Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przerwa na kawę...

Przerwa na kawę...

inka74 21:33, 07 mar 2020

AnnaCh napisał(a)
Iwona, ale to o to chodzi, żebyśmy my dobrze czuły się w swoich ogrodach
Mam to samo, ciągle coś przerabiam, bo mi się nie podoba to co zrobiłam wcześniej, podobnie mam w domu Mają na to wpływ różne czynniki, czasem coś nam się przez chwilę podoba, czasem chcemy coś zrobić szybko, nie zawsze dobrze, czasem kasy brak na coś lepszego... Życie... ważne, żeby za jakiś czas dobrze nam się siedziało we własnym domu i ogrodzie
dokładnie tak samo mam, robię, podoba mi się lub traktuję jako stan przejściowy a potem zmieniam. I mojego eMa doprowadza to do apopleksji i sprzeciwu, że znowu robotę wymyśliłam
AnnaCh 21:34, 07 mar 2020

U mnie M jak M, ale żebyś widziała minę mojego taty jak mu ostatnio zaproponowałam skucie płytek w wiatrołapie
inka74 22:03, 07 mar 2020

Pewnie standardowe pytanie się pojawiło - a po co? Przecież jeszcze się trzymają/dobre sa )
sarenka 07:35, 08 mar 2020

Iwona, dobrze napisałaś.
Ja się za bardzo chyba wyczułam w O i gdzieś z tyłu głowy miałam myśl,że musi to być ogród wymuskany, idealny. Teraz już wiem,że taki być nie musi. I będzie mi się podobał jeszcze bardziej jak tylko drzewa w nim się pojawia i mnie osłonią od sąsiadów

Co do ciemiernika to nie wiedziałam,że można w domu je trzymać. Wolałabym na dworze bo do domowych roślin nie mam ręki. Czekam aż pies pojedzie i nie będę miała strat w roślinach bo cierpliwość mi się kończy. Tyle pracy po to by na wiosnę wszystko pies zjadl?
inka74 08:16, 08 mar 2020

Ciemiernika jak zje to się pochoruje, jest trujący. Szkoda by było psa nawet szkudnika i nie swojego. U mnie na szczęście kot tylko trawy zjada i walczy zaciekle ze stipą. Drzewa mam przez niego podrapane, biedne.

Z ogrodami to trochę tak jak z modelkami i nastolatkami. Jak się dzieciaki napatrzą na przerabiane lub wystylizowane zdjęcia to potem czasami tragedie wychodzą. Tu może nie jest to tak drastyczne ale O podnosi poprzeczkę i takie dążenie do "ideału" może zdusić całą radość z tworzenia czegoś nowego. Zwróć uwagę jak rzadko pokazujemy coś co wg nas nie jest dostatecznie ładne. Kiedyś byłam u Asi Makadamii i na wjeździe ma wąską rabatę z przegorzanami, na którą nie mogłam się napatrzeć taka była ładna. A ona jej nie pokazuje bo murek się sypie. Piękno i ideały to bardzo subiektywne odczucia. Czasami jest tak, że uda się nam uchwycić na zdjęciu "magię" chwili bo akurat słońce inaczej operuje czy dana roślinka kwitnie. A czasami nie.
inka74 08:36, 08 mar 2020

Przy okazji będąc w AF udało mi się rozwiązać mój dylemat na temat sosen Tiny Curly i i Green Twister. Stały obok siebie i były w stanie po zimie. Cieszę się że kupiłam wtedy Tiny Curly bo znacznie ładniej się prezentuje.
Zobaczcie sami. Po lewo pod etykietą tiny a po prawo green

Monia81 08:45, 08 mar 2020

Iwonko pisałaś, że kupowałaś Green Tower, pokaż jak się prezentuje, sosny mają to do siebie, że czasami nie ciekawie po zimie wyglądają, ale mimo to je bardzo lubię nie zawsze wszystko jest doskonałe, to tak jak z nami, my też doskonali nie jesteśmy...ja też z tych co kokosi, a czy do spójności dojdę w ogrodzie... hmmm... nam jest dobrze z naszym ogrodem i to się liczy chyba najbardziej buźka
sarenka 08:52, 08 mar 2020

inka74 napisał(a)
Ciemiernika jak zje to się pochoruje, jest trujący. Szkoda by było psa nawet szkudnika i nie swojego. U mnie na szczęście kot tylko trawy zjada i walczy zaciekle ze stipą. Drzewa mam przez niego podrapane, biedne.

Z ogrodami to trochę tak jak z modelkami i nastolatkami. Jak się dzieciaki napatrzą na przerabiane lub wystylizowane zdjęcia to potem czasami tragedie wychodzą. Tu może nie jest to tak drastyczne ale O podnosi poprzeczkę i takie dążenie do "ideału" może zdusić całą radość z tworzenia czegoś nowego. Zwróć uwagę jak rzadko pokazujemy coś co wg nas nie jest dostatecznie ładne. Kiedyś byłam u Asi Makadamii i na wjeździe ma wąską rabatę z przegorzanami, na którą nie mogłam się napatrzeć taka była ładna. A ona jej nie pokazuje bo murek się sypie. Piękno i ideały to bardzo subiektywne odczucia. Czasami jest tak, że uda się nam uchwycić na zdjęciu "magię" chwili bo akurat słońce inaczej operuje czy dana roślinka kwitnie. A czasami nie.

To jeden z powodów dlaczego nie ma u mnie prawie w ogóle zdjęć mojego ogrodu....
Muszę właścicielowi psa powiedzieć że mam rośliny trujące. Bo cisy też są i nie wiem co jeszcze jest trujące.ehh

Edit

A właśnie, zapomnialam,że zdjęcie dodalam- zerkniesz- powiesz mi gdzie przyciąć te hortensje. Czy starsze gałęzie,na których nie widzę pąków też ciąć- coś z nich wyrośnie mimo to?
Wiolka5_7 09:08, 08 mar 2020

Ciemiernik prześliczny jeszcze takiego nie widziałam....
Nie dziwię się ,że się skusiłaś
kasiek 09:08, 08 mar 2020

inka74 napisał(a)
Bo dla mnie spójność oznacza stan duszy i odczuć. To takie uczucie gdy patrzysz na ogród i czujesz się w nim dobrze.

Świetnie powiedziane, ja przerabiam ogród 20 lat i te przeróbki stale mnie cieszą . Gust i potrzeby zmieniają się także z wiekiem i doświadczeniem. Prawdziwie szczęśliwi są Ci co całe życie będą radośnie kreować swój świat