Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Rojodziejowa 08:25, 17 sie 2021

Johanka, Joann, Marta dzięki
Rojodziejowa 08:47, 17 sie 2021

Dumam nad kolorem drewna… w wiacie chcemy osłonić drewnem otwór. Zastanawiam się nad kolorem. Miało być coś pod kolor okien w domu czyli orzech ew. teak, ale po pierwsze z tymi brązami to ciężko czasem trafić w to, co się chce (zwłaszcza, że sosna wybarwia się tymi lazurami jak dla mnie bardzo specyficznie, z wyraźnymi kontrastami), a po drugie na fotkach do białej elewacji i grafitowego dachu dobrze wygląda jasne, jakby trochę poszarzone drewno. Weszłam więc w fazę niezdecydowania Przekopuje internet w celu znalezienia realizacji z Lazurą Remmers, ale większość maluje nim modrzew i odcień już będzie inny… toskańska szarość, glinka, mglisty, piaskowoszary? Sporo tego a fotki jednak niekoniecznie też dobrze oddają barwy
Drewno będzie zakrywać od tej strony pojazdy
Widok na tył, na razie roboczo, przechowalnikowo, gospodarczy

Kiedyś mi się marzy tutaj jakoś ten kąt uporządkować. Studnia do przycięcia. Wzdłuż wiaty rabata ukrywająca płytę i jeszcze jedno miejsce do posiadówek z widokiem na zachody słońca
A teraz zbieram opinie w jaki kolor drewna byście poszli?
bialydomek 08:54, 17 sie 2021

witam się,
przedewszystkim czym chcesz malować? olejem, impregnatem?
Lazura- to chyba mieszkanka impregnatu z lakierem? nie będzie ci się łuszczyło po kilku latach?
pomaluj tym kolorem co w tle masz domek- odcienie szarości, napewno nie ciemniejsze niż na domku, może być lekko jaśniejsze albo takie samo..
Joann 09:01, 17 sie 2021

A może na czarno?
bialydomek 09:04, 17 sie 2021

SUCHODRZEW

ja mam z 8 krzaczków od kilku lat, pewnie od 2013,
jak zima jest zimą, taką poniżej - 15, to zmarzaja mu liście i opadają,
kilka najbliżej ziemi, się uchowa zielone, albo półzielone,

zima 2018/19 były calą zimę zielone,
zima 2019/20 zielone
zima 2020/21 przemarzły tak pół/na pół

ale one szybko odbijają po przycięciu,
korzeni się same jakby rozłogami, albo wystarczy że gałązka jest blisko ziemi, złapie trochę wilgoci i ziemi i już puszcza korzenie,

każdej wiosny je przycinam bo przed 2018 to każdej zimy były w większości wyschnięte- tzn zmarznięte !
Rojodziejowa 09:09, 17 sie 2021

bialydomek napisał(a)
witam się,
przedewszystkim czym chcesz malować? olejem, impregnatem?
Lazura- to chyba mieszkanka impregnatu z lakierem? nie będzie ci się łuszczyło po kilku latach?
pomaluj tym kolorem co w tle masz domek- odcienie szarości, napewno nie ciemniejsze niż na domku, może być lekko jaśniejsze albo takie samo..

Remmers HK lazur ma się nie łuszczyć, a przed kolejnym pokryciem nie trzeba tego zeszlifowywac. No tak w stronę szarości chyba bym chciała, ale nie takiej kryjącej.
Rojodziejowa 09:11, 17 sie 2021

Joann napisał(a)
A może na czarno?

Myślałam o tym, ale nie wiem, czy jednak mimo że to drewno nie będzie przez to mocniej nagrzewać? I przez to też przy samochodach czy się nie zrobi sauna
Rojodziejowa 09:12, 17 sie 2021

bialydomek napisał(a)
SUCHODRZEW

ja mam z 8 krzaczków od kilku lat, pewnie od 2013,
jak zima jest zimą, taką poniżej - 15, to zmarzaja mu liście i opadają,
kilka najbliżej ziemi, się uchowa zielone, albo półzielone,

zima 2018/19 były calą zimę zielone,
zima 2019/20 zielone
zima 2020/21 przemarzły tak pół/na pół

ale one szybko odbijają po przycięciu,
korzeni się same jakby rozłogami, albo wystarczy że gałązka jest blisko ziemi, złapie trochę wilgoci i ziemi i już puszcza korzenie,

każdej wiosny je przycinam bo przed 2018 to każdej zimy były w większości wyschnięte- tzn zmarznięte !

U mnie już dawno nie przemarzły, ale faktyczne nawet jak mu listki opadną, to zbiera się bardzo szybko.

A co do szarości na drewnie, to mój stwierdził, że już będzie od razu jak stare wyglądać
Margerytka40 09:23, 17 sie 2021

Wpadłam do Ciebie się porozglądać troszkę i widzę ładniutko. Nie zagłębiałam się póki co bo to zostawię sobie na zimowe wieczory. Suchodrzew i mnie zainteresował, Sylwia i mnie kiedyś go polecała ale jakoś tak trochę przeraziłam się, że często musi być cięty. No właśnie jak często go tniesz by był zgrabny?
Rojodziejowa 09:31, 17 sie 2021

Margerytka40 napisał(a)
Wpadłam do Ciebie się porozglądać troszkę i widzę ładniutko. Nie zagłębiałam się póki co bo to zostawię sobie na zimowe wieczory. Suchodrzew i mnie zainteresował, Sylwia i mnie kiedyś go polecała ale jakoś tak trochę przeraziłam się, że często musi być cięty. No właśnie jak często go tniesz by był zgrabny?

Asiu, w tym roku trochę olałam cięcie, teraz te kulki są bardzo rozczochrane, ale to dlatego że cięte w tym roku raz. Nie obserwowałam szczerze mówiąc tego mocno, bo na skarpie lubię jak są takie nieporządne. Ale na pewno częściej trzeba je ciąć niż bukszpany. On odrasta mam wrażenie nie tak jak buksy, ze tak jakby cały krzaczek, ale te odrosty są rzadsze a dłuższe, coś jak igły na kaktusach (tylko takie porównanie mi przyszło do głowy).

Wzbudza takie zainteresowanie, że aż zacznę go bardziej uważnie obserwować, przestanie lać, to go ciachnę i udokumentuję jak się czochra z czasem