Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Rojodziejowa 12:03, 22 lut 2025

Miskantowo napisał(a)

Dobrze uczyniłaś
Zostawić go tam w samotności?
Tak się nie robi…

Moje za 49,99 pln (z Allegro) teź siedzenia nie urywały.
Mam tylko nadzieję, ze dostałam te odmiany, które zamówiłam.
Nadal dwa są w pąkach i trudno to zweryfikować.
Jako ostatnie kupiłam tez dwa egzemplarze z Biedrony.
Male ale z kwiatami. Podwójne no i cena super. Na paragonie jakieś 15,30 pln za sztukę.

Też powinnam zrobić sobie arkusz kalkulacyjny.
Nie robie tego bo dość skutecznie wmawiam sobie, ze nie przepuszczam na ogród az tak dużo…

Tych z Biedronki nie dorwałam. Odezwały się jakieś resztki rozsądku, bo przecież zadołowane rośliny jeszcze czekają na docelowe miejsca. Czas może zacząć działać z planem, bo do tej pory w większości to spontan. Poza tym pojawił się dość spory problem, który musimy ogarnąć, ale o tym osobna wiadomość.
Póki tak naprawę nie chciałam się ograniczać ogrodowo, to nie chciałam prowadzić arkusza. Zaczęłam potrzegać jednak moje postępowanie jako nierozsądne... Ta ciągle powiększająca się suma jednak trochę mnie hamuje i taki był tego cel
Rojodziejowa 12:07, 22 lut 2025

ElzbietaFranka napisał(a)
Asia u ciebie to wyższa szkoła z tymi pomidorami. Ja straciłam chęci do sadzenia pomidorów co bym nie zrobiła to i tak zaraza je łapie. Na sadzeniu i pielęgnacji trzeba się znać niech to robia znawcy. A ja mogę sądzić np papryki czy cukinie i dynie.

Wolę się zajmować kwiatami a nie warzywami. EM każdą niedzielę jedzie na bazarek do sprzedawcy sprawdzonego i tam kupuje super warzywa i owoce.

Pozdrawiam Asiu

Jak zaczynałam z sadzonkami kupionymi u koleżanki to od razu sprawiłam sobie namiocik, bez osłony w naszej okolicy zaraz bardzo szybko ścina wszystkie uprawy.
A potem już się rozkręciłam i zamarzyłam o szklarni i problem pod osłoną u nas na razie nie występował.
Pozdrawiam również
Rojodziejowa 12:07, 22 lut 2025

Judith napisał(a)
No i to się nazywa Walentynka .
A ja gupia sobie lody zażyczyłam .

Planuj już następne w takim razie
Rojodziejowa 12:18, 22 lut 2025

Nowy rok, nowe wyzwania.
Od jakiegoś czasu mieliśmy problem z wydajnością naszej studni głębinowej... Po 10 latach zaczęło brakować wody. Nie wiem, co jest powodem, jednak jest już grubo...
Sytuacja jest na tyle poważna, że nie jesteśmy w stanie zrobić prania...

Podłącz do wodociągów w naszym rejonie łączy się z inwestycją gminy w przepompownie, więc widoki na to są najbliżej w perspektywie 3 lat. Na podłącz na własną rękę, który wymaga poprowadzenia rur od mojego taty jakieś 300m też niekoniecznie uzyskamy zgodę, gdyż w tym momencie już są problemy z ciśnieniem u ludzi w tamtym rejonie.
Kopanie studni jest mocno ryzykowne i na razie mamy ofertę człowieka, który wpierw prowadzi jakiś wstępny odwiert i kwota tego odwiertu jest bezzwrotna, ale w przypadku, gdy woda się znajdzie już pokrywa część kosztu studni. Jednak całościowo to też jest niemały koszt, który był kompletnie nie planowany. Ale jak żyć bez wody?
Na razie ratujemy się różnymi sposobami. Ale długo tak nie pociągniemy.

Miskantowo 13:03, 22 lut 2025

O kurczę, jestęs pierwszą osobą która pisze o tak dużym problemie z wodą.
Koleżanka ma studnię „ogrodową” Mówiła mi ostatnio, ze lustro wody przez ostatnie lata obniżyło się u nich o 1,5 metra.
Polska ma chyba największy deficyt wody w Europie.
Miskantowo 13:09, 22 lut 2025

Przypomniałaś mi o zadołowanych roślinach.
Wkopałam je do skrzyni w foliaku.
Szkoda, ze nie wbiłam żadnych znaczników…
Jakieś rdesty tam wsadziłam, szałwię, jeżówki.
Kompletnie nie pamiętam co to było, ile i gdzie dokładnie…
Makao 13:12, 22 lut 2025

Kiedyś kiedyś Tar pisała u siebie o tym jak powstawała jej studnia głębinowa i jej sąsiadów. Tłumaczyła że jej sąsiedzi wykopali płycej niż ona bo wody głębinowe są na różnych głębokościach. I tłumaczyła że jej się nigdy nie skończy a sąsiadów tak ale dokładnie szczególnie nie pamiętam. Chodziło o źródła odnawialne i nieodnawialne.
Może taki jest u Ciebie problem. Może masz za płytko studnię?
Rojodziejowa 13:28, 22 lut 2025

Tak, możliwe bardzo, że poziom wody się obniżył. Tym razem jeśli będziemy kopać, to dużo głębiej.

Wiola, jak zaczną się roślinki budzić to na pewno uda się rozpoznać, co tam w ziemi siedzi
Makao 13:41, 22 lut 2025

Miskantowo napisał(a)
Przypomniałaś mi o zadołowanych roślinach.
Wkopałam je do skrzyni w foliaku.
Szkoda, ze nie wbiłam żadnych znaczników…
Jakieś rdesty tam wsadziłam, szałwię, jeżówki.
Kompletnie nie pamiętam co to było, ile i gdzie dokładnie…

No ja już się zmądrzyłam i wsadzam znaczniki. Też nauczkę dostałam
Miskantowo 13:43, 22 lut 2025

Rojodziejowa napisał(a)
Tak, możliwe bardzo, że poziom wody się obniżył. Tym razem jeśli będziemy kopać, to dużo głębiej.

Wiola, jak zaczną się roślinki budzić to na pewno uda się rozpoznać, co tam w ziemi siedzi

No właśnie obawiam się, ze ńie.
Od dawna się zastanawiam dlaczego nie widziałam nigdzie atlasu roślin ogrodowych (i nie tylko) w którym byłyby również siewki.
Patrzę sobie tak na jedną rabatę i zastanawiam się czy to maki ozdobne, czy jakieś chwaściory…