Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przerwa na kawę...

Przerwa na kawę...

mrokasia 09:18, 18 sie 2019

A co to za metasekwoja?
inka74 09:23, 18 sie 2019

Goldrush - taka jak u Kwartecika
mrokasia 09:52, 18 sie 2019

Aaaa, to oglądałam ją razem z Gosią i zastanawiałam nad rzetelnością opisu . Ładniutka!
UrsaMaior 09:53, 18 sie 2019

Fajna Oglądam ją u Kwartecika regularnie i choć wolę liściaste, to podoba mi się. Ten kolor jest ekstra!
sarenka 10:05, 18 sie 2019

inka74 napisał(a)
Megi, gruz przyjmują u nas na zwałce pod cmentarzem ale musisz mieć meldunek z Wołomina. Nie mam pojęcia jak jest dla innych regionów i jaka cena.

Zdjęcie róży w obecnym stanie. Przekwitła i muszę ją przyciąć to jeszcze raz zakwitnie do jesieni. Rośnie bezproblemowo. Ja jakoś nie zachwycam się nią ale też nie mam problemów. Ogólnie jest OK, pewnie w gruncie pokazałaby więcej.

Za to u Anulajdy kwitnie zjawiskowo
https://www.ogrodowisko.pl/watek/6417-anulajda-w-raju?page=503#post_0

Dąb Green Dwarf jest u mnie od ubiegłej jesieni. Bezproblemowy. Zwarty. Może dlatego u innych łapie mączniaka bo korona jest gęsta. Na platanie też 3 listki z mączniakiem znalazłam. Katalpa Nana z mączniakiem a luźniejsza Aurea już bez. Ale np. tulipanowiec Edward Gursztyn mimo iż w miarę zwarty to nic na razie nie łapie.

Ogólnie z roślin o kulistych małych i naturalnie formowanych koronach zerknij na:
- ambrowiec Gum Ball - po 10 latach ok. 2-2,5 metra
- tulipanowiec Edward Gursztyn - po 10 latach 1 metr
- dąb Green Dwarf - po 10 latach 1,5 metra
Jest jeszcze jakaś robinia ale nie pamiętam odmiany i ile ma korona.

Większe korony ale też okrągłe naturalnie mają
- katalpa Nana - mam, to ta z mączniakiem, do chyba 3 m ale można ogławiać
- wiśnia Umbraculifiera - 3-4 metry, nie zalecane cięcie
- platan Alpens Globe - 3-5 metrów, można ogławiać

Wysokość docelowa zależy od miejsca szczepienia bo one raczej tylko w takiej formie występują.

Te znam z moich poszukiwań. Może dziewczyny coś dorzucą.

Drzewka już spisuje
Ta róża u Anulajdy faktycznie robią wrażenie!
inka74 10:26, 18 sie 2019

Tiaa, szybko rośnie i 3 metry po 10 latach może dlatego, że w naszych warunkach klimatycznych w zimę podmarza.

Ja liczę, że jak się zadomowi to w miarę szybko 5-8 metrów osiągnie. A to taki dobry byłby wynik jak na drzewo w tym kącie. Perukowiec ma 5-6 metrów. Tuje tam chcę trochę wyżej poprowadzić niż na froncie, na 3 metry może. Sąsiadka ma tam altanę i syn od czasu do czasu imprezy robi. Ogólnie drzewa ładnie mi poszły w górę, ambrowiec Slender dobił do 4 m. Patrząc po płocie to nawet tamaryszek francuski 3,5 m osiągnął a Nigra więcej choć chyba 2 lata temu wymieniana. W ogóle Nigra mnie zaskakuje. Poprzednia sztuka była szczepiona i zupełnie inaczej rosła, tak bardziej szeroko u góry. A obecna jest wyprowadzana i rośnie wąsko. Ciekawe czy się kiedyś rozłoży na boki bardziej
inka74 10:29, 18 sie 2019

UrsaMaior napisał(a)
Fajna Oglądam ją u Kwartecika regularnie i choć wolę liściaste, to podoba mi się. Ten kolor jest ekstra!
liczę na ten kolor bo umbra mi się tam zlewała z tłem. Za drobne listki. Za środkową chcę wsadzić za płotem wiąza wredei (bo żyje o dziwo) lub klona. Coś co tło da lepsze niż czeremchy i grusze.
inka74 10:54, 18 sie 2019

sarenka napisał(a)

Drzewka już spisuje
Ta róża u Anulajdy faktycznie robią wrażenie!
u niej wszystko robi wrażenie. I róże i tulipany. Cudny ma ogród.

Dla porównania masz tulipanowca Edward Gursztyn. Lubię go. Wsadzone 2 sztuki w 2017 we wrześniu. Jak ten czas leci...

Tu jak wyglądały po wsadzeniu
https://www.ogrodowisko.pl/watek/6603-przerwa-na-kawe?page=251#post_4

I korona niewsadzonego platana Alpens Globe.

Oraz katalpy, z lewej Nana a z prawej Aurea

Nie ma tylko tego ambrowca kulistego ( choć może jeszcze go gdzieś wcisnę lubię drzewa. Na razie mam patelnię dlatego troszkę cienia szukam. Boję się tylko, że przesadzę. Widzę jak na froncie zmieniły się warunki świetlne jak katalpy i tuje podrosły.

Zapomniałam jeszcze o fajnych klonach kulistych... Z 3-4 odmiany są o stosunkowo małej koronie
sarenka 11:33, 18 sie 2019

Podobają mi się ich liście
A nane masz na jakiej wysokości szczepiona?

U mnie też patelnia i od południa nie mam żadnego drzewa, wyjść z domu nie ma jak nie pamiętam czy pisalas, teraz kupowałas w AF, tak? Teoretycznie mam obiecane, że w środę tam pojedziemy....
inka74 11:45, 18 sie 2019

Jakieś 2,2 m. Nana ma mączniaka. Uprzedzam na wszelki wypadek. Ja nie zwracam na to zbytniej uwagi.

Front też mam od południa znam ten klimat. Dąb kupowałam w AF ale był wtedy chyba po 170 zł. Myślałam, że drogo. Teraz są po 300
Tańsze i wyższe w Radzyminie w Witon.e. Po 230 zł. Tam Asia kupowała. Tani jest w Moren.e ale na 130-140 cm szczepiony. Bez sensu.