Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przerwa na kawę...

Pokaż wątki Pokaż posty

Przerwa na kawę...

inka74 12:51, 11 mar 2020

mirkaka napisał(a)
Iwonko, chyba ciągłe poszukiwanie jest fajniejsze niż uzyskanie ostatecznie efektu.
Co byśmy robiły gdyby ogród był gotowy ?
Ja też kupuję często to co mi się podoba,a potem szukam miejsca gdzie można coś wsadzić. Rośliny się zmieniają, mody na nie, coraz więcej nowych odmian i chciejstw

Cudny ten ciemiernik z obwódką
Mirka, ja też tak robię ale są różne punkty widzenia. W sumie takie zaplanowane zakupy są na pewno oszczędniejsze ale prawdziwą przyjemność sprawia mi upolowanie takiego smaczka jak ten ciemiernik posadziłam go na linii widokowej z okna kuchennego, a co mi tam
inka74 12:53, 11 mar 2020

Gosiek33 napisał(a)
Choć boję się bambusów to ten bardzo mi się podoba
mam go od lata 2018 i bardzo go lubię. Na razie nie stwarza problemów. Gorzej jak przyjdzie go przesadzić
inka74 13:10, 11 mar 2020

Wczoraj miałam chwilę wolnego więc zabrałam się za rabatę pod wiatą.
Dla przypomnienia - tak było.

A tak jest. Wymieniłam obwódkę z bukszpanów na ciskową. Przesadziłam 2 bukszpany, bluszcz, dosadziłam hortensję Strong Anabelle z mojej sadzonki, ciemierniki i podzieliłam i przesadziłam paprotkę, która nadal ma listki.

Do tych elementów "architektonicznych" zimozielonych dojdą latem paprocie, hosty i hortensje. Na razie jestem zadowolona. Potem w lato zobaczę czy nie trzeba będzie ograniczyć ilości host, bo teraz ich nie widzę.
Jeszcze tylko płotek pomaluję i będzie na razie OK.
sarenka 18:04, 11 mar 2020

Fajna zmiana

Ja jednak z tych co to są oszczędni i planują każdy zakup. Dlatego to pewnie tyle trwa u mnie robienie tych rabat

Ja dziś zaczęłam przekopywać, równać teren pod przyszłą rabatę, ale wietrznie dziś więc krótko byłam

Ale wiele głosów,chyba w sumie wszystkie które słyszę na żywo są to głosy mówiące,że najlepiej sadzić już w docelowym miejscu tak by nie przesadzać. A ja jednak mam problem z tym by uznać że raz posadzone roślina rośnie w idealnym miejscu
Magleska 20:41, 13 mar 2020

Iwonka bardzo fajna ta rabatka

.zmieniamy obie do skutku,aż będziemy zadowolone
Ania111 21:06, 13 mar 2020

inka74 napisał(a)
Wczoraj miałam chwilę wolnego więc zabrałam się za rabatę pod wiatą.
Dla przypomnienia - tak było.

A tak jest. Wymieniłam obwódkę z bukszpanów na ciskową. Przesadziłam 2 bukszpany, bluszcz, dosadziłam hortensję Strong Anabelle z mojej sadzonki, ciemierniki i podzieliłam i przesadziłam paprotkę, która nadal ma listki.

Do tych elementów "architektonicznych" zimozielonych dojdą latem paprocie, hosty i hortensje. Na razie jestem zadowolona. Potem w lato zobaczę czy nie trzeba będzie ograniczyć ilości host, bo teraz ich nie widzę.
Jeszcze tylko płotek pomaluję i będzie na razie OK.

Oj ślicznotko
Kilka roślinek I jak się zmieniło
inka74 09:55, 15 mar 2020

sarenka napisał(a)
Fajna zmiana

Ja jednak z tych co to są oszczędni i planują każdy zakup. Dlatego to pewnie tyle trwa u mnie robienie tych rabat

Ja dziś zaczęłam przekopywać, równać teren pod przyszłą rabatę, ale wietrznie dziś więc krótko byłam

Ale wiele głosów,chyba w sumie wszystkie które słyszę na żywo są to głosy mówiące,że najlepiej sadzić już w docelowym miejscu tak by nie przesadzać. A ja jednak mam problem z tym by uznać że raz posadzone roślina rośnie w idealnym miejscu
nie wiem czy to cię pocieszy ale wydaje mi się prawie fizyczną niemożliwością, aby na początku drogi ogrodowej samodzielnie dobrać wszystkie rośliny tak, aby potem żadnej z nich nie przesadzać. Nawet to, że sprawdzisz ich docelową wielkość nie gwarantuje, że za 20 lat będzie katalogowo. Rośliny różnie rosną w zależności od warunków jakie dostają. Na stronach ZSzP wymiary są podane wymiary po 10 latach. Ale drzewa roną dalej. Oczywiście drzewa trzeba sadzić w miejsca docelowe i lepiej zostawić im więcej miejsca niż mniej ale to nie oznacza, że po 10-15 latach ich wielkość cię nie zaskoczy. Trzeba to po prostu zaakceptować, że błędy w nasadzeniach się zdarzają. Szczególnie u młodych ogrodników nie mających doświadczenia. Z czasem też zmieniają się nasze upodobania. Ale nic nie robiąc i 50 razy zastanawiając się nad każdą roślinką trudno stworzyć ogród.
sarenka 09:56, 15 mar 2020

Dlatego też przestałam słuchać tych dobrych rad o tym by już docelowo sadzić
inka74 10:12, 15 mar 2020

Magleska napisał(a)
Iwonka bardzo fajna ta rabatka
.zmieniamy obie do skutku,aż będziemy zadowolone
ja już zaakceptowałam fakt, że rabaty robię po kilka razy, szczególnie takie trudne jak ta pod wiatą, gdzie nic nie rośnie tak jak piszą
inka74 10:17, 15 mar 2020

Ania111 napisał(a)

Oj ślicznotko
Kilka roślinek I jak się zmieniło
jest lepiej niż było teraz w tych miesiącach "łysych". W lato jeszcze skoryguję jak hosty wyjdą bo teraz trudno mi było je znaleźć