Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Monia81 22:39, 22 lut 2025

A jaką odmianę irgi? Podmarza ci, czy jest cały czas taka ładna zielona?
Rojodziejowa 22:47, 22 lut 2025

Monia81 napisał(a)
A jaką odmianę irgi? Podmarza ci, czy jest cały czas taka ładna zielona?

Ta, która jest na zdjęciu to irga dammera Major. Mam ją w dwóch miejscach. W tamtym roku, gdy był ten spory mróz, który przyszedł wtedy nagle z zaskoczenia i dla nas i dla roślin, to podmarzły te gałązki, które były jakby w powietrzu. Tzn. mam miejsce, gdzie się trochę wypiętrzyły i tam, gdzie nie przylegały do ziemi to przemarzły, ale nie było tego dużo. W pozostałych miejscach dały radę. Może nie jest to w zimie taka sama zieleń jak na zdjęciu z wiosny, ale irga nadal jest zielona.
nicol21 07:38, 23 lut 2025

Rojodziejowa napisał(a)

Jeszcze kombinuję jak tu posadzić więcej

hahah! nie ma co się ograniczać !!!
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
Monia81 08:24, 23 lut 2025

Rojodziejowa napisał(a)

Ta, która jest na zdjęciu to irga dammera Major. Mam ją w dwóch miejscach. W tamtym roku, gdy był ten spory mróz, który przyszedł wtedy nagle z zaskoczenia i dla nas i dla roślin, to podmarzły te gałązki, które były jakby w powietrzu. Tzn. mam miejsce, gdzie się trochę wypiętrzyły i tam, gdzie nie przylegały do ziemi to przemarzły, ale nie było tego dużo. W pozostałych miejscach dały radę. Może nie jest to w zimie taka sama zieleń jak na zdjęciu z wiosny, ale irga nadal jest zielona.

No tak właśnie myślę o tej irdze, zrobili nam drogę, to przed ogrodzeniem z przodu mogę już podziałać, a tam południowa wystawa, więc da radę muszę za sadzonkami się rozejrzeć tej irgi
Rojodziejowa 08:56, 23 lut 2025

nicol21 napisał(a)

hahah! nie ma co się ograniczać !!!

Na ograniczanie przyjdzie jeszcze czas
Rojodziejowa 09:16, 23 lut 2025

Monia81 napisał(a)

No tak właśnie myślę o tej irdze, zrobili nam drogę, to przed ogrodzeniem z przodu mogę już podziałać, a tam południowa wystawa, więc da radę muszę za sadzonkami się rozejrzeć tej irgi

Na olx po 5zł widzę. Ona się ładnie rozrasta
antracyt 11:35, 23 lut 2025

Problemów z wodą współczuję. Kopanie na 60m to już naprawdę spory koszt.
U nas na wsi od tego roku nie wydają już pozwoleń na przyłączanie do sieci i też pozostaje własna studnia, a nowe domy wyrastają w olbrzymiej ilosci i tempie. Wodę na razie mamy płytko, tylko wokół pełno ekologicznych oczyszczalni przydomowych i tak się zastanawiam czy to na skład takiej wody ma wpływ.
Rojodziejowa 13:04, 23 lut 2025

Właśnie z tymi przyłączami jest problem i u nas.

Pewnie zależy od głębokości studni, jaki ma na nią wpływ to co ładowane jest w ziemię. Ze studni na kilka betonowych kręgów bałabym się korzystać, a zdarzają się nadal takie.
Marcin89 13:08, 23 lut 2025

Rojodziejowa napisał(a)
Właśnie z tymi przyłączami jest problem i u nas.

Pewnie zależy od głębokości studni, jaki ma na nią wpływ to co ładowane jest w ziemię. Ze studni na kilka betonowych kręgów bałabym się korzystać, a zdarzają się nadal takie.
Piszesz w innym kontekscie, ale i tak napiszę jak u mnie jest. Czasem też mam obawy, że wody zabraknie (zwłaszcza po nieudanej próbie wydajności pierwszej studni), bo moja studnia ma tylko 12,5 m głębokości. Zaś wody podskórne są już na głębokości 2,5-3 m (można to zaobserwować po poziomie wody w pobliskim stawie). Choć to też nie jest 1:1, bo inne czynniki mogą wpływać. Póki co woda jest i w całej okolicy są studnie o podobnej głębokości. Druga sprawa to zawartość żelaza i brzydki zapach. Przyjdzie mi oddać wodę do analizy biologiczno-chemicznej. Bo jak podlewać warzywa...

W przypadku poboru wody na cele gospodarcze i sanitarne jest jeszcze gorzej, gdy wody zabraknie. Dlatego trzymam kciuki, żebyś miała tę wodę
Kordina 23:00, 23 lut 2025

Rojodziejowa napisał(a)

Na ograniczanie przyjdzie jeszcze czas

Mnie w swoim czasie rozśmieszyło, jak któraś z forumowiczek pisała - upchnę kolanem i mam odruch Pawłowa na to stwierdzenie.