Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przerwa na kawę...

Przerwa na kawę...

inka74 12:35, 25 mar 2019

Aniu-Anbu - stoją na baczność cieszę się, że znajoma mnie zmobilizowała i pomogła.

Anula-Zana - ale ty tui przecież nie lubisz )))

Kasiu-CS - zrębki mi się dobrze w donicy sprawdzają bo trzymają wilgoć. Na rabatach jakoś tak za szybko się rozkładają i wygląda to nieestetycznie. Albo bure albo rozkładające. A tu był taki dysonans czerwień z niebieskim i gryzło mi się to okropnie.

Ewcia-Frezja - też tak myślę, że to było dobre posunięcie. Nie na wszystko jest czas. I nie wszystko od razu widać, trzeba testy robić niestety.

Asia - mam podobnie jak Ewa doświadczenia. Niektóre ponownie po 2 latach kwitną. Ale żeby w tzw. międzyczasie nie zgniły w mojej mokrej glino-ile trzeba by było wykopać i selekcję zrobić. Ja te maluchy mam posadzone na 2 rabatach z tyłu domu. One zostały mi z selekcji z wykopanych cebul z poprzedniego roku. Szkoda mi było je wyrzucić. Dokarmiłam nawozem a teraz zostawiam z tym listkiem bo dzięki temu rosną. Pod koniec maja/czerwca wykopię i zobaczę co z tego się będzie nadawało/nabrało odpowiedniej masy. Liczę, że te pójdą w bulwę a nie w podział jak tegoroczne. W tym roku mam 3 czy 4 miejsca z ubiegłorocznymi cebulami różnych odmian zostawionych w ziemi bez wykopywania. Już widzę, że kwiatów nie będzie, mocno się podzieliły i same liście są.

Kasiu-Mrokasiu - ogólnie potrzebuję tam czegoś innego niż kora, która jest wszędzie obok. Mam grys kamienny szary albo taki piaskowy. Potem pokombinuję bo teraz i tak irysy tam królują. Potem będą żonkile i szafirki więc najwcześniej temat ogarnę w czerwcu.
Zana 08:08, 26 mar 2019

inka74 napisał(a)

Anula-Zana - ale ty tui przecież nie lubisz )))

Ale u Ciebie lubię
tulucy 08:54, 26 mar 2019

Można nie lubić i mieć (ja )
anna_grreen 09:03, 26 mar 2019

Witam w twoim wątku . Mam pytanie jak często przycinasz szmaragdy i czy tylko z wysokości czy z szerokości też. Ja mam szmaragdy sadzone w jednym terminie a niestety urosły nierówno. Różnica nawet 60 cm różnicy i boję się te wysokie przyciąć.
Anda 09:17, 26 mar 2019

Ale masz już czyściutko Ogrodowa sobota się opłaciła Rdzawe ozdoby to strzał w dziesiątkę, super u Ciebie pasują.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Kasya 09:44, 26 mar 2019

I byłyście na targach ?
Ja z Gosią, Jolą i Anią widziałam się w piątek, w sumie krotko
a potem sie okazało ze juz nie będę mogła przyjechać i nic nie załatwiłam
inka74 10:20, 26 mar 2019

Anula, Lucy - ja to bym się teraz nad sadzeniem tujek zastanowiła, ale już mam i póki nie uśmiercę, to będą. Zasłaniają nieużytek sąsiada ale i cienia zbyt dużo teraz dają. Rabaty słoneczne przestały takimi być i trzeba nasadzenia wymienić. Za bardzo tuj nie kocham ale prawda jest taka, że jako jedyne wytrzymują mi przy wejściu w donicach. I nawet przyrastają. Pozostałe rośliny, w tym bukszpany i nawet róże skutecznie uśmiercałam bo tam jest mega słońce. A tych się nic nie ima, nawet z podlewaniem nie ma problemu bo wytrzymują zapominalstwo jak korą maja wysypane góry.

Anna_grreen - szmaragdy od 3-4 lat tnę raz na rok lub jak zapomnę/nie mam czasu raz na 2 lata czubki i trochę z przodu aby nie wystawały. Te niższe tnę tylko tyci tyci, aby góra bardziej się zagęściła a te większe po całości. W tym roku takie miałam odrosty z 20 cm w ręku ścinane. Ty spokojnie możesz swoje zacząć równać - zerknęłam na wątek. To, że zetniesz czubek nie oznacza, że nie będzie na wysokość przyrastać. Wręcz przeciwnie.

Ewcia - sobota i część niedzieli była bardzo pracowita ale ja lubię tego typu zmęczenie fizyczne, lepsze to niż psychiczne zmaltretowanie. A przy tym jakie przyjemne jak na efekt patrzę

Kasiu - nie byłam na targach. W sumie jak z Jolą rozmawiałam to mówiła, że szału nie było ale brakuje mi spotkań ogrodowych. Już w swojej desperacji zaczęłam się zastanawiać, czy do towarzystwa różanego się nie zapisać i nie jechać z nimi na wycieczkę po ogrodach
mrokasia 10:59, 26 mar 2019

inka74 napisał(a)
....W sumie jak z Jolą rozmawiałam to mówiła, że szału nie było ale brakuje mi spotkań ogrodowych. Już w swojej desperacji zaczęłam się zastanawiać, czy do towarzystwa różanego się nie zapisać i nie jechać z nimi na wycieczkę po ogrodach

Ja wiem, że to słabe, ale zawsze możesz przyjechać do mnie .
Anda 11:35, 26 mar 2019

Oj zapisuj sie Przynajmniej inne ogrody moglabys pozwiedzac, a roz masz przeciez duzo
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
inka74 13:25, 26 mar 2019

Kasia ja do ciebie to z przyjemnością.

Ewa ostatnio wiesz dlaczego potrzebuję odsapki.