na rabatach - piszcie proszę. Każda uwaga to dla mnie możliwość spojrzenia na temat z innej perspektywy. Miłego czytania, oglądania.
Makusia 10:56, 11 lip 2016

Iwi, ale poszalałaś ze zdjęciami
Niesamowity masz ogród. Ja zdaję sobie sprawę (ale tylko teoretycznie), że coś tam brakuje, czegoś tam za dużo, coś do wymiany itp., ale dla mnie już jest super. Cieszy oko!
ag_zie 12:16, 11 lip 2016

Zdjęcia z góry bardzo fajne a ogród i tak już jest ładny wiem że do zmiany ale i tak miło pooglądać
A jeśli chodzi o zmiany to niestety nie pomogę bo się nie znam tylko taką uwagę mam że jak chcesz zmieniać to jedną rabatę bo przy takiej ilości do zmian to zgłupiałam jak to wszystko przeczytałam trzymam kciuki!
inka74 18:51, 11 lip 2016

Martuś - dzięki. Doszłam do tego etapu, że szkoda mi wyjechać na wakacje, bo brakuje mi porannej kawy na tarasie i roślinek. To chyba już choroba jest?

Aga masz 100% rację. ale ten typ jak ja tak ma, ja hurtowo plan opracowuję i opisuję skrótowo bo wszytko w głowie się układa a to nie pomaga innym w zrozumieniu i się naiwnie na końcu pytam czy dobrze. Ech, bez komentarza ))

rabaty do zmiany wrzucę osobno w projekty. Chyba tu bardziej dla siebie musiałam tematy ogarnąć, uporządkować myśli.

Mój Szef zawsze się dziwi ile ja różnych spraw jestem w stanie ogarnąć na raz a mąż wkurza jak składam meble bez instrukcji lub po pobieżnym zerknięciu. Z klockami lego już tak nie wychodzi prosto

Ogród też tak traktuję, jak swoistą układankę. Taki puzzelek z 1000 lub więcej elementów. Tylko klocki jeszcze za słabo znam...
Basiula 23:12, 11 lip 2016

Jejku, u Ciebie to przerwy na kawę raczej nie istnieją! Jesteś tytanem pracy jak widzę