Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Rojodziejowa 22:56, 14 sie 2021

Dorii napisał(a)
Hmm a co to za miskant?

Rosi
sylwia_slomc... 23:04, 14 sie 2021

Rojodziejowa napisał(a)

No łatwiej by im było iść w stronę światła Wyszłyby w górę, to by dużo gęstsze były!

Nic nie bojaj bo jak w ziemię dasz to szybko drogę do słonka znajdą, ważniejsze, że ich dużo tam w tej ciemności było
Rojodziejowa 23:12, 14 sie 2021

sylwia_slomczewska napisał(a)

Nic nie bojaj bo jak w ziemię dasz to szybko drogę do słonka znajdą, ważniejsze, że ich dużo tam w tej ciemności było

No zdecydowanie już na nie łaskawszym okiem patrzę, jak zobaczyłam co pod doniczką chowały
Dorii 23:16, 14 sie 2021

Zauważyłam że takie pędy w głąb doniczki mają rośliny które rozrastają się odrostami a nie zwartą kępą.
Mam kilka miskantów własnoręcznie od nasionka wychodowane i część z nich wypuszcza takie pędy pod ziemią które wyłażą w odległości około 10cm od głównej krępy. I te akurat w dwa lata z kilku badylków rozrosły się do kępy o średnicy pół metra albo i lepiej.
Joann 23:24, 14 sie 2021

A ja dziś byłam na zakupach po doniczki, a przy kasie okazało się, że farba schodzi z jednej i przecenili je na 120zl. I tak nie wiedziałam, czy brać czy nie brać. Nie wzięłam, bo jak zaczęłam drapać to by z 2cm zeszła farba. Hm. A może by wziąć? W sumie pomalowaloby się. Jedne jedyne. Eh.
Rojodziejowa 23:28, 14 sie 2021

Dorii napisał(a)
Zauważyłam że takie pędy w głąb doniczki mają rośliny które rozrastają się odrostami a nie zwartą kępą.
Mam kilka miskantów własnoręcznie od nasionka wychodowane i część z nich wypuszcza takie pędy pod ziemią które wyłażą w odległości około 10cm od głównej krępy. I te akurat w dwa lata z kilku badylków rozrosły się do kępy o średnicy pół metra albo i lepiej.

W przypadku tego miejsca, gdzie je sadzę to będzie dobre. On podobny do Memory i Wiola pisała, że nie jest tak zwarty jak np. Gracek.
Właśnie dumam, jakie odstępy między nimi zrobić, żeby wyglądało to żywopłotowo.
Rojodziejowa 23:35, 14 sie 2021

Joann napisał(a)
A ja dziś byłam na zakupach po doniczki, a przy kasie okazało się, że farba schodzi z jednej i przecenili je na 120zl. I tak nie wiedziałam, czy brać czy nie brać. Nie wzięłam, bo jak zaczęłam drapać to by z 2cm zeszła farba. Hm. A może by wziąć? W sumie pomalowaloby się. Jedne jedyne. Eh.

Też bym nie wiedziała czy brać… jakby były mocniej przecenione to spoko, ale tylko 30 mniej za złażącą farbę? No chyba, że nie było to bardzo widoczne i dałoby się jà ustawić tak, żeby nie było widać.
sylwia_slomc... 10:34, 15 sie 2021

Ja bym nie wzięła za te pieniądze, teraz złazi troszkę, a po sezonie odlezie bardzo, jakaś wada techniczna, albo farby, albo na mokre położyli i złazi teraz.
Rojodziejowa 11:21, 15 sie 2021

Na FB w grupie poświęconej trawom ozdobym jedna z administratorek wrzuciła taką piękną inspirację z werbeną. Ten trzcinnik, który zazwyczaj jakoś nie wzbudzał we mnie żadnych uczuć w tym zestawieniu wygląda przepięknie. Lubię bardzo rośliny w sporej masie.tylko czy to by się sprawdziło w takim mniejszym ogrodzie? Może odrobinę przeskalowane?

https://tiny.pl/9gg7v
https://tiny.pl/9gg7b
https://tiny.pl/9gg7z
https://tiny.pl/9gg73
https://tiny.pl/9ggrh

Miejsce: Kultūros Ir Poilsio Parkas.
Poniewież, Okręg poniewieski, Litwa
Zdjęcia: Dalia Rapšienė
Gosialuk 11:40, 15 sie 2021

Webena u nas wymarza. Siewki są ale przynajmniej u mnie pojawiają się późno. Może oni obsadzają co roku. U mnie werbena może od tygodnia kwitnie, a co wcześniej?