Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przerwa na kawę...

Przerwa na kawę...

mrokasia 08:47, 11 kwi 2019

Oooo, jakie zakupy . Ta Roseum to przysmak dla mszyc z tego co czytałam, musisz działać prewencyjnie.
A tulipany za chwile wybuchną . Moje EE sadzone w lutym też .
inka74 09:35, 11 kwi 2019

sarenka napisał(a)
U nas dziś -2 w nocy, a przed 7 było -,15.
Fajnie, że udało Ci się drzewka kupić, ja byłam w szkółce i nic nie kupiłam :/
no ja prawie zawsze coś przytargam ale teraz to dopiero po 4 wizycie w sklepie. Najpierw zrobiłam rekonesans w internecie co bym ew. chciała a potem poszukiwania z miarką w sklepie co w ogóle jest dostępne i za ile. No bo nie dosyć, że odpowiednia roślinka, to jeszcze i wysokość musiała być.
inka74 09:36, 11 kwi 2019

makadamia napisał(a)
Zaklepuję kalinę!
proszę bardzo. Jest woja. Mam nadzieję, że przeżyją obie
inka74 09:48, 11 kwi 2019

jolanka napisał(a)
Do głowy by mi nie przyszło aby dzielić karpy kaliny
Jak Ci się to udało?
Pamiętaj, ze ona rośnie tak pagodowo. Kwitnie pięknie i to dwa razy w roku. Jest obsypana kwiatuszkami, od stop do głów
Moja rośnie pod lasem na tle cisów i lekko po skosie za ambrowcem. Jestem nią zauroczona
bo widzisz Jola, ja jestem z tych, co myślą mocno niestandardowo. Jest to pewien problem np. w przypadku mojego szefa, który nie bardzo za mną nadąża. Jestem tzw. trudnym pracownikiem -wiecznie 2 kroki przed nim i ciągle coś chcącym zrobić nowego

Ta akurat sadzonka była taka, że aż się prosiła o podział. Dwa osbno rosnące patyki w tym jeden prosty z wiechciem na górze, idealny na przycięcie. W ubiegłym roku już mi się ta odmiana podobała ale nie miałam pomysłu gdzie ją wsadzić. Ten pagodowy pokrój jest dla mnie zaletą. Ona na 90% pójdzie na owalną tulipaną rabatę zamiast jabłonki. Tylko nie wiem czy owoce nie będą potem zgrzytać czerwonym kolorem z roślinami pod spodem bo tam róż króluje. To jest jedyny ból. No i ciekawsza by była gdyby listki na żółto wybarwiała.
inka74 09:50, 11 kwi 2019

mrokasia napisał(a)
Oooo, jakie zakupy . Ta Roseum to przysmak dla mszyc z tego co czytałam, musisz działać prewencyjnie.
A tulipany za chwile wybuchną . Moje EE sadzone w lutym też .
coś za coś ale za to jakie kwiatki piękne ma mszyce mi nie straszne przy ponad setce róż
mikina34 11:08, 11 kwi 2019

inka74 napisał(a)

Monia to jest leszczyna Red Majestic na wiosnę ma bordowe liście a potem zielone. Ładne skręcone pędy. Nie jest ekspansywna. Raz na rok może coś od pnia wyrośnie. Moja jest w wersji na pniu 6 lub 7-letnia. Jak wszystko u mnie cięta

tak coś m zgrzytały te "wisiorki" ale jestem tak nakręcona na tą wierzbę, że nie zakumałam . O leszczynie to na bank słyszałam, że jest ekspansywna i się mocno rozłogami rozchodzi, ale to chyba zwykła pospolita taka jest.
Pogooglałam sobie leszczyny, chyba sobie jakąś sprezentuję, te poskręcane gałązki mnie kuszą

nicol21 14:51, 11 kwi 2019

no, no, kółeczko tulipanów ma się świetnie mimo chłodków.
a jak drzewko nie pasuje to pewnie, wymien. szkoda sie meczyc i czekać aż bedzie tak jak byś chciała. To co proponujesz będzie super. no i będzie ładny kwiat.
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
Kasia_CS 09:49, 12 kwi 2019

Dzisiaj też jedziesz do ogrodnika ?
inka74 13:06, 12 kwi 2019

Nie. Dziś szkolenie
Zana 21:39, 12 kwi 2019

inka74 napisał(a)

Coś czuję, że tulipanowy spektakl będzie akurat na weekend wielkanocny. No nie obaczym na żywo.
Co do malowania, to przychylam się do zdania Ewy, na czarno bym machnęła krzesełka.