Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Magara 23:00, 13 kwi 2025

Kwitnienie super, wózek fajowy

Asia, czemu Cię tak wzięło na zacienianie szklarni??? Strasznie mnie to zaintrygowało. Miałaś w zeszłym roku jakieś problemy z nadmiernymi temperaturami???
Rojodziejowa 23:16, 13 kwi 2025

Temperatury były okrutnie wysokie, mimo okien w dachu i drzwi na przestrzał, to nie było szans obniżyć temperatury wietrzeniem. Tyle, że u mnie szklarnia od wschodu w zasadzie do zachodu jest cały czas w słońcu. Nawet na chwilę nic jej nie zacienia. Owoce były, ale liście wiecznie pozwijane itp. Myślę, że łatwiej by im było, gdyby temperatury były niższe. Jak miałam namiot, to koleżanka, która uprawia pomjdory na sprzedaż radziła, aby przy sporych temperaturach chlapać po folii kredą rozpuszczoną w mleku, żeby odrobinę zacienić. Jakoś sobie nie wyobrażam chlapania po szklarni, więc pomyślałam, żeby zrobić na żyłce rozsuwaną siatkę cieniującą. A nóż by to coś dało.
Magara 23:45, 13 kwi 2025

Asia, a te okrutnie wysokie temperatury to jakie miałaś?
Ja w foliaku miałam max 44 stopnie. Liści pozwijanych nie miałam. Nowa szklarnia (ta w budowie...) ma tylko jedne drzwi, ale 4 okna. Poliwęglan pewnie "lepiej" temperaturę trzyma. Myślę czy mam się już martwić na zapas?
Rojodziejowa 01:27, 14 kwi 2025

Skutkiem za wysokiej temperatury są np. trudniejsze zapylanie albo zrzucanie kwiatów. Mam wrażenie, że zrzucać może nie zrzucały, ale z zapylaniem miały momentami problemy.

Myślę, że nie masz się czym martwić Zwłaszcza, że masz trochę inne warunki świetlne niż ja
Makao 09:07, 14 kwi 2025

Rojodziejowa napisał(a)
Kwiatek bakłażana się szykuje

Hehe, pierwszy raz widzę taki pączek kwiatowy i myślałam że to mały pomidorek rośnie.
Makao 09:09, 14 kwi 2025

Rojodziejowa napisał(a)
Temperatury były okrutnie wysokie, mimo okien w dachu i drzwi na przestrzał, to nie było szans obniżyć temperatury wietrzeniem. Tyle, że u mnie szklarnia od wschodu w zasadzie do zachodu jest cały czas w słońcu. Nawet na chwilę nic jej nie zacienia. Owoce były, ale liście wiecznie pozwijane itp. Myślę, że łatwiej by im było, gdyby temperatury były niższe. Jak miałam namiot, to koleżanka, która uprawia pomjdory na sprzedaż radziła, aby przy sporych temperaturach chlapać po folii kredą rozpuszczoną w mleku, żeby odrobinę zacienić. Jakoś sobie nie wyobrażam chlapania po szklarni, więc pomyślałam, żeby zrobić na żyłce rozsuwaną siatkę cieniującą. A nóż by to coś dało.

Agrowłókninę powieś pod sufitem szklarni lub te zielone folie zacieniające. Ale podobno zimowa agrowłóknina wystarczy

A masz tam drzewa jakieś w pobliżu szklarni? Chociaż jedno? Bo nie pamiętam ale wydaje mi się że masz szklarnię na widoku całą
Rojodziejowa 09:53, 14 kwi 2025

Makao napisał(a)

Agrowłókninę powieś pod sufitem szklarni lub te zielone folie zacieniające. Ale podobno zimowa agrowłóknina wystarczy

A masz tam drzewa jakieś w pobliżu szklarni? Chociaż jedno? Bo nie pamiętam ale wydaje mi się że masz szklarnię na widoku całą

Tak, właśnie o takim czymś myślałam. Na żyłce u góry powiesić tkaninę zaciemniającą i dwie żyłki przytrzymujące ją jeszcze przy ściankach.
Rojodziejowa 20:02, 14 kwi 2025

Największe moje kukliki mają się całkiem ok. Nawet zbierają się do kwitnienia. Z najmniejszych wypadły dwa.

Sasanka sadzona w tamtym roku ładnie się rozrosła z małego ogryzka. Dzięki temu pojawiły się kolejne

Jak to przez światło potrafi kolor wyjść diametralnie inny!
Rojodziejowa 20:03, 14 kwi 2025

Na cygańskiej tulipany…

No i w sumie nie tylko tam

Na ostatnim, jakbyście się nie zorientowali jest Queen od night z Biedronki
Rojodziejowa 20:07, 14 kwi 2025

No i piwonie

https://www.instagram.com/stories/rojodziejowa/3610702602484883004?igsh=MTl5anQydjZyMmIzaQ==