Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przerwa na kawę...

Przerwa na kawę...

Gosiek33 13:02, 22 lip 2019

inka74 napisał(a)
a gdzie ty tą listę palczatek znalazłaś? Ja to w sobotę w ogóle takiej rośliny znaleźć nie mogłam. Ta na ogródku w ZP była ładna bo miała w miarę szerokie liście i końce tylko takie fioletowo-niebieskie.

na ich stronie - oferta
Kasia_CS 13:12, 22 lip 2019

inka74 napisał(a)
Przywiozłam 24 doniczki z ZP i z drogi powrotnej, miałam jeszcze z 15-20 sztuk skitrane z tyłu za domem. Nadal po 1,5 dnia sadzenia mam ponad połowę na stanie i tylko 1/2 rabaty wąskiej do obsadzenia, trochę na tyłach do zmian, za płotem tło do zrobienia i rabatę na wjeździe pod płotem w planach ;((( wyprawy ogrodowe są mega niebezpieczne.
Właśnie się zorientowałam, że posadziłam wiązówkę, która lubi wilgoć obok palczatki, która lubi sucho. Ech... a tak ładnie razem wyglądały.

no to ładnie poszalałaś a z sadzeniem to tak bywa - tym bardziej na takim spidzie kolor wiązówki boski..
inka74 13:18, 22 lip 2019

a widzisz, to tu mnie zagięło bo to moje jest opisane jako Schizachyrium scoparium Blue Heven, na www znalazłam info, że jest to palczatka miotlasta
a w ZP palczatka jest jako Andropogon gerardii lub hallii. Bądź tu człowieku mądry...
Tu jest ładnie pokazane jej jesienne przebarwienie
inka74 13:22, 22 lip 2019

Kasia_CS napisał(a)

no to ładnie poszalałaś a z sadzeniem to tak bywa - tym bardziej na takim spidzie kolor wiązówki boski..
Zostawię je na razie. Wiązówka jest cytrynowo żółta. Śmieszna. Podobno jej kwiaty pachną.
Gosiek33 13:28, 22 lip 2019

inka74 napisał(a)
Ten płot to mnie dobija, muszę go zasłonić. Jeszcze sąsiad obciął tuje. Pytałam się, czy mogę je delikatnie wyrównać to nie, ujął się honorem i tak je opitolił do łysego. I teraz mam taki średnio ciekawy widok bo je nie otrzepał więc wszystko brązowe jest i ciągle leci do mnie na rabaty ;(((

Lubię derenie. Uwielbiam Ivory Halo w połączeniu ze Strong Anabelle. Wygląda tak świeżo, delikatnie. Idealnie zgrana zieleń i biel.

Podoba mi się pomysł na anabelką z dereniem - może jesienią pokuszę się o taką roszadę

U Kasibawarii też jazdy z sąsiadami

Znajomego dręczył sąsiad... w końcu umarł - sąsiad nie znajomy

Pamiętam na innym forum jak sąsiad wlazł dziewczynie na posesję i pociął jej iglaki w zasadzie niszcząc rośliny, upitolił i grube pędy. Nie pamiętam czy odbiły
mrokasia 13:29, 22 lip 2019

inka74 napisał(a)
Przywiozłam 24 doniczki z ZP i z drogi powrotnej, miałam jeszcze z 15-20 sztuk skitrane z tyłu za domem. Nadal po 1,5 dnia sadzenia mam ponad połowę na stanie i tylko 1/2 rabaty wąskiej do obsadzenia, trochę na tyłach do zmian, za płotem tło do zrobienia i rabatę na wjeździe pod płotem w planach ;((( wyprawy ogrodowe są mega niebezpieczne.
Właśnie się zorientowałam, że posadziłam wiązówkę, która lubi wilgoć obok palczatki, która lubi sucho. Ech... a tak ładnie razem wyglądały.

Boszszsz, dobrze, że nie pojechałam z Wami do tych ZP... Nie wiem z czym bym wróciła i co bym z tym zrobiła...
Będę sobie odbijać w przyszłym roku .

Ja póki co posadziłam wczoraj 2 jeżówki na grabowej przesadzając jednocześnie jednego rozchodnika. No mega osiągnięcie... Dziś mam silne postanowienie sadzenia dalej. Zawilce wciąż czekają...
Gosiek33 13:31, 22 lip 2019

Ogniste to jesienne przebarwienie - też takie chcę

Nawet wymyśliłam miejsce
Doranma 13:37, 22 lip 2019

Iwonko, kiedy bym do Ciebie nje zajrzała, to coś zmieniasz, sadzisz, przenosisz ☺ Taki niespokojny duch z Ciebie? A ogród za każdym razem wygląda na dopięty na ostatni guzik ...
inka74 14:00, 22 lip 2019

Gosiek33 napisał(a)

Podoba mi się pomysł na anabelką z dereniem - może jesienią pokuszę się o taką roszadę

U Kasibawarii też jazdy z sąsiadami

Znajomego dręczył sąsiad... w końcu umarł - sąsiad nie znajomy

Pamiętam na innym forum jak sąsiad wlazł dziewczynie na posesję i pociął jej iglaki w zasadzie niszcząc rośliny, upitolił i grube pędy. Nie pamiętam czy odbiły
tu jest jako takie zdjęcie tego połączenia. Zarówno w tej fazie hortek, jak i w zielonej bardzo je lubię.

Ja mojego sąsiada lubię i w dobrych stosunkach jesteśmy ale wrażliwy jest. W sumie na dobre to częściowo wyszło bo winorośl ozdobną wywaliłem bo w tuje weszła i ciąć trzeba było.
inka74 14:02, 22 lip 2019

mrokasia napisał(a)

Boszszsz, dobrze, że nie pojechałam z Wami do tych ZP... Nie wiem z czym bym wróciła i co bym z tym zrobiła...
Będę sobie odbijać w przyszłym roku .

Ja póki co posadziłam wczoraj 2 jeżówki na grabowej przesadzając jednocześnie jednego rozchodnika. No mega osiągnięcie... Dziś mam silne postanowienie sadzenia dalej. Zawilce wciąż czekają...
ja też podobnie mówiłam jak z samochodu je wszystkie wyciągałam - dlaczego ja tam pojechałam