Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród zmyślony

Ogród zmyślony

myszorek 00:51, 14 lip 2011

dzięki Aniu
Wrzosy przesadziłam spod domu, gdzie panował półcien i spadał snieg z dachu, gdzie zalegała woda po opadach na największe słońce, w piach wymieszany z torfem kwasnym i trochę okorowałam resztką wyzbieranej kory. Ściełam większość i czekałam i w sumie nadal czekam, bo im trochę z kolei za spartańskie warunki nadałam jak na coś co się ma ukorzenić. Tyle wody mają co je deszcz podlewa. Ważne tylko ponoć przy wrzosach jest, żeby nie zostawały mokre na noc, bo wtedy podgniwają i grzyba łapią. Nawozu też im nie potrzeba, lepiej nie nawozić niż przenawozić.No i z tego co zauważyłam wymagają lekkiej, "przewiewnej" gleby
Jeden wrzos mi padł, ale reszta ma się trochę lepiej trochę gorzej, ale się jakoś ma.Zobaczymy jesienią co z nich będzie, jednak wiem już, że jak się zestarzeją, to nie będę więcej zawracała sobie nimi głowy i posadzę co innego w ich miejsce, bo nie mam do nich najlepszej ręki.
hanka_andrus 07:13, 14 lip 2011

Z wrzosami,też nie miałam dobrych układów,ale teraz po przeczytaniu uwag Magji na temat różaneczników,wiem,że z wrzosami nie tak postępowałam jak należy.Już na samym początku,zostawiałam im bryłę korzeniową taką jak miały w doniczce,i od razu wsadzałam do ziemi.Powinnam była ją rozluźnić,trochę ,,zmaltretować, to może wtedy by się szybko przyjęły na nowym miejscu.Kto wie?
Teraz już ich nie posadzę ,bo ogród z czasem mi się zacienił......
myszorek 09:18, 14 lip 2011

no właśnie Haniu, one mają byle jakie korzonki. Trudno je poczapierzyć, bo są delikatne, ale intuicja mówi wyraźnie, że nie można tego ugniatać i miętlić
Martek 09:24, 14 lip 2011

To już wiem czemu i taki okazały wrzos przemarzł po przymrozkach majowych czy jeszcze wcześniej ...
Ana 10:51, 14 lip 2011

hanka_andrus napisał(a)
Z wrzosami,też nie miałam dobrych układów,ale teraz po przeczytaniu uwag Magji na temat różaneczników,wiem,że z wrzosami nie tak postępowałam jak należy.Już na samym początku,zostawiałam im bryłę korzeniową taką jak miały w doniczce,i od razu wsadzałam do ziemi.Powinnam była ją rozluźnić,trochę ,,zmaltretować, to może wtedy by się szybko przyjęły na nowym miejscu.Kto wie?
Teraz już ich nie posadzę ,bo ogród z czasem mi się zacienił......

Otóż to - mi z 2o sztuk wymarzło po zimie 5, reszta odbiła, choć trwało to parę miesięcy...ale te, które nie odbiły po wyjęciu z ziemi wyglądały jak wyjęte dopiero co z doniczki Zero korzonka wypuszczonego bokiem...może, gdybym je troszku choć zmaltretowała, lub ponacinała delikatnie bryłę przed posadzeniem....
hanka_andrus 11:11, 14 lip 2011

Też o tym tak myślę.Swoich ani nacinałam ,ani maltretowałam,ale pamiętam,że gdzieś chyba widziałam sadzenie wrzosów,czy wrzośców,że ucinali korzenie w połowie doniczki,czyli cały ten szkółkowy filc......
Ogrodnicy o tym nie mówią,bo ... nasze niepowodzenie w uprawach jest im na rękę.Coś nam się podoba,to kupujemy i po 10 razy,żeby mieć.
Sebek 11:13, 14 lip 2011

No a ja znowu czytałem, że korzeni wrzosów nie wolno maltretować, bo przez to usychają.
Już nie wiem co myśleć
myszorek 11:28, 14 lip 2011

a może wystarczy nie kupować wrzosów z przerośniętymi, zbitymi korzeniami. Wówczas same się lekko rozsypują przy wyjmowaniu z doniczki, maltretować ich nie trzeba, ani uciskać czy ugniatać. Wydaje i się też, że lekkie "podarcie" korzeni i niedostatek wody raczej stymuluje ich wzrost. Może powinno się to tylko delikatnie rozluźnić jakimiś mikro -widełkami?
Ana 11:32, 14 lip 2011

Też tak sądzę, albo jk radzi Magja przy Rh - lekko naciąć w kilku miejscach bryłę korzeniową...

Fakt, szkółkarze zarabiają na naszej niewiedzy
myszorek 11:51, 14 lip 2011

no we wszystkim trzeba być specjalistą, albo przynajmniej mieć pojęcie ogólne, żeby się nie naciąć, nie tylko w ogrodnictwie.Mało jest ludzi, którzy służą swoim doświadczeniem i radą, ale chwała, ze jeszcze tacy są w dzisiejszym rozbieganym i pokręconym świecie