Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przerwa na kawę...

Przerwa na kawę...

inka74 14:16, 10 lip 2016

Ewcia klona nie mam ani jednego , proszę zaznacz bo nie kumam. przed różą są lawendy wsadzone na właśnie taką obwódkę ale na razie na tyle mikre, że ich nie widać. Po lewej stronie na razie całość do przesadzenia i poszerzenia. Tam jest bukszpan z lawendą wsadzony. Kostkę i tak muszę kupić pod palisadę bo tam głównie mech i mniszek rośnie i kiepsko się kosi nawet podkaszarką. Metr kwadratowy kostki ok. 30 zł.
inka74 14:59, 10 lip 2016

Rabaty ciąg dalszy. Ściana zachodnia. Do przeniesienia ew. azalie japońskie Marinja. Brakuje wypełniaczy na brzegu ale najpierw poczekam aż się to wszystko porozrasta. Pod perukowcem Royal Purple hosta Dance with me a pod hortensją Limelight hosta Rainforest Sunrise.

Ciąg dalszy. Powojnik Stolwijk Gold na kratce został przycięty po kwitnieniu i na razie słabo odrasta. Po bokach wsadzone wiciokrzewy Halliana i Purpurea malutkie zasłonięte hortkami. Kratka musi się odbudować cała po eksmisji majowej milinu - miał tu za mało miejsca. Na środku hortensja Wims Red i Vanille-Freise Renhy. Pod spodem azalia japońska Kermesina, przetacznik różowy - nie wiem jak się tu uchował i rododendron Polarnacht, wypełniacz na dole pieris niski w 2 odmianach (taki się mi trafił w doniczce, bez nazwy). Wysoka magnolia to Susan kwitnąca po raz drugi powojnikiem Pamiat Serdtsa. Róże pomarańczowe NN na jesieni do przesadzenia. Mieczyki będą musiały znaleźć inne miejsce. Brakuje obwódki przed różą Pilgrim, ktora znów ma pąki do pilgrimki jest dodany powojnik bylinowy niebieski Ryuan. Na dole gipsówka wersja płożąca. Na słupku pod pomarańczową różą rośnie sadziec - do ewentualnego przesadzenia.
Flower1 15:35, 10 lip 2016

inka74 napisał(a)
Pozostałe widoki balkonowe i pokojowe dla niektórych nie jest ważne jak ogród prezentuje się z innej niż 1,6-1,8 m perspektywy. Dla mnie oba elementy muszą ze sobą grać nawet jeżeli z góry będę ogród widziała przez 5 minut dziennie rano po wstaniu. A i sąsiadom też chyba milej oglądać ciekawsze widoki niż mniszkowe pole.

Piękne widoczki
Mira104 15:44, 10 lip 2016

Bardzo ładnie
inka74 16:14, 10 lip 2016

Dziękuje Dziewczyny lepiej niż było ale jeszcze nie to co ma być. Jeszcze z minimum 2-3 lata ten ogród potrzebuje na rozrośnięcie i zdobycie więcej doświadczenia przez właścicielkę. Ja lubię gąszcz lekko uporządkowany, warstwy i kolory. Źle się czuję w ogrodach minimalistycznych lub tylko zielonych. Co nie oznacza, że ich nie doceniam. Ale muszę mieć kwiaty w dużych ilościach W końcu też rabaty kwitną mi przez cały czas prawie a nie raz na sezon a ta nauka trudno mi wychodzi.
Są jeszcze ze 3-4 miejsca bardziej straszące niż zdobiące na przodzie i cały tył do dorobienia ale plan zmian też już się krystalizuje.
frezja 16:15, 10 lip 2016

inka74 napisał(a)

Drzewko bordowe na tej fotce...to o czym pisałam.

Patrzę, patrzę i taki wniosek, że drzewko z żółtym wybarwieniem fajnie by rozjaśniło zieleń
Kuba 16:17, 10 lip 2016

Śliczne miejsce wyczarowałaś bardzo mi się podoba
anbu 16:18, 10 lip 2016

Suuuuper
inka74 16:32, 10 lip 2016

frezja napisał(a)
Drzewko bordowe na tej fotce...to o czym pisałam.

Patrzę, patrzę i taki wniosek, że drzewko z żółtym wybarwieniem fajnie by rozjaśniło zieleń

Już rozumiem. To moja ukochana Nigra. Moja ci ona, nie oddam )) a serio to kiedyś myślałam o jasnym drzewie i ciągle mi chodzi po głowie wiąz wredei tylko, że tu patelnia jest. Przypala to co jasne dosyć skutecznie. Jasne więc są tylko kamyczki i żurawki na obwódkach pod spodem.
frezja 16:41, 10 lip 2016

U mnie klon Odessanum...pięknie wybarwiony choć też lekko przypala.