Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przerwa na kawę...

Przerwa na kawę...

BKosimkArt 14:45, 15 mar 2020

Iwonko, tą kulę białą to masz solarną?? matowa jest? poszukuję takiej większej bo mam dwie małe, kupiłam kiedyś na aukcji, są świetne, super świecą. Jedną większą mam taką na nóżce to ta jest tragiczna... nie dość że marnie świeci to jeszcze krótko bardzo.

Iryski cudne! uwielbiam je.
inka74 13:39, 16 mar 2020

Helen napisał(a)

Iryski cudne w takiej masie. One Ci się namnożyły czy tak dużo posadziłaś?
Corten też piękny.
Niestety z moich obserwacji wynika, ze one jednak zamiast się mnożyć - zanikają. 4 lata temu posadziłam iryski na innej rabacie. Było ich ok. 100 sztuk. W następnym roku wykopałam je i przesadziłam pod wiśnię. Z wykopanych cebul było ok. 80, większość wydaje mi się zakwitła. Ale już rok temu było ich sporo mniej a w tym roku mam tylko 3 sztuki. Jeszcze czekam, bo to kółko nie jest równomiernie oświetlane słoneczkiem a w ubiegłym roku dopiero w kwietniu mi one tam kwitły więc... Tak czy siak, ładne są ale u mnie się nie mnożą tak jak krokusy.
inka74 13:49, 16 mar 2020

BKosimkArt napisał(a)
Iwonko, tą kulę białą to masz solarną?? matowa jest? poszukuję takiej większej bo mam dwie małe, kupiłam kiedyś na aukcji, są świetne, super świecą. Jedną większą mam taką na nóżce to ta jest tragiczna... nie dość że marnie świeci to jeszcze krótko bardzo.

Iryski cudne! uwielbiam je.
Kula jest solarna ale jej nie polecam. Słabo świeci, jest zbyt biała, taka aż szpitalna. Kupowana w markecie budowlanym O.i. ja z solarnymi już dałam sobie spokój. To jest sprzęt na maks. rok-dwa lata czasu.

Iryski kupione w L, odmian teraz nie pamiętam ale są ładne. Intensywnie niebieskie miałam na innej rabacie. Dopiero teraz po czasie dochodzę do wniosku, że najlepiej by te iryski wyglądały na jasnoszarym grysie. Ogólnie chyba trochę zmienię te kamyczkowe wypełnienia rabat. Jeżeli z mapy Googla moje kółko widać to już nie jest dobrze )) Dopiero jak rabaty są w trochę innych tonacjach nasadzone to pewne rzeczy drażnią. A może to ja dorosłam do zmian... Na razie spróbuję ujednolicić chodnik a potem wezmę się za kamyczki.
Magleska 20:16, 16 mar 2020

Iwonka ....Iryski ,krokusy ślicznie ….ale i tak najbardziej czekam na Twoje tulipany
inka74 12:31, 17 mar 2020

Madzia, ja też czekam
inka74 12:41, 17 mar 2020

Dla Sarenki. Godz. prawie 12. Cień tuj ok. 2,6 metra. Do domu od tuj mam 6,2 m. W lato tuje dają ok. 1,2 m cienia w południe. Na pomarańczowo zaznaczyłam. Ich wysokość 2,2 m. Mają z 8 lat, kupowane spore sadzonki. Potem ta część jest oświetlana u mnie po godz. 15 jak słońce znajdzie się od strony domu sąsiada.
Zobacz za to jak duży jest cień katalpy.

Obserwuj u siebie nasłonecznienie rabat i weź pod uwagę, że żywopłoty, płotki, drzewa oraz pory roku zmienią ilość słońca na rabatach.
sarenka 12:52, 17 mar 2020

No właśnie póki co latem cienia tam za wiele nie ma, a najwięcej jest od rana do godz 11 chyba.

Też myślę o posadzeniu drzewa na tej rabacie.
W ogóle to bym chciała od jakichś 3 lat drzewo dać w okolicy tarasu drzewo, ale nie wiem gdzie więc drzewa nie ma. Cóż...
makadamia 18:36, 17 mar 2020

Cześć Iwonka,

Melduję, że mam nadmiar kompostu. Gdybyś miała zapotrzebowanie na parę worków, to przyjeżdżaj czym prędzej
mrokasia 18:44, 17 mar 2020

makadamia napisał(a)
Cześć Iwonka,

Melduję, że mam nadmiar kompostu. Gdybyś miała zapotrzebowanie na parę worków, to przyjeżdżaj czym prędzej

Naprawdę można mieć nadmiar kompostu???
jolanka 18:52, 17 mar 2020

mrokasia napisał(a)

Naprawdę można mieć nadmiar kompostu???

Prawda? Asia chyba wzięła do ręki nie ten słownik co trzeba