Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przerwa na kawę...

Przerwa na kawę...

inka74 08:18, 16 sie 2019

sarenka napisał(a)
A ja zapytam, co to za drzewko na frontowej?
Płaczące? Morwa alba pendula - owocowe
sarenka 08:28, 16 sie 2019

inka74 napisał(a)
Płaczące? Morwa alba pendula - owocowe
tak, płaczące
gosika67 10:32, 16 sie 2019

ładnie, poczekam na drzewka.
inka74 10:41, 16 sie 2019

Mam zwycięzcę rankingu drzew - platan Alpens Globe

Dlaczego?
Po pierwsze bo już go mam. Po drugie ma odpowiednią wysokość. Po trzecie korona do 4-5 m i można go ogławiać jak potrzeba więc to ja będę dyktować wielkość. Ogławiam już katalpy więc jedno drzewo w tą czy w tamtą nie gra różnicy. Na starość kogoś i tak trzeba będzie wołać do pomocy W miejscu wsadzenia może bez cięcia osiągnąć 3,6 m i nie wyjdzie za płot ani niczemu nie będzie przeszkadzać. Po czwarte bardzo mi się podoba jego pień. Po piąte warunki są dla niego sprzyjające. Po szóste jak dorośnie to będę mogła zawiesić hamak i nie muszę robić specjalnej konstrukcji. Po siódme stworzy naturalny parasol nad obecną huśtawką. I po ósme szybko zasłoni i balkon i klimatyzator a o to chodzi. Nie trzeba będzie czekać kilka lat a już za rok-dwa efekt jakiś będzie. I po dziewiąte - zakochałam się w tym drzewie. Miłość taka od pierwszego wejrzenia. Kupiłam z myślą że gdzieś na widoku go posadzę. Jedyny minus całej tej sytuacji to umbra na rabacie obok ale na razie mi się nie gryzie. Jak do wiosny będę miała z tym problem - umbra wyleci i będzie wsadzony drugi platan. Ot co.

Tu na razie etap przymiarki.

Wiedziałam, że przy ogrodzie to wybór sercowy tylko w grę wchodzi Inne zawsze kończą się u mnie przesadzaniem lub oddawaniem.
Gosiek33 10:54, 16 sie 2019

Bardzo ładnie, myślę, że skończy się na drugim platanie ;D
inka74 11:03, 16 sie 2019

Gosiu - u mnie wszystko jest możliwe nawet do drzew nie mam ostatnio sentymentów. Jak to się zmienia z czasem. Kiedyś każdą roślinkę ratowałam, przesadzałam i się męczyłam z widokiem a teraz - szybka piłka, nie pasuje - wylatuje. Chyba podobnie mam jak Asia Makadamia że jak coś drażni to będę do skutku poprawiać mimo iż ja tylko widzę "defekt". Może tylko szybciej od Asi decyzje podemuję ostatnio Póki sił mi starczy i funduszy
Helen 20:20, 16 sie 2019

inka74 napisał(a)
Mam zwycięzcę rankingu drzew - platan Alpens Globe

Dlaczego?
Po pierwsze bo już go mam. Po drugie ma odpowiednią wysokość. Po trzecie korona do 4-5 m i można go ogławiać jak potrzeba więc to ja będę dyktować wielkość. Ogławiam już katalpy więc jedno drzewo w tą czy w tamtą nie gra różnicy. Na starość kogoś i tak trzeba będzie wołać do pomocy W miejscu wsadzenia może bez cięcia osiągnąć 3,6 m i nie wyjdzie za płot ani niczemu nie będzie przeszkadzać. Po czwarte bardzo mi się podoba jego pień. Po piąte warunki są dla niego sprzyjające. Po szóste jak dorośnie to będę mogła zawiesić hamak i nie muszę robić specjalnej konstrukcji. Po siódme stworzy naturalny parasol nad obecną huśtawką. I po ósme szybko zasłoni i balkon i klimatyzator a o to chodzi. Nie trzeba będzie czekać kilka lat a już za rok-dwa efekt jakiś będzie. I po dziewiąte - zakochałam się w tym drzewie. Miłość taka od pierwszego wejrzenia. Kupiłam z myślą że gdzieś na widoku go posadzę. Jedyny minus całej tej sytuacji to umbra na rabacie obok ale na razie mi się nie gryzie. Jak do wiosny będę miała z tym problem - umbra wyleci i będzie wsadzony drugi platan. Ot co.

Tu na razie etap przymiarki.

Wiedziałam, że przy ogrodzie to wybór sercowy tylko w grę wchodzi Inne zawsze kończą się u mnie przesadzaniem lub oddawaniem.

Iwonka, dawno się tak nie wciągnęłam w czytanie jak w Twoje argumenty. Najbardziej mnie przekonuje - po dziewiąte. Też tak mam Wbrew wszystkiemu i wszystkim
mrokasia 20:29, 16 sie 2019

Łaaaadnie z tym platanem .
Posadziłaś???
gosika67 21:03, 16 sie 2019

No właśnie by się chciało to i tamto ale wiadomo wszystko zależy od eci peci.
Ja dziś sadziłam trawy, za długo już siedziały w donicach. Uzupełniłam małe doniczki kwitnącymi.Sprawdziły się lwie paszcze.
inka74 16:14, 17 sie 2019

Helen napisał(a)

Iwonka, dawno się tak nie wciągnęłam w czytanie jak w Twoje argumenty. Najbardziej mnie przekonuje - po dziewiąte. Też tak mam Wbrew wszystkiemu i wszystkim
mało racjonalne te moje zakupy ogrodowe. Próbuję myśleć przyszłościowo ale na tym się kończy