Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przerwa na kawę...

Przerwa na kawę...

Anda 09:34, 15 sie 2019

Masz dużo cięcia w ogrodzie. Czy za 10 lat też będziesz miała jeszcze na to siły? Może warto to zacząć ograniczać?

Amanogawa może być troszkę za wąska...
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
inka74 10:30, 15 sie 2019

Balea - stąd usytuowanie drzewka tak, by zasłoniło jedno i drugie docelowo . Sąsiedzi są w sypialni od wieczora do rana. Ja lubię rano i wieczorem na tarasie siedzieć. wcześniej w fotelu gdzie słup konstrukcyjny tarasu zasłaniał balkon. Teraz głównie jestem na kanapie bardziej po lewo i wszystko widać jak na dłoniSzerokość korony musi być min. 2 metry ale nie więcej jak 3 bo przytłoczy wszystko inne. Ale wysoki powinien być na min. 4-5 m aby zasłonić te konstrukcje też z trochę innej perspektywy
Umbra ma do 3 metrów koronę i wolno aż tak bardzo nie rośnie. Na magnolię to sobie kilka ładnych lat poczekam bo za duża nie jest. Dereń - właśnie jednego na froncie dosadziłam, starczy Już mam 4 w ogrodzie nie licząc alb. Jakoś odmianowo mi się nic już nie podoba lub bardziej krzaczaście rosną. Przyznaję, że patrzyłam na nie.
Amanogawa ma niby 4-7 metrów wysokości ale tylko 1-2 szerokości. Masz rację, nie zasłoni widoku bo tu potrzebne coś między 2 a 3 metry do zasłonięcia i balkonu i klimatyzatora.
Tam gdzie stoi kij do płotu jest 1,9 metra. Do kostki mam 3 m. Wychodzi mi, że korona max. 3,5 metra by mogła mieć aby było to w miarę proporcjonalnie
jolanka 10:37, 15 sie 2019

Iwonka, a może poszukać jakiegoś klona. One są bardzo różne w wielkości i szerokości, na pewno by tu jakiś pasował
inka74 10:38, 15 sie 2019

Anda napisał(a)
Masz dużo cięcia w ogrodzie. Czy za 10 lat też będziesz miała jeszcze na to siły? Może warto to zacząć ograniczać?

Amanogawa może być troszkę za wąska...
Ewa, w obu przypadkach masz rację. Cięcia lepiej by było uniknąć na starość i Amanogawa będzie za wąska. Siedzę i wertuję katalog ZSzP. Ten klon Hot Wings mi jeszcze chodzi po głowie... Ale on na 5-10 m wysoki rośnie.

Dużo bym dała za możliwość swobodnego wsadzenia czegokolwiek bez zastanawiania się czy za 10-20 lat mnie nie zarośnie całkowicie...
inka74 10:41, 15 sie 2019

jolanka napisał(a)
Iwonka, a może poszukać jakiegoś klona. One są bardzo różne w wielkości i szerokości, na pewno by tu jakiś pasował
Jola właśnie o klonie napisałam )) szukam i nie spieszę się z decyzją )) jak jutro wykopię umbrę to ją przymierzę. Dziś eM obserwuje poczynania wiec trzeba ostrożnie. Do drzewa to go trzeba przygotować odpowiednio
mrokasia 11:23, 15 sie 2019

inka74 napisał(a)
Jola właśnie o klonie napisałam )) szukam i nie spieszę się z decyzją )) jak jutro wykopię umbrę to ją przymierzę. Dziś eM obserwuje poczynania wiec trzeba ostrożnie. Do drzewa to go trzeba przygotować odpowiednio

Tak, tak, co nagle to po diable .

Nic co nie jest szczepione na odpowiedniej wysokości nie da Ci efektu w miarę szybko. No chyba, że kupisz wypasiony egzemplarz za milion monet.
Przymierz te umbrę, wg mnie to mimo wszystko mogłoby nieźle wyglądać. No i efekt (częściowy) będzie od razu a nie za kilka lat. Prawdopodobnie za kilka lat poszerzysz też rabaty, będzie więcej większych roślin więc te umbry będą miały też inne proporcje względem otoczenia. A ławeczka czy huśtawka pod takimi umbrami mogłaby fajnie wyglądać.

Mój eM wyjechał z moim synem na 3 dni na męski wypad . Mam wolne .
Mogę sobie przesadzać ile chcę bez jojczenia i marudzenia.
inka74 11:28, 15 sie 2019

Możliwe klony:
- Elegans,
- Brilliantissimum do 4 m
- Esk Sunset - wolno rośnie
- Orange Dream tylko ile na niego trzeba czekać i od dołu długo zarośnięty
- Seiryu - nie spotkałam jeszcze
W sumie oba mogą być za niskie

Grab Columnaris - niższy do 4-5 m, korona jajowata. Da się formować, wolno rośnie.

Grujecznik Rotfuchus - za wąski ale mi się podoba. Prawdopodobnie i tak go kupię jak mój obecny grujecznik się nie przebarwi.

Buk Purple Fountain - może mieć dół za szeroki ale ładny jest

Jabłoń Adirondack - tą to nawet mam... Ciągle w donicy.
Dolgo
John Downie
Van Eseltine

Dąb Green Tower

Jarząb Pink Veil

Lipa Green Globe

inka74 11:33, 15 sie 2019

Kasia - racja, co nagle to potem przesadzanie czeka . Ja idę w rabatę. Wysadzam żółte rudbekie na tyły lub do sąsiadki. Jutro na spokojnie drzewne dylematy będę rozpatrywać.
April 17:21, 15 sie 2019

Z ciekawością śledzę twoje poczynania z drzewkami. Nie mam o nich pojęcia a będę musiała się dokształcić bo zdecydowanie brak u mnie roślin o wysokości 3-5 metrów. Sosny fajne ale przydałoby się coś pośredniego.
Dumaj dalej, trzymam kciuki. Masz bardzo analityczne podejście, podoba mi się.
TAR 17:51, 15 sie 2019

inka74 napisał(a)

co to jest za drzewko, bordowe po lewej na fotce?

inka74 napisał(a)

I takie towarzystwo mnie odwiedza wieczorową porą

Tylko ćlamkanie odchodzi przy jedzeniu dzikich gruszek.

ale fajne towarzystwo, dziw ze jeszcze nie wybite u mnie w lesie tez kilka bylo jedyny ich minus jaki zauwazylam to muchy konskie.