Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek na chabrowym wzgórzu :)

Ogródek na chabrowym wzgórzu :)

Gabriela 15:25, 03 lut 2013

Elu, a my ciągle jemy brukselkę, której rozasadę wiosną mi dałaś. Zdjęcia zrobione wczoraj na grządce i po obraniu, jest przepyszna, jeśli będziesz siać w tym roku, to poproszę. Pozdrawiam.

Po obraniu:

Ozz 15:32, 03 lut 2013

O rany, a jak się takowe cudo hoduje? I czy da się na balkonie?
Gabriela 15:54, 03 lut 2013

Brukselka to kapusta. Tworzy wysokie, do ok. 1 m łodygi z liśćmi jak u kapusty na długich ogonkach, a łodygi oblepione są małymi kapustkami. Muszą być przemrożone, żeby były słodkie, więc zbiera się je najwcześniej w październiku, po przymrozkach. Mają tę właściwość, w przeciwieństwie do kapusty, że rosną cały czas w gruncie i mogą zamarzać, odmarzać i w ogóle nie gniją, najwyżej się położą, jak u mnie skoro przygniótł je śnieg, lód i potem znowu śnieg. System korzeniowy nie jest duży, więc może w jakimś większym pojemniku mogłyby się udać, u mnie warzywa rosną w dwóch dużych skrzyniach, wypełnionych kompostem. Cykl rozwojowy brukselki jest bardzo długi, w marcu trzeba wysiać nasiona, przepikować no i uprawiać. Swoja brukselka znacznie przewyższa smakiem taką ze sklepu, że o mrożonkach nie wspomnę. Młoda rośliny wyglądają ładnie, wkleję zdjęcia, mam nadzieję że Ela się nie obrazi, że jej tu rządzimy, ale zdaje się żeśmy wszystkie sąsiadki.
W maju na środku skrzyni:

Duże w październiku, ekologiczne dziurki wygryzły gąsieniczki.

Mala_Mi 17:09, 03 lut 2013

Sójki i biżuteria piknie ujęta w obiektywie.... zresztą jak zawsze
A o brukselce się doszkalam też ....... może też się skuszę
Przetacznik 18:31, 03 lut 2013

Elu ależ śliczne te lodowe falbanki, pięknie fotografujesz! A brukselka, bardzo lubię jej orzechowy smak, moja mama wymyśliła potrawę, w której brukselka komponuje się z sosem pomidorowym, doprawionym cynamonem ( wcale nie na słodko )i prażonymi orzechami włoskimi, uważam to danie za jedno z najoryginalniejszych jakie jadłam, i z tym mi się właśnie brukselka kojarzy : )
Ozz 19:23, 03 lut 2013

To faktycznie szybciej jak ktoś sadzonką poczęstuje Bo ta brukselka z mrożonek do mnie też nie przemawia
renatamama3 07:51, 05 lut 2013

Hej Elu.
Gości masz cudownych ,u mnie też czasami w karmiku po 4 sikorki czasami mam dzięciołka.
ell 17:53, 08 lut 2013

bogumila_bienko napisał(a)
Nie było mnie przez miesiąc...wchodzę ...a na dzień dobry piękna ogrodowa biżuteria...pozdrawiam

Bogusiu
również serdecznie pozdrawiam.
Biżuterii już nie ma - za to mam grubą, białą, puchową pierzynkę.
ell 17:55, 08 lut 2013

Hogata napisał(a)
Wiaj Elu. Byłam w twoim ogrodzie już nie raz, ale dopiero zostaiam ślad.
Nigdy nie myślalam, że ogród może tak pięknie wyglądac nawet w zimie

W tym roku szczególnie pięknie wygląda zimowy ogród - wcześniej lodowy, teraz puchowy.
ell 17:58, 08 lut 2013

Gabriela napisał(a)
Elu, a my ciągle jemy brukselkę, której rozasadę wiosną mi dałaś. Zdjęcia zrobione wczoraj na grządce i po obraniu, jest przepyszna, jeśli będziesz siać w tym roku, to poproszę. Pozdrawiam.

Po obraniu:

Moja ostatnia brukselka została zjedzona na początku stycznia.
Właśnie dzisiaj kupiłam nasiona i oczywiście chętnie się podzielę.