Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Rojodziejowa 10:25, 02 cze 2024

kasiab napisał(a)
Asiu nowa rabata super! Uwielbiam taką bioróżnorodność i oczami wyobraźni widzę że to będzie petarda zazdroszczę że z taką łatwością wybierasz i sadzisz rośliny ja to się muszę zastanowić zanim coś posadzę, rozrysować jak itd... generalnie plany jak podczas wyprawy w kosmos
W tym roku posadziłam na szybko rośliny które wybrałam w szkółce i komponowałam idąc przez alejki i ustawiając na placyku (wzięłam tylko miarę od Pani żeby zrobić granicę jakie mam na rabacie i je poustawiałam zgodnie z ich szacowanym wzrostem- w przyszłym roku dosadze lub wysadzę z niej rośliny które mi nie odpowiadają i tyle)

Kasia… to u mnie wygląda ostatnio tak, że spodoba mi się roślina, kupuję zazwyczaj tak, żeby ze 3 sztuki były i trafiają do mojej szkółki pod domem Boję się liczyć ile mam tam donic…
Potem szperam za połączeniami w internetach. A ustawiam tak naprawde dopiero wsadzając, co jiby coś zaplanuję, ale na żywo wychodzi czasami inaczej. A kompozycje wychodzą różnie…. Będę zmieniać jeszcze nie jedno na pewno, ale dopiero jak zobaczę u siebie, to wiem, czy mi pasuje czy nie
Moją największą obawą jest rabata kołtun
Rojodziejowa 10:26, 02 cze 2024

LIDKA napisał(a)
Sadzisz na gęsto to i szybko efekt będzie i zielska mniej. Podoba mi się Twoja cygańska.

Dzięki Lidziu
kasiab 10:31, 02 cze 2024

Rojodziejowa napisał(a)

Kasia… to u mnie wygląda ostatnio tak, że spodoba mi się roślina, kupuję zazwyczaj tak, żeby ze 3 sztuki były i trafiają do mojej szkółki pod domem Boję się liczyć ile mam tam donic…
Potem szperam za połączeniami w internetach. A ustawiam tak naprawde dopiero wsadzając, co jiby coś zaplanuję, ale na żywo wychodzi czasami inaczej. A kompozycje wychodzą różnie…. Będę zmieniać jeszcze nie jedno na pewno, ale dopiero jak zobaczę u siebie, to wiem, czy mi pasuje czy nie

Może w tym szaleństwie jest metodą i na mój ogród? we wtorek jadę do szkółki wybierać co mi się podoba. Ja akurat mocno dziele rośliny także wybiorę po jednej, a że mam wolny zagon w warzywniki to wsadzę w ziemię i na jesień podzielę na duuużo sadzonek
Rojodziejowa 10:32, 02 cze 2024

Anda napisał(a)
Właśnie, sadzenie na gęsto to i mniej chwatów, i większa bioróżnorodność, zdrowsza gleba, zachowanie wilgotności w glebie Same plusy

tak mi pisz!

Jak zaczęłam kopać w trawniku, to na własne oczy ujrzałam, co robi z glebą sam trawniczek… taki niedopieszczony zwłaszcza. Zbite to niemiłosiernie. Miałam wrażenie, że z każdym centymetrem gleba wygląda gorzej. A tej warstwy fajnej bardzo niedużo. Może to tylko moja projekcja
Rojodziejowa 10:33, 02 cze 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Najprostszy podział i przepis na drożdże jaki znalazłam.

Źródło: https://browin.pl/blog/drozdze-piekarskie-zastosowanie-w-ogrodzie?fbclid=IwAR1r68SyH7wWznMBV0ksoq_ETV20M6E8d7EvDzjhz8A06ef1WUQ6yEi69TY

Jesteś niezastąpiona
Rojodziejowa 10:33, 02 cze 2024

An_na napisał(a)

Haha, też miałam mieć mało gatunków
Ale się nie da, no po prostu się nie da

Jeszcze jak się na takim forum przebywa
Juzia 10:36, 02 cze 2024

Rojodziejowa napisał(a)

Pewnie się skończy tak, że zostanie to, co będzie dobrze rosło, a reszta pójdzie do eksmisji
Poza tym ja lubię tak nawciskane. Efekt jest szybciej, ale liczę się przytyk, że będą potrzebne jakieś przesadzanki za jakiś czas.

Mam tak samo.
Nawciskam i czekam co przeżyje.... hahahaha!
Juzia 10:40, 02 cze 2024

Rojodziejowa napisał(a)

Ahahahahaha!
Jak nie cygańska to kołtun
Jesteś niemożliwa!
Rojodziejowa 10:47, 02 cze 2024

mrokasia napisał(a)
Cygańska - podoba mi się i rabata i nazwa . A jak będzie za gęsto to porozsadzasz i już.
Bardzo jestem ciekawa tej perowskiej.

Tak właśnie planuję - reagować w odpowiednim momencie Na razie jest etap czekania na efekt

Też jestem ciekawa Perovskiej. Tutaj na filmiku porównują ją z Blue Steel https://youtu.be/0HEwk2WAYCQ?feature=shared
Anda 10:56, 02 cze 2024

Rojodziejowa napisał(a)

tak mi pisz!

Jak zaczęłam kopać w trawniku, to na własne oczy ujrzałam, co robi z glebą sam trawniczek… taki niedopieszczony zwłaszcza. Zbite to niemiłosiernie. Miałam wrażenie, że z każdym centymetrem gleba wygląda gorzej. A tej warstwy fajnej bardzo niedużo. Może to tylko moja projekcja

To nie projekcja, to prawda Najlepsze „trawniczki” to nie koszone łączki pełne dzikich ziół. No ale…

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies