Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Rojodziejowa 14:56, 14 cze 2026

kasiab napisał(a)
Asia wspaniale te Twoje piwonie. Coś niezwykłego uwielbiam! Chciałabym żeby moje w przyszłym roku miały pierwsze kwiaty. Sadziłam jesienią biedne sadzonki. Kto wie, może się doczekam

Przykra sprawa że studnia bardzo współczuję. Mam nadzieję, że uda się wbić w wydajną żyłę wody

Jedna z moich ulubionych - Ewelina jest z marnej sadzonki i przyrasta powoli, ale już pokazuje kilka kwiatów. Czas niestety leci szybciej niż byśmy chcieli Nie obejrzysz się i będzie kwitła.
Niestety badania terenu sugerują, że nie ma naszej okolicy dobrego miejsca. Wymyśliliśmy inne rozwiązanie - zakopanie sporego zbiornika pod ziemią, do którego powoli (ale stale) będzie sobie ciurkała woda ze studni.
Cała instalacja, filtry, itp może w domu zostać już taka jak jest - dostosowana do wody z aktualnej studni.
kasiab 15:29, 14 cze 2026

Rojodziejowa napisał(a)

Niestety badania terenu sugerują, że nie ma naszej okolicy dobrego miejsca. Wymyśliliśmy inne rozwiązanie - zakopanie sporego zbiornika pod ziemią, do którego powoli (ale stale) będzie sobie ciurkała woda ze studni.
Cała instalacja, filtry, itp może w domu zostać już taka jak jest - dostosowana do wody z aktualnej studni.

A masz dom podpięty do lokalnego wodociągu już? Czy nie masz takiej możliwości?
Ja od niedawna mogę, tylko woda wodociągowa po wszystkich procesach uzdatniania, jest gorsza niż moja z samej studni (jeszcze przed filtrami)
Rojodziejowa 15:36, 14 cze 2026

kasiab napisał(a)

A masz dom podpięty do lokalnego wodociągu już? Czy nie masz takiej możliwości?
Ja od niedawna mogę, tylko woda wodociągowa po wszystkich procesach uzdatniania, jest gorsza niż moja z samej studni (jeszcze przed filtrami)

Podłączenie jest w planach gminy, jednak nie wiadomo kiedy to będzie. Potrzebna jest hydrofornia, a wiadomo brak kasy blokuje inwestycje. Aktualnie nie dostaliśmy pozwolenia na podpięcie do wodociągów ze względów technicznych.
kasiab 15:46, 14 cze 2026

Rojodziejowa napisał(a)

Podłączenie jest w planach gminy, jednak nie wiadomo kiedy to będzie. Potrzebna jest hydrofornia, a wiadomo brak kasy blokuje inwestycje. Aktualnie nie dostaliśmy pozwolenia na podpięcie do wodociągów ze względów technicznych.

Straszne u naszych sąsiadów była taka sytuacja, jak u Ciebie i pojechali do gminy z dokumentami i pozwolenie uzyskali- oczywiście wszystko na swój koszt łącznie ciągnęli 280m od hydrantu. Koszt masakryczny razem z rurą (musieli zakupić taką, by inni również mieli możliwość się wpiąć)
Powiem tak: od ich podłączenia w przeciągu pół roku ruszyły inwestycje i powoli kolejni chętni mogli się wpiąć
LIDKA 16:20, 14 cze 2026

Przepiękne te piwonie . Któreś zgapię i dokupię .
Miałaś czym nacieszyć oko.