Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

bialydomek 09:34, 17 sie 2021

szary nie wygląda jak stary- zobacz swój domek, jest piękny, jak nie chcesz żeby był cały przykryty szarością, to zrób impregnatem- będzie przebijało drewno,
ale ja bym robiła tak jak masz domek,

co do czarnego to ja mówiłabym zdecydowanie NIE,
będzie wielkie (wcale nie wyszczupla czarne
i faktycznie mocno się nagrzewa- jeśli do tego to będzie od południa, to po 2latach będziesz miała "wyblaknięte"
Rojodziejowa 09:46, 17 sie 2021

To jest południe.

Minus jest tego taki, że akurat powłoka domku może się łuszczyć.
A ten specyfik remmers ma sporo odcieni szarości: https://sklep.drewnoprofilowane.pl/wp-content/uploads/2021/02/HK-LASUR-Grey-Protect_2020-1_Easy-Resize.com_.jpg

A z tąszarością mojemu chodziło o te właśnie szarawe niepokrywający powłoki. One faktycznie trochę dają takie wrażenie. Szary jak na domku, faktycznie jest ok, ale to co innego.

A to moje zafiksowane to znów przes Johankę

Przy okazji pokazywania tych swoich czarnych inspirek pojawia się tam też właśnie taki odcień drewna o którym myślę... postaram się to znaleźć
bialydomek 09:59, 17 sie 2021

przypomniało mi się
ja mam płot sosnowy pomalowany z 1strony na bardzo jasny szary, a z drugiej na biało, 2 lata temu- i wcale nie wygląda ten szary jak stary..,

altane też mam bialutką, (też sosna) ale to było innym impregnatem
(na zewnątrz wszystko maluję impregnatami, różnych firm, zależy co do czego ma służyć, w związku z tym rozpiętość cenowa też jest..,

lece zaraz nadać ci paczkę, powiem Ci że upchałam niemożebnie dużo tego, chiałam jak najbardziej skrytkę wykorzystać,

jak otrzymasz to namocz w wielkiej kastrze na min 2-3 godziny i wyciągaj pędy , nie tnij ich -masz dużo, i tam gdzie korzonki przybyszowe to na kilka cm w dołek,
jak pęd będzie bez korzonka to końcówke 10cm w ziemie- i też puści!
bialydomek 10:01, 17 sie 2021

a będzie na to drewno padał deszcz?
ja bym żadną lazurą nie dawała, tylko impregnatem, lub farba akrylowa (nie wiem czy jest specjalna na zewnątrz?)
ale moja ławka malowana akrylową (stoii pod zadaszeniem juz ze 3lata i nie łuszczy się)

nie pokrywający a dobrej jakości jest tikurilla, tylko daj koniecznie podkład impregnujący na surowe drewno i potem impregnat z kolorem wybranym

Rojodziejowa 10:03, 17 sie 2021

bialydomek napisał(a)
przypomniało mi się
ja mam płot sosnowy pomalowany z 1strony na bardzo jasny szary, a z drugiej na biało, 2 lata temu- i wcale nie wygląda ten szary jak stary..,

altane też mam bialutką, (też sosna) ale to było innym impregnatem
(na zewnątrz wszystko maluję impregnatami, różnych firm, zależy co do czego ma służyć, w związku z tym rozpiętość cenowa też jest..,

lece zaraz nadać ci paczkę, powiem Ci że upchałam niemożebnie dużo tego, chiałam jak najbardziej skrytkę wykorzystać,

jak otrzymasz to namocz w wielkiej kastrze na min 2-3 godziny i wyciągaj pędy , nie tnij ich -masz dużo, i tam gdzie korzonki przybyszowe to na kilka cm w dołek,
jak pęd będzie bez korzonka to końcówke 10cm w ziemie- i też puści!

Dzięki Aniu! jak tylko będę mogła się jakoś odwdzięczyć, to daj znać
Rojodziejowa 10:14, 17 sie 2021

bialydomek napisał(a)
a będzie na to drewno padał deszcz?
ja bym żadną lazurą nie dawała, tylko impregnatem, lub farba akrylowa (nie wiem czy jest specjalna na zewnątrz?)
ale moja ławka malowana akrylową (stoii pod zadaszeniem juz ze 3lata i nie łuszczy się)

nie pokrywający a dobrej jakości jest tikurilla, tylko daj koniecznie podkład impregnujący na surowe drewno i potem impregnat z kolorem wybranym

Tego Remmmersa bardzo chwalą - to jest impregnat, grunt i lazura w jednym preparacie. Firmy pokrywają nim tarasy, nawet te niezadaszone. Farba akrylowa będzie ciężka do utrzymania, bo ją trzeba szlifować przed kolejnym malowaniem. Tikkurila może jest podobna jakościowo i w niej widziałam fajny kolor Ash Grey bodajże.

Kolory drewna jakie mi się podobają:
Podłoga tutaj: https://pin.it/6Q1ikjT
Deska na elewacji tutaj: https://www.instagram.com/p/B_2toxWnMNm/?utm_medium=copy_link
Generalnie jasne beżowoszare.
Dorii 10:31, 17 sie 2021

Grafitowy na takim tle cudnie rośliny wyglądają.
Z tym ponownym malowaniem rozumiem i popieram coś czego nie trzeba szlifować. Balkon u nas woła o malowanie a na samą myśl o szlifowaniu tego przestaje mi przeszkadzać ten obdrapaniec:-\
Rojodziejowa 10:38, 17 sie 2021

Dorii napisał(a)
Grafitowy, na takim tle cudnie rośliny wyglądają.
Z tym ponownym malowaniem rozumiem i popieram coś czego nie trzeba szlifować. Balkon u nas woła o malowanie a na samą myśl to szlifowaniu tego przestaje mi przeszkadzać ten obdrapaniec:-\

Tak, grafit jest świetnym tłem dla roślin, tylko co z tą południową stroną... bo słonko daje tam mocno. A oprócz tego, że ma być ładnie to jeszcze chciałabym, żeby przed tym gorącem (m.in.) ochronić samochody.
Przy takim szarobeżowym drewnie w przyszłości ewentualne dodatki grafitowe, czy czarne też będą dobrze wyglądać.... zresztą grafit w wielu miejscach wygląda dobrze

No trudny orzech do zgryzienia
Rojodziejowa 14:02, 17 sie 2021

Był pan, drugi raz dziurę mierzyć...
Fotkę strzeliłam ustaleń, ciekawa jestem, czy teraz mnie jeszcze coś zaskoczy w wykonaniu...
Kolor mam dziś podać, bo niby w przyszłym tygodniu montaż, ale już do wszelakich terminów to nie mam złudzeń.

Pytałam, czy różnica między jasnym a ciemnym kolorem zrobiłaby różnicę w temperaturze w miejscu, gdzie stoją samochody skoro drewno to jest rodzaj izolatora, a i deski mają mieć przekrój 4,5x8cm więc tak jakby jest te 8cm izolacji... Nie potrafił powiedzieć Jasne drewno też się bardzo nagrzewa od strony południowej.

Udokumentowałam ustalenia. Taka będzie ścianka
bialydomek 14:59, 17 sie 2021

8cm, bedziesz miec grubosc deski na bramie???? a nie jest to szerokość przypadkiem?

na róźnice wewnątrz pomieszczenia będzie miec niewielką, powiedzmy 2-4 stopnie (przy grubości jak deska, czyli 3-4cm,
ale na zewnątrz zdecydowanie, szybciej będzie Ci się przed nagrzewało, = te rośliny które będą w pobliżu również będą odbierały ciepełko

mocniej i szybciej będzie blakł kolor,
ja bym zdecydowanie nie robiła grafitu,

te fotki co pokazałaś wszystkie wczesniej to są powleczone czymś co nie jest POWŁOKOTWÓRCZE, nie wiem czy to jest olej, czy lazura, czy impregnat rzadki- taki głębokowchłanialny przez drzewo, i przez nie widać bardzo dobrze słoje, bo nie tworzy się żadna powłoka, ale to było malowane najwyżej 2razy, albo może i tylko raz pociągnięte,

ja u siebie na płocie, i altanie mam POWŁOKOTWÓRCZE impregnaty, pozatym malowałam, 3- a niektóre elementy 4 razy,
deski na tarasie mam olejowane, legary impregnowane,
w zadaszonej altanie mam podłogę olejowaną

a elewacje mam NIEpowłokotwórczym impregnatem, Tikkurila,

przerobiłam myślę że ze 150 litrów impregnatów- jak nie więcej,
pędzlami wszystko,
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies