Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Rojodziejowa 17:48, 23 lip 2021

Wiecie co... dziś w ogrodniczym takie coś ciekawego ujrzałam... ciekawa jestem czy by u mnie przed oknem wytrzymał

Miłorząb dwuklapowy Menhir. Z tego co czytam nie rośnie duży, akura5 taki strzelisty jaki by mi tam pasował... Poszperam cz6 go ktoś tu ma....

Edit: nikt nie ma!!!

Kawałek pod rabatkę przygotowany… na razie jest tak.

Teraz dumam co i jak tu wsadzić. Na pewno od drogi kulki thujowe na przedluzeniu brabantow (kiedys maja utworzyc niski zywoplocik w kancik) ale chyba mi ich nie starczy, żeby je pociągnąć do końca rabaty Na pewno stipa ze skarpy (mam nadzieję, ze uda mi się ją w miarę sprawnie przenieść. Miedzy stipy lecim biała szałwia ze skarpy, odętka i jeżówki green jewel.
Rojodziejowa 17:15, 25 lip 2021

No i kolejne wyzwanie „kreatywne” przede mną... Małżon zakupił pompę z hydroforem, która ma być zamontowana nad kiedysiejszym szambem, a aktualnie pojemnikiem na deszczówkę... No i mam następne cudo, które muszę czymś przykryć, żeby nie straszyło.
Pompa ma stać tu:

Normalnie płakać mi się chce...

Tych cudów na ogrodzie mam masę. Z tylu jeszcze 3 studnie...
Dragonka 09:21, 26 lip 2021

hehe, ja mam trzy studnie 80cm... w tym malusim ogródku- po co? Nie pytaj, to wie tylko mój eM Niby odwadniające, ale czy aż tyle i aż takie wielkie nam potrzebne to powątpiewam, ale on się lubuje w takich 'instalacjach'.... Wokół będę sadzić coś co zakryje te brzydkie czarne kapelusze. Ale co, jeszcze nie wiem
Dragonka 09:23, 26 lip 2021

A jakbyś jakąś mocno pnącą różę tam posadziła? Słońce chyba masz tu? Widziałam u siebie na wsi tak oplecioną skrzynkę elektryczną, dość sporą, i zdawało egzamin. No wiadomo- zimą będzie łyso, ale kto zimą przesiaduje w ogrodzie
Rojodziejowa 10:33, 26 lip 2021

Wiesz… małżon zataił przede mną jedną rzecz… i dopiero jak już mi czacha dymiła i dym z uszu, bo każdy mój pomysł na ogarnięcie tematu był zły (bo najlepiej jakby to bylo bez roboty i za darmo) zapytałam, czy w „kołnierzu” nie ma aby miejsca żeby to ustrojstwo ukryć… No i stwierdził, że taki miał pomysł początkowo, no ale łatwiej by było jakby ta jakże urocza banieczka stała na wierzchu… wrrr hgftghb!!
MartaCho 11:04, 26 lip 2021

Rojodziejowa napisał(a)

Kawałek pod rabatkę przygotowany… na razie jest tak.

Kawał trawnika migiem przekopałaś- łopatą, czy miałaś sprzęt do usuwania darni? Plan nasadzeń na tę część superowy! Same ślicznoty- będzie pięknie, spójnie ze skarpą!

Usuwanie darni to dla mnie największy koszmar, więc zawsze podziwiam, jak u innych to tak raz dwa idzie.

Żeby doradzić Ci coś w sprawie zasłonięcia mężowych wynalazków, to się czuję trochę za słaba ogrodowo, ale jakieś trawy mi chodzą po głowie... Co prawda wiosną będzie wtedy odsłonięte zanim się zbiorą, chyba, że pomiędzy nimi tulipanki dasz. Sesleria na pewno szybko startuje, ale tu pewnie coś wyższego byś potrzebowała, tak? Nie widzę tego tak dokładnie na zdjęciu
Ewentualnie może żywopłocik z lilaków palibinów? albo derenia ivory halo?
Judith 11:07, 26 lip 2021

Ależ u Ciebie jest pięknie! A te betony! Kocham betony!
Zasadzam się na lekturę od początku .
Rojodziejowa 11:26, 26 lip 2021

MartaCho napisał(a)

Kawał trawnika migiem przekopałaś- łopatą, czy miałaś sprzęt do usuwania darni? Plan nasadzeń na tę część superowy! Same ślicznoty- będzie pięknie, spójnie ze skarpą!

Usuwanie darni to dla mnie największy koszmar, więc zawsze podziwiam, jak u innych to tak raz dwa idzie.

Żeby doradzić Ci coś w sprawie zasłonięcia mężowych wynalazków, to się czuję trochę za słaba ogrodowo, ale jakieś trawy mi chodzą po głowie... Co prawda wiosną będzie wtedy odsłonięte zanim się zbiorą, chyba, że pomiędzy nimi tulipanki dasz. Sesleria na pewno szybko startuje, ale tu pewnie coś wyższego byś potrzebowała, tak? Nie widzę tego tak dokładnie na zdjęciu
Ewentualnie może żywopłocik z lilaków palibinów? albo derenia ivory halo?

Martuś, najpierw takim czymś do odcinania trawnika zrobiłam granice, potem mąż pomógł w ściągnięciu darni i łopata zmuszała ziemie na głębokość szpadla, bo cholerstwo strasznie zbite. Potem dodałam kompostu, mielonej kory, mączki bazaltowej, obornika i ziemi z biedronki pomieszalam i wyrównałam.

Akurat dziś w nocy pięknie polało to idealny moment żeby przesadzić co trzeba.

Co do zasłonięcia tego cuda, to jeszcze zobaczymy, może chłopa urobię i zrobimy jakaś konstrukcje podtrzymującą to ustrojstwo w „kołnierzu” zbiornika. A jak nie to już nawet myślałam o jakimś murku/ niby murku, ale nie chciałabym dawać jakiegoś elementu, który byłby tam umieszczony od czapy.

Zaraz poprzeglądać Twoje propozycje w internetach
Rojodziejowa 11:28, 26 lip 2021

Judith napisał(a)
Ależ u Ciebie jest pięknie! A te betony! Kocham betony!
Zasadzam się na lekturę od początku .

Witam Cię u mnie w betonach Kochana, nie ma co od początku za bardzo oglądać, bo u mnie wszystko w ślimaczym tempie idzie, nie z takim rozmachem i powerem do jakiego ogrodowiskowi maniacy przyzwyczajają . Dużo dywagacji, milion pomysłów od czapy...

Dragonka 11:29, 26 lip 2021

Rojodziejowa napisał(a)
Wiecie co... dziś w ogrodniczym takie coś ciekawego ujrzałam... ciekawa jestem czy by u mnie przed oknem wytrzymał

Miłorząb dwuklapowy Menhir. Z tego co czytam nie rośnie duży, akura5 taki strzelisty jaki by mi tam pasował... Poszperam cz6 go ktoś tu ma....

Edit: nikt nie ma!!!

jak nie ma, jak ma
a patrzyłaś tu?

https://www.ogrodowisko.pl/watek/9637-moj-ogrodowy-pamietnik?page=758#post_9