Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przerwa na kawę...

Przerwa na kawę...

inka74 16:33, 29 mar 2020

Anda napisał(a)
To się narobiłaś, ale efekty piękne
Fajne lektury. Książki Brooksa też mam
w większości ciekawie pisze. Podliczam straty w ogrodzie. Na razie nieduże. Dereń Venus definitywnie padł. Moja wina, niepotrzebnie w lato go przesadziłam i nie pamiętałam o podlewaniu. Drugi dereń Teutomia też pod znakiem zapytania. Jak pukam pusty się wydaje. Tego znowu w upał sadziłam i opadły mu liście a potem na jesieni mlode listki zaczął puszczać. I pewnie za długo soki krążyły i go zmroziło. Nic, może tak miało być. Jeszcze pod znakiem zapytania metasekwoja. Zero znaku życia ale czekam.
inka74 16:36, 29 mar 2020

AnnaCh napisał(a)
Ale porządeczek
Bomba
Coś mnie nurtuje, Ty masz kratkę ściekową w trawniku???
mam, mam. Tam jest wkopane 3 kręgi i woda z dachu doprowadzona. Zbiornik zapasowy zaraz po budowie zrobiony więc kompletnie bez planu i ładu. Ale kiedyś tam będzie rabatka bo tyle trawnika to ja nie dam rady obrabiać na starość.
inka74 16:37, 29 mar 2020

TAR napisał(a)
tez mam wrazenie, ze dla trawnika ostatnia chwila, moj byl juz zielony z duza iloscia filcu. W worach bylo duzo zielonych ździebeł.
u mnie zielonego w worku prawie brak. Ale i tak dokładnie ostatni dzwonek. W tym roku wszystko szybciej
TAR 16:41, 29 mar 2020

szkoda tych dereni, Venus przepiekny na fotkach w necie.
inka74 16:43, 29 mar 2020

sarenka napisał(a)
Ja tu czytam,że masz zrebarke ( tak to się nazywa?)do gałęzi. Jaką?jaką?
U nas wczoraj właśnie wertykulacha była,sporo się wybgrabilo,ale.tez.sporo zostało, sporo odkrytej ziemi też jest- myślę,że po przymrozkach sypne nasiona, podleje i zobaczę czy wzejdzie. Nawóz nie wiem czy wtedy też dawać.
Kosiarka wyciągnie resztę tej suchej trawy? Jak tak to ja jutro albo jeszcze dzisiaj ją odpalę. Dużo Ci kosiarka zebrała?
mam taki z L. Dziewczyny polecały, na jesieni kupiłam. I teraz też mogę polecić
Ja w ty roku mam mało łat. Pojedyncze takie miejsca gdzie mlecz czy taką kończynę wygrzebałam z trawnika na jesieni. Kosiarka bardzo dobrze zbiera taki filc ale musi być wygrabiony, luźny. U mnie drobna i krótka trawa więc się do tego celu sprawdza. Ja kosiarką na jesieni liście z trawnika zbieram. Szybciej niż ręcznie
inka74 16:47, 29 mar 2020

TAR napisał(a)
szkoda tych dereni, Venus przepiekny na fotkach w necie.
szkoda ale może tak miało być. Za bardzo zachłanna byłam i bez pomyślunku je kupiłam. Będzie miejsce na nowe jakby co )) akurat może na ambrowca na stelażu, jakoś tak za mną taki chodzi. Albo na kolumnowego jarząbka. Nie zawsze wszystko można mieć co się chce.
inka74 16:54, 29 mar 2020

Zimno się zrobiło, idę kończyć robotę
Dla was ciemierniki
sarenka 19:18, 29 mar 2020

Dziś chyba już pada, ale jak się poprawi pogoda to wezmę skorzystam z tej opcji zbierania kosiarką
inka74 19:37, 29 mar 2020

U mnie zaczęło kropić jak ja już rabaty skończyłam podlewać. A nie wierzyłam w prognozy co do deszczu bo przez cały dzień było ładnie. Dopiero koło 18-tej zrobiło się nagle zimno. Przynajmniej udało się zrobić to co sobie na dziś zaplanowałam - 50 litrowy wór obornika granulowanego został rozparcelowany, nawóz do trawnika też. Kancikowanie skończone. Na razie jestem zadowolona. Idę na herbatę z wkładką bo przemarzłam strasznie.
mrokasia 19:45, 29 mar 2020

Czyli jednak derenie nie przetrwały... szkoda wielka...