Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Rojodziejowa 12:21, 02 cze 2024

Marcin89 napisał(a)
Żeby nie było ja nie mam nic do gęstego sadzenia Po prostu zaskoczyła mnie ta ilość gatunków i odmian np. irysy mogły być jednej odmiany, a jest kilka, róże też różne.

W ogóle dużo ogrodów ma taki styl angielskiej rabaty bylinowej, tylko z większą ilością krzewów Właściwie styl ogrodu narzuca gęstość sadzenia. Nowoczesny minimalistyczny będzie ubogi, formalny raczej też. Zaś naturalistyczny, wiejski to musi być gęsto

Mam wrażenie, że aktualnie nowoczesny nie równa się minimalistyczny

Mój miał być minimalizm, a jest jak jest Zbyt wiele pokus, a ja jestem miękka i im ulegam łatwo.

Ale nowoczesny, jeśli patrzeć, w którą stronę idą ogrodnicze trendy nie jest minimalistyczny. Takie mam przynajmniej wrażenie
Rabat angielskich na żywo nie widziałam, ale np. U Danusi wydaje mi się, że też gęsto.
Rojodziejowa 12:24, 02 cze 2024

Juzia napisał(a)

Mam tak samo.
Nawciskam i czekam co przeżyje.... hahahaha!

Jak będzie wyglądało jak u Ciebie, to nie mam nic przeciwko

Wymagania roślin opisywane w katalogach, a życie, w przypadku mojego ogrodu to mam wrażenie dwie różne sprawy Już mnie nie raz zaskakiwały rośliny, tym jak rosną na danym stanowisku.
Rojodziejowa 12:25, 02 cze 2024

Juzia napisał(a)

Ahahahahaha!
Jak nie cygańska to kołtun
Jesteś niemożliwa!

Makao 12:50, 02 cze 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Najprostszy podział i przepis na drożdże jaki znalazłam.

Źródło: https://browin.pl/blog/drozdze-piekarskie-zastosowanie-w-ogrodzie?fbclid=IwAR1r68SyH7wWznMBV0ksoq_ETV20M6E8d7EvDzjhz8A06ef1WUQ6yEi69TY

Właśnie takie przepisy ja znam tylko nie miałam proporcji. Zapiszę sobie.

Makao 12:53, 02 cze 2024

Rojodziejowa napisał(a)

Bo niedobory magnezu na liściach mi wychodzą, więc dostarczę go opryskiem

To u mnie jedna sadzonka pomidorowa ma niedobory magnezu. Ale tylko ta jedna i sadzona w te same warunki co pozostałe
Juzia 12:57, 02 cze 2024

Rojodziejowa napisał(a)

Mam wrażenie, że aktualnie nowoczesny nie równa się minimalistyczny

Mój miał być minimalizm, a jest jak jest Zbyt wiele pokus, a ja jestem miękka i im ulegam łatwo.

Ale nowoczesny, jeśli patrzeć, w którą stronę idą ogrodnicze trendy nie jest minimalistyczny. Takie mam przynajmniej wrażenie
Rabat angielskich na żywo nie widziałam, ale np. U Danusi wydaje mi się, że też gęsto.

Dlatego ja nie lubię "labels" Po co się ograniczać?
Rojodziejowa 12:59, 02 cze 2024

Makao napisał(a)

To u mnie jedna sadzonka pomidorowa ma niedobory magnezu. Ale tylko ta jedna i sadzona w te same warunki co pozostałe

A masz kilka krzaczków tej samej odmiany? Bo różne odmiany mają rożną wrażliwość na niedobory
Juzia 13:01, 02 cze 2024

Rojodziejowa napisał(a)

Jak będzie wyglądało jak u Ciebie, to nie mam nic przeciwko

Wymagania roślin opisywane w katalogach, a życie, w przypadku mojego ogrodu to mam wrażenie dwie różne sprawy Już mnie nie raz zaskakiwały rośliny, tym jak rosną na danym stanowisku.

No nie wiem czy byś chciała żeby Ci tak rośliny padały po paru latach

To nie tylko Twój ogród Nie jest jakimś wyjątkiem
Zbyt wiele czynników składa się na dobry rozwój rośliny...
Trzeba testować na własnym kawałku ziemi
Marcin89 13:01, 02 cze 2024

Masz rację Asia, minimalistyczny i nowoczesny to teraz dwa różne style.

Faktycznie angielskie rabaty muszą non stop kwitnąć, a to wymaga gęstego sadzenia. Do tego rośliny mają się przenikać jakby rosły w naturze. Pamiętam to z artykułów P. Danusi
Rojodziejowa 13:01, 02 cze 2024

Juzia napisał(a)

Dlatego ja nie lubię "labels" Po co się ograniczać?

Właśnie Etykietki lubię, ale tylko takie informujące o odmianie rośliny