Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przerwa na kawę...

Przerwa na kawę...

inka74 11:31, 12 mar 2019

Kasia_CS napisał(a)

Ten najprawdopodobniej to double ellen picotee - przynajmniej zbliżone zdjęcie pod tą nazwą znalazłam - jeśli później pokaze takie kropeczki bliżej środka, to pewnie faktycznie on
Kasia - też tak myślałam ale zobacz z Gardenii zdjęcia - są teraz odmiany Prince
https://www.ogrodowisko.pl/watek/9665-gardenia-2019-23-02-2019?page=6

Czekam na Zymona co na stronie pokaże bo nawet na ulotce z ubiegłego roku tych odmian nie ma.
inka74 11:44, 12 mar 2019

Poppy napisał(a)

Tez lubie zielen. Ale najladniejsza maja biale ciemnierniki, nie te kolorowe, jest limonkowa.
Sluchaj, mialam pytac o te trabki. Patrzylam na moje trzy przy domu dzis rano i nie maja zadnych, te Twoje stare tez nie maja. Juz nie maja, czy tylko niektore odmiany je posiadaja?
Trąbki - rurki mają tylko niektóre odmiany nawet nie wiesz ile czasu się zastanawiałam o czym piszesz
U niektórych odmian są takie kołnierzyki wkoło pręcików. Trzeba się przypatrzeć
Kokesz 12:58, 12 mar 2019

inka74 napisał(a)
Kasia - też tak myślałam ale zobacz z Gardenii zdjęcia - są teraz odmiany Prince
https://www.ogrodowisko.pl/watek/9665-gardenia-2019-23-02-2019?page=6

Czekam na Zymona co na stronie pokaże bo nawet na ulotce z ubiegłego roku tych odmian nie ma.

Przepiękne były te odmiany
Dobrze, że zrobiłam zdjęcia z nazwami, przydadzą się
Mi spodobał się biały HGC Snow frills bo jako jedyny miał kwiaty skierowane do góry. Chociaż gdybym trafiła na te LM to pewnie też by mnie i inne pokusiły
Kokesz 13:17, 12 mar 2019

Anda napisał(a)

Miedzian po pierwsze nie jest dopuszczony do zwalczania raka, a po drugie, nie dziala na niego. Dlatego nie jest dopuszczony, bo to by znaczylo niepotrzebne obarczanie srodowiska metalem ciezkim.
Jedyne co mozesz zrobic, to wyciac porazone galezie, ale tak po prawdzie, jesli drzewo juz ma raka, to nic sie nie da zrobic. Mozesz to drzewo wzmacniac i dokarmiac, np. gnojowka z pokrzyw, kompostem, ale choroby nie zwalczysz. Mimo to drzewo moze jeszcze dlugo zyc Jedynie ryzyko zachorowania innych drzew w poblizu jest wieksze.

Ewa, nie mogę wyciąć tych gałęzi bo to jest umiejscowione u podstawy pnia.
Wpisałam w internet hasło rak drzew owocowych i pierwsze co się podstawia to miedzian
Anda 13:37, 12 mar 2019

Kokesz napisał(a)

Ewa, nie mogę wyciąć tych gałęzi bo to jest umiejscowione u podstawy pnia.
Wpisałam w internet hasło rak drzew owocowych i pierwsze co się podstawia to miedzian

Ja Ci moge tylko napisac to, czego mnie tutaj nauczono, ze miedzian nie zadziala. Nie wiesz, czy to grzyby i jakie, czy to moze bakterie. Tutaj nie ma zadnych srodkow dopuszczonych do uzywania przeciwko rakowi, bo nie dzialaja i niepotrzebnie obciazaja srodowisko.

A jak dziala miedzian? Poczytaj, moze sama wysuniesz wnioski
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
ryska 14:00, 12 mar 2019

inka74 napisał(a)
Warsztaty dla kobiet z obróbki drewna lubię zapach takiego ciętego, lubię jego fakturę, od czasu do czasu coś sama zbuduję (skrzynki na ogrodzie sama robiłam, pergolę pod domem projektowałam, eM robił). Mój ojciec był stolarzem, może to jakoś rodzinne. Chcę trochę techniki załapać bo na razie to wszystko na czuja robię

I myślę o warzywniku pionowym bo poziomu mi już brakuje ))

Świetne te warsztaty. Też jestem córką stolarza w 3 pokoleniu. Moje pierwsze wakacje pod namiotem spędziłam za kasę zarobioną przy szlifowaniu altanek na eksport
Też lubię zapach drewna i ziemi. Na pewno to rodzinne
inka74 14:07, 12 mar 2019

Kokesz napisał(a)

Przepiękne były te odmiany
Dobrze, że zrobiłam zdjęcia z nazwami, przydadzą się
Mi spodobał się biały HGC Snow frills bo jako jedyny miał kwiaty skierowane do góry. Chociaż gdybym trafiła na te LM to pewnie też by mnie i inne pokusiły
tak to jest, jak się 3 różne rzeczy na raz robi - wysyłam cię do twoich własnych zdjęć dobra jestem a właściwie zakręcona. Się uśmiałam z samej siebie. Czy wiesz, że ja przez twoje zdjęcia zachorowałam na te nowe odmiany? Nawet pisałam do Zymona kiedy wystawią na sklepie internetowym. Też szukałam tego Snow frills ale nie było w dwóch LM. Może nie dali.
Kokesz 14:09, 12 mar 2019

Anda napisał(a)

Ja Ci moge tylko napisac to, czego mnie tutaj nauczono, ze miedzian nie zadziala. Nie wiesz, czy to grzyby i jakie, czy to moze bakterie. Tutaj nie ma zadnych srodkow dopuszczonych do uzywania przeciwko rakowi, bo nie dzialaja i niepotrzebnie obciazaja srodowisko.

A jak dziala miedzian? Poczytaj, moze sama wysuniesz wnioski

Chciałabym uratować te drzewa bo ładnie mnie osłaniają od ciekawskich oczu i nie wiem co zastosować, żeby pomogło...
Też nie jestem za chemią w ogrodzie...
inka74 18:47, 12 mar 2019

ryska napisał(a)

Świetne te warsztaty. Też jestem córką stolarza w 3 pokoleniu. Moje pierwsze wakacje pod namiotem spędziłam za kasę zarobioną przy szlifowaniu altanek na eksport
Też lubię zapach drewna i ziemi. Na pewno to rodzinne
czyli wiesz o czym mówię
inka74 20:35, 12 mar 2019

Kokesz napisał(a)

Chciałabym uratować te drzewa bo ładnie mnie osłaniają od ciekawskich oczu i nie wiem co zastosować, żeby pomogło...
Też nie jestem za chemią w ogrodzie...
jeżeli masz wycieki na podstawie pnia to są nikłe szanse na uratowanie drzewa. W książce o chorobach drzew nakazują wycięcie chorych części, zabezpieczenie ran a dopiero potem oprysk. Niestety miedzianem. Gdyby dało się to wyciąć byłaby szansa choć to zależy od stopnia zaawansowania choroby i tego co wkoło jest. U mnie ani brzoskwini ani migdałka nie udało się opryskami uratować jak już zaczęły chorować. Poszło też na inne drzwa. Niepotrzebnie się trułam i na siłę ratowałam.

Mazan jest sadownikiem. Napisz do niego. Pokaż stan drzewa na wątku o chorobach.