Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

LIDKA 08:18, 02 cze 2024

Sadzisz na gęsto to i szybko efekt będzie i zielska mniej. Podoba mi się Twoja cygańska.
Anda 09:25, 02 cze 2024

Właśnie, sadzenie na gęsto to i mniej chwatów, i większa bioróżnorodność, zdrowsza gleba, zachowanie wilgotności w glebie Same plusy
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Patrycja_KG_Lu 09:42, 02 cze 2024

Najprostszy podział i przepis na drożdże jaki znalazłam.

1. OPRYSK
Do przygotowania oprysku wystarczą 32 g drożdży piekarskich suszonych lub 100 g świeżych, które zalej 0,5 l tłustego, letniego mleka. Całość wymieszaj, a następnie dodaj 10 l wody, ewentualnie kilkanaście kropel szarego mydła w płynie (jako zagęstnik) i ponownie zamieszaj. Roztwór umieść w rozpylaczu i dokładnie spryskuj nim rośliny, zwłaszcza spodnie części liści.

Wskazówka: zaleca się stosowanie mieszaniny również profilaktycznie, raz w tygodniu.

2. NAWÓZ

Mieszanina drożdżowa wspomagająca rośliny może mieć dwie formy:

• Nawóz drożdżowy niesfermentowany

Do przygotowania mieszaniny wystarczą 32 g drożdży piekarskich suszonych lub 100 g świeżych oraz 10 l ciepłej wody. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na ok. 60 minut. Roztwór nie wymaga rozcieńczenia, nadaje się do użycia po odczekaniu wspomnianego czasu.

• Nawóz drożdżowy sfermentowany

To silniejsza forma, którą przygotujesz z takich samych ilości drożdży – do 32 g suszonych lub 100 g świeżych dodaj szklankę letniej wody oraz 1-2 szklanki cukru. Po 2 godzinach dodaj 10 l letniej wody i tak powstałą mieszaninę odstaw do fermentacji na okres 1 tygodnia. Po tym czasie i po odpowiednim rozcieńczeniu (1 szklanka roztworu na 10 l wody) nawóz jest gotowy do użycia.

Źródło: https://browin.pl/blog/drozdze-piekarskie-zastosowanie-w-ogrodzie?fbclid=IwAR1r68SyH7wWznMBV0ksoq_ETV20M6E8d7EvDzjhz8A06ef1WUQ6yEi69TY
An_na 09:56, 02 cze 2024

Rojodziejowa napisał(a)
Wiem Marcin, że za dużo, ale tak naprawdę dopiero jak sadzę rośliny, to się okazuje, czy one chcą rosnąć, czy nie.

Kiedyś chciałam mieć 5 gatunków w całym ogrodzie…
A teraz coraz więcej mi się podoba i chcę wcisnąć

Haha, też miałam mieć mało gatunków
Ale się nie da, no po prostu się nie da
Rojodziejowa 10:07, 02 cze 2024

Magleska napisał(a)
Fajnie obsadzone ja też lubię na gęsto

musiałam pogoglować róże -bo nie wszystkie znam

Ta Emily Bronte by mi spasowała -śliczna

Ja dziś podlałam drożdżami pomidory w międzyczasie -ale samymi -teraz nie wiem ,czy nie zawaliłam ,bo cukru nie dałam ...

Poza Svornost to same angielki. Pachną cudnie. Emily mi jeszcze nie kwitła. Dopiero ma pączki. Ciekawa jestem zapachu.

Patrycja wygrzebała receptury Z tymi drożdżami to różnie ludziska robią.
Rojodziejowa 10:08, 02 cze 2024

Magara napisał(a)

Heh, ja też kiedyś czytałam że trzeba się skupić na kilku roślinach, a teraz też wciskam wszystko wszędzie i jestem zadowolona
Cygańska będzie na wypasie, już mi się ten natłok podoba

No jak tylko będzie busz, to będę zadowolona W nocy jeszcze podlało, więc idealnie się złożyło.
mrokasia 10:13, 02 cze 2024

Cygańska - podoba mi się i rabata i nazwa . A jak będzie za gęsto to porozsadzasz i już.
Bardzo jestem ciekawa tej perowskiej.
Marcin89 10:14, 02 cze 2024

Żeby nie było ja nie mam nic do gęstego sadzenia Po prostu zaskoczyła mnie ta ilość gatunków i odmian np. irysy mogły być jednej odmiany, a jest kilka, róże też różne.

W ogóle dużo ogrodów ma taki styl angielskiej rabaty bylinowej, tylko z większą ilością krzewów Właściwie styl ogrodu narzuca gęstość sadzenia. Nowoczesny minimalistyczny będzie ubogi, formalny raczej też. Zaś naturalistyczny, wiejski to musi być gęsto
Rojodziejowa 10:20, 02 cze 2024

Kordina napisał(a)
Ja też z tych, co lubią na gęsto, czekam aż mi się nowa rabata zagęści

Ten sam typ jesteśmy widocznie
Rojodziejowa 10:21, 02 cze 2024

Kasya napisał(a)

Po co oprysk z siarczanu magnezu ?

Bo niedobory magnezu na liściach mi wychodzą, więc dostarczę go opryskiem