Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przerwa na kawę...

Przerwa na kawę...

inka74 09:49, 20 mar 2020

mrokasia napisał(a)
Próba koloru na kostce wypada bardzo dobrze . Obie szarości mi się podobają. Czerwoną też będziesz malować? Wszystko jednym kolorem czy właśnie w dwóch odcieniach? Ciekawe jaka jest trwałość takiej powłoki.
na razie tylko na tyłach myślałam kostkę pomalować i płyty betonowe w ścieżce ujednolicić 1 kolorem bo tam 3 wzory w sumie mam, przez przypadek i/lub głupotę własną. Na tyłach na razie tylko chyba żółtą zmienię a jak nie będzie mi pasować to i bordo. Poczekam i zobaczę jak po deszczu wyglądają, czy się zmywają. Na przodzie może żółtą kostkę na bordowo pomaluję. Nie wiem. Chyba nie chcę całości mieć tylko szarej. Decyzja trudna.
Anda 10:17, 20 mar 2020

Słońce zawsze dodaje klimatu w ogrodzie

Szare kostki fajne. Ciemniejsza trochę bardziej mi się podoba.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Kasia_CS 10:23, 20 mar 2020

baaardzo fajne próby zrobiłaś - będę śledzić Twoje doświadczenia, bo nie raz i nie dwa mi myśl po głowie chodziła, żeby moją kostkę przemalować na szaro. Oczywiście jak teraz eMowi pokazałam, to oczywiście: po co! przecież czerwona ładniejsza! ech, faceci...
inka74 11:40, 20 mar 2020

galgAsia napisał(a)
Testy farb bardzo obiecujące Kibicuję i czekam na efekty końcowe
Dobrej Wiosny
też ciekawa jestem jak to na większej powierzchni wyjdzie. I jak z trwałością będzie.
inka74 11:47, 20 mar 2020

TAR napisał(a)
teraz sa bardzo dobre farby do betonu, my przyoszczedzilismy na kafelkach w garazu i mamy pomalowany beton. Nic nie złazi a zabezpiecza przed wilgocia.

ten ciemniejszy bardziej mi sie widzi, nie myslalas zeby jeszcze ciemniejszy grafit zrobic?
Tarcia, w realu one są ciemniejsze. Ten na dole to dokładnie kolor kostki jaki mam na podjeździe i jest ona ciemna. Czarnej nie chcę bo na bardzo ciemnym kolorze bardziej widać zabrudzenia a tu jest ograniczona paleta do 6 kolorów. Mi zależy na tym, aby to nie była taka typowa farba a efekt barwienia masy więc mam też ograniczone pole manewru.
Iwonka 12:02, 20 mar 2020

Ja też miałam malować kostkę w altanie. Ale fajnie, że już próbujesz. Będę podglądać twoje działania Jak się sprawdzi to zgapię jeśli pozwolisz
inka74 12:47, 20 mar 2020

jolanka napisał(a)
Iwonka, jestem bardzo ciekawa jak będą te kostki wyglądały po deszczu. Testuj, testuj,
Jola, przetestuję zanim pomaluję większą powierzchnię. Na razie mam pomalowane 4 kostki, 2 jednokrotnie i 2 dwukrotnie. teraz chcę je zostawić na zewnątrz i zobaczyć jak to się będzie zachowywało na słońcu i na deszczu. I tak muszę odczekać bo tym impregnatem można malować tylko jak jest ciepło i bez deszczu a i wcześniej trzeba powierzchnie dobrze umyć a na weekend zapowiadają ochłodzenie. Najważniejsze, że kostka po pomalowaniu nie jest śliska, ona nadal ma taką samą strukturę jak wcześniej bo tego się bałam najbardziej.
inka74 12:53, 20 mar 2020

Kasya napisał(a)

Ciekawe
Pokaz co to za impregnat
Kasia - kupiłam ten produkt
inka74 12:55, 20 mar 2020

Anda napisał(a)
Słońce zawsze dodaje klimatu w ogrodzie

Szare kostki fajne. Ciemniejsza trochę bardziej mi się podoba.
Też raczej tę ciemniejszą zastosuję choć jak malowałam to przerażona byłam bo ta jasna to taka prawie biała była a ciemna - bardzo ciemna. Jak wyschło inaczej wygląda.

Edit: bardzo mi brakuje takiego porannego siedzenia w fotelu na tarasie i gapienia się po prostu na ogród. Dlatego jak rano zobaczyłam słoneczko - od razu śmignęłam na zewnątrz. Ogród o poranku i wieczorem ma zupełnie inny wymiar. Uwielbiam
inka74 13:04, 20 mar 2020

Kasia_CS napisał(a)
baaardzo fajne próby zrobiłaś - będę śledzić Twoje doświadczenia, bo nie raz i nie dwa mi myśl po głowie chodziła, żeby moją kostkę przemalować na szaro. Oczywiście jak teraz eMowi pokazałam, to oczywiście: po co! przecież czerwona ładniejsza! ech, faceci...
No ja poległam na myciu żółtej kostki. Ona brudzi się strasznie. Aby to jakoś wyglądało to musiałabym ją myć 2-3 razy do roku a to szkoda mi i czasu i wody i roślin bo mycie karcherem jednak trochę kombinacji i osłonięcia rabatek wymaga. No i teraz po tych 8-9 latach jak ją mamy po prostu razi mnie w oczy. Zrobiłam ten chodniczek za domem szary i dużo lepiej to po prostu wygląda. W związku z tym kombinuję co tu zrobić aby jakoś to wyglądało ale żeby nie zapłacić fortuny i wykorzystać to co mam. Koszt nieduży takiego malowania bo na razie 135 zł. Pewnie jeszcze impregnat warto by było na to zastosować więc w sumie ok. 200 zł. Jak na całą powierzchnię bym chciała zrobić - z 600 zł. w sumie kwota do przeżycia nawet jak ideałem nie będzie. Nowa kostka czy płyty to już koszt od 10 do 20 razy większy.Życie jest sumą kompromisów