Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Rojodziejowa 00:13, 11 kwi 2025

sylwia_slomczewska napisał(a)
A tu u Ciebie dosłowna Pomidorlandia podziwiam za efekty i samozaparcie ja już z siewów w domu zrezygnowałam całkowicie, teraz sieję w szklarni, w końcu po to ją stawiałam. Buziaki

W szklarni jeszcze zimno, a do okna też bliżej i większość wysiewów potrzebuje właśnie mojej domowej temperatury
Wiolka5_7 14:48, 11 kwi 2025

Rojodziejowa napisał(a)

Byłaby świetna zabawa sensoryczna
Na bank!
Na dworze już jej tak pozwoliłam grzebać w skrzyniach warzywnych jak je uzupełniałam dziecko przeszczęśliwe
sylwia_slomc... 21:21, 11 kwi 2025

Rojodziejowa napisał(a)

W szklarni jeszcze zimno, a do okna też bliżej i większość wysiewów potrzebuje właśnie mojej domowej temperatury

Posiałam w szklarni powschodza jak im temperatura spasuje w swoim czasie Szałwie, goździki i cynie już na wierzchu. Sałata i rzodkiewka też mimo zimna
Rojodziejowa 22:02, 12 kwi 2025

Wiolka5_7 napisał(a)
Na bank!
Na dworze już jej tak pozwoliłam grzebać w skrzyniach warzywnych jak je uzupełniałam dziecko przeszczęśliwe

Błotną kuchnię jej urządź Będzie najfajniejsze papranie m!
Rojodziejowa 22:05, 12 kwi 2025

sylwia_slomczewska napisał(a)

Posiałam w szklarni powschodza jak im temperatura spasuje w swoim czasie Szałwie, goździki i cynie już na wierzchu. Sałata i rzodkiewka też mimo zimna

A to takie owszem. Moje sałaty, kilka porów i kalarepy to siedzą na zewnątrz.
Niektóre z moich wysiewów potrzebują wyższych temperatur

A szklarnie muszę powoli sobie dostosowywać do tego, żeby robić w niej część wysiewów.
Rojodziejowa 22:38, 12 kwi 2025

Przeglądnęłam w czwartek karpy dalii. Okazało się, że nie jest tak źle, jak przypuszczałam. Kilka odpadło oczywiście, ale i tak bilans jest dobry. Kilka jest podejrzanych, kilka sucharków, ale ze śladami życia Moje przewidywania uzasadniały zakupy kolejnych

Zaraz część będę ładować do donic i siup do szklarni, żeby pędy nie wybujały.

Planowałam dziś zrobić trochę więcej, ale szacowanie czasu wykonywania ogrodowych prac jeszcze nie idzie mi najlepiej

Pisałam Wam, że będę odkażać szklarnię. Zrobiłam to jakiś czas temu. Spryskałam zarówno ściany, jak i ziemię. Dziś mam nadzieję, że pomogłam odbudować się mikroflorze po tak drastycznym zabiegu.
Dodałam obornik, EMy i kwasy humusowe.
Testowo środkowa „donica” dostała dodatek lignitu. Ciekawa jestem, czy pomidory w niej rosnące docenią wkładkę.
Dosypałam też ziemi, odrobinę siarki, bo pH msm wrażenie ciut za wysokie. Szklarnia umyta od wewnątrz, została druga strona, a czasu brakło, bo wybiła już 21:00.
Mam nadzieję, że jutro też uda mi się nieco skubnąć.

Rojodziejowa 09:53, 13 kwi 2025

Pierwszy transport pomidorów (tych wybujałych) pojechał dziś na szklarniowanie.

A w szklarni już 26 stopni mimo drzwi otwartych z dwóch stron. Koniecznie muszę pomyśleć o tej tkaninie zaciemniającej.
Makao 10:50, 13 kwi 2025

W tym tygodniu ja też już będę wywozić do szklarni bo gorąco ma być to i w szklarni będzie akuratnie. Jeszcze żeby w nocy mi nie spadało do 5 st to było by idealnie żeby na noc zostawić a tak to spowolni się wzrost a i pomidorki i papryki w pąkach kwiatowych są.
No ale stopniowo stopniowo można będzie spróbować i na noc chociaż pomidory zostawiać
anuska2507 11:04, 13 kwi 2025

Ale fajny transporter, w sam raz na wożenie doniczek tam i z powrotem
LIDKA 12:08, 13 kwi 2025

Rojodziejowa napisał(a)
Pierwszy transport pomidorów (tych wybujałych) pojechał dziś na szklarniowanie.

A w szklarni już 26 stopni mimo drzwi otwartych z dwóch stron. Koniecznie muszę pomyśleć o tej tkaninie zaciemniającej.

Taki wózek ogrodowy mi się marzy!