inka74
16:32, 17 sie 2019

jeszcze nie. Wczoraj walczyłam z umbrą. Wyciągnięcie jej zajęło mi godzinę. Potem próbowałam wsadzić ją do samochodu ale albo korona wystawała albo bryła z korzeniem. Dodatkowo w żadną donicę mi nie wchodziła. Poddałam się i wsadziłam zamiast bzu Black Tower, który u mnie nie chce rosnąć. Od 4 lat ma wysokość 40 cm i może z 20 szerokości. Wkurzył mnie. Umbra w tym miejscu koronę ma praktycznie za płotem ale mało mnie to obchodzi bo tam nieużytki. Jak padnie - no cóż, trudno się mówi. Za umbrę wsadziłam metasekwoję i musiałam upalikować. Delikatna strasznie. Potem musiałam zrobić coś z magnolią posadzoną ni w 5 ni w 9. Aby ją w lepsze miejsce wsadzić to musiał wylecieć za płot perukowiec, który co roku podmarza i ma nieokreśloną wielkość. Za płotem będzie dobre tło stanowił - o ile przeżyje. Za to teraz mam na rabacie magnolię, która będzie musiała być formowana ale nie mogę nic z nią teraz zrobić bo po pierwsze kwiaty zawiązała na końcach i szkoda mi. Po drugie za niska jest i musi się ukorzenić. Fakt jednak taki, że powstała dziura na rabacie przed magnolią a to kluczowa rabata przed ławką na tyłach i mam dylemat co posadzić. Na razie mam lenia ogólnego i nic mi się nie chce.