Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Judith 09:04, 16 lip 2026

Wspaniałe obrazki! Jest po prostu przepięknie!
Cisnie mi się na usta zawołanie "nie rozumiem, o co Ci chodzi, przecież Twój ogród jest piękny!". Ale rozumiem - chciałabyś idealnie.
Podzielę się zatem swoimi przemyśleniami wynikającymi z doświadczenia ogrodowego własnego, doświadczeń osobistych z innymi ogrodami oraz z lektury dziesiątek ogrodowych historii, jakie poznałam tu na Ogrodowisku: ogrody idealne istnieją, jednak one są IMO tylko doskonale piękne pięknem osoby o idealnych rysach, proporcjach, ale jednocześnie niedostępnej, chłodnej i zdystansowanej.
Twój ogród jest uporządkowany, z pięknymi bujnymi nasadzeniami, że o moich ukochanych wspaniale zaaranżowanych betonach nie wspomnę . Albo wspomnę, bo są cudowne i dziękuję, że je pokazałaś w szerszych kadrach . Żyje życiem dużej rodziny. I jego zadanie jest tylko jedno - ma dawać radość. Nigdy frustrację.
Napisałaś u mnie, że chciałabyś osiągnąć mój stopień porządku w ogrodzie. Nie musisz - już go masz. Tak, wiem - nie pokazałaś tych nieuporządkowanych miejsc. Ale to przecież normalne, ze coś jest rozkopane, gdy tworzysz rabatę . Albo że gdzieś jest pierdolnik . Mój ogród powstaje od 2015 roku i bardzo długo trwało zanim pierdolnik został dobrze zamaskowany .
I jeszcze jedno: zdjęcia na Ogrodowisku - jak na Instagramie - bardzo często wyglądają idealnie. Ale jest z nimi tak, jak ze zdjęciami ludzi tamże zamieszczanymi - wybierane są tylko te dobre ujęcia.
Moim zdaniem najpiękniejsze są ogrody niedoskonałe. Niedoskonałe nie w kontekście formy i treści, ale niedoskonałe w kontekście tego "porządku", którego wszyscy tak deklaratywnie pragną - taki chwaścik w kostce czy tu i ówdzie na rabacie jest swojski, sprawia, że nie czujemy się jak u kogoś, kto ma biały puszysty dywan i chcąc by taki pozostał każe nam zdjąć buty .
Judith 09:31, 16 lip 2026

Rojodziejowa napisał(a)

Ten mur to absolutna rewelka!

Rojodziejowa napisał(a)

A te tarasy betonowe - ach!!!
antracyt 10:04, 16 lip 2026

Asia
Dziewczyny już wszystko co trzeba napisały

Ja tylko dodam, że Jacqueline du Pré od dzisiaj znowu wraca na moją listę chciejstw
Rojodziejowa 10:42, 16 lip 2026

Dziękuję dziewczyny za Wasze słowa Bardzo mi miło!

Wracam z wycieczki do Tarnowa. Wrzucam kilka fotek sadzonek, które dziś mnie zachwyciły obfitością kwitnienia, albo jej zapowiedzią. Może komuś coś w oko wpadnie

Pink Forest Rose

Xenia - kiedyś ją kupię

Westart i Libertas

Bieneweide Gelb i Bieneweide Rot

Rojodziejowa 10:54, 16 lip 2026

Bieneweide Weis i Bieneweide Ivory

Bieneweide Rosa i Satina

Paprika i Alexander von Humboldt

Schneeflocke i Orienta Laila

MagdaLenka 13:17, 16 lip 2026

Przecudne róże, w dodatku zdrowe. Większość wpadła mi w oko, ale z różami jest tak, że muszą wpaść mi również w nos.
Rojodziejowa 22:27, 16 lip 2026

Magdalenko, ja też bardzo często jak róża złapie moje oko to wsadzam do razu nos Ale akurat te mojego nosa nie przyciągały. Wystarczyło, że były takimi kwiatowymi dywanikami.

Ale czasami zapach to dopełnia zachwyt nad różą.

Dziś ciąg dalszy przerzedzania juk.... Wydałam kilka sporych kęp. Walka była nierówna Zastanawiałam się, czy stalowa łopata to wytrzyma Myślę, że sceny nadawały się na kreskówkę. Niestety pogoda dla mnie nieodpowiednia na takie akcje, więc walczyłam dopiero jak się trochę ochłodziło. Jeszcze jedną kępę może wytargam i na jakiś czas będzie...

Jeszcze tylko jutro mogę porobić, bo weekend - czas rodzinny i ogród idzie w odstawkę

Monia81 07:28, 17 lip 2026

Asia, gdzie w Tarnowie takie różane cudności wyhaczyłaś? pytam bo rodzice u mnie różani, więc może by sobie tam podjechali ostatnio tacie na dzień ojca kupiłam różę Piano, był zachwycony
A wogóle to mało fotek wrzucasz, a pięknie masz, popraw się ta Twoja skarpa robi ogromniaste wrażenie