Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Rojodziejowa 17:07, 04 wrz 2021

Kasia1980 napisał(a)
Czyli udało Ci się upolować tulipany exotic . A miałaś już ? Ja mam tej wiosny pierwszy raz kwitły , podobno nie trzeba co roku wykopywać , tak wyczytałam u Angeliki z "na zielonej trawce" .

Udało się i o dziwo nie wykupiłam wszystkich - jeszcze zostały

Właśnie miałam do tej pory tylko queen of night i na drugi rok zanikły, może z połowa została, a potem to już tylko pojedyncze sztuki. Miałam ich około 60 w rabacie.

Dlatego właśnie sprawiłam sobie te EE, że mam nadzieję, że powtarzają kwitnienie. Już w kilku miejscach wyczytałam, że tak jest, więc spróbuję i u mnie.

Czosnki będę mieć pierwszy raz i to te bułgarskie - takie ciut mniej standardowe, zobaczymy co z tego wyjdzie
Martka 20:25, 04 wrz 2021

Cebulowe szaleństwo trwa nawet jego edity się pojawiają Widzisz, zapomniałam o krokusach. Przecież one też są potrzebne i to bardzo.
Rojodziejowa 20:43, 04 wrz 2021

Martka napisał(a)
Cebulowe szaleństwo trwa nawet jego edity się pojawiają Widzisz, zapomniałam o krokusach. Przecież one też są potrzebne i to bardzo.

Krokusów jeszcze nie mam i nie miałam, więc chyba czas najwyższy. Wcześniej w sumie nie miałam miejsc na te wszystkie cebulowe. Teraz w rabatach mogę je powciskać...

Jak myślicie... te czosnki między jukami będą dobrze wyglądać?
Cebulek mam raptem 18sz... może pasowałoby więcej... chociaż spróbuję jak się będą sprawować, najwyżej dokupię za rok.

Moje Rosi biedne jeszcze nie posadzone...
Zabrałam się za wytyczanie pod nie terenu i ściąganie darni, pomierzyłam (w czas!) i okazało się że mi brakuje 3 sztuk :/ Na szczęście znalazłam jeszcze, więc już zamówione

Dorii 21:15, 04 wrz 2021

Czosnki tak jak tulipany potrzebują czegoś co zasłoni ich szybko przysychające liście.
Rojodziejowa 21:26, 04 wrz 2021

Dorii napisał(a)
Czosnki tak jak tulipany potrzebują czegoś co zasłoni ich szybko przysychające liście.

No to akurat między jukami te liście im się zgubią, ale tak sobie myślę, czy aby nie nałożą się im terminy kwitnienia... może lepiej je dać w rabacie z hortensjami...
Dorii 21:31, 04 wrz 2021

Czosnki chyba wcześniej kwitną. Najpóźniej z tych co mam kwitną Miami w tym roku był to koniec czerwca. Pamiętam bo jednego dostała na koniec roku szkolnego wychowawczyni mojego syna.
Rojodziejowa 21:45, 04 wrz 2021

Dorii napisał(a)
Czosnki chyba wcześniej kwitną. Najpóźniej z tych co mam kwitną Miami w tym roku był to koniec czerwca. Pamiętam bo jednego dostała na koniec roku szkolnego wychowawczyni mojego syna.

To może by zdążyły zakwitnąć przed... W tym roku 20.06 juki miały wypuszczone łodygi z pąkami, a początkiem lipca już kwitły.

Chociaż może to bez sensu dawać je tam, gdzie zaraz będą juki. Takie ciut podobne sylwetką
Martka 21:55, 04 wrz 2021

Czosnki i juki hmmm... może lepiej przy hortensjach, obie rośliny mają "ostre" formy. Juki widzę bardziej w towarzystwie drobnych okrywowych nawet z drobnym kwieciem, albo w towarzystwie traw.
Johanka77 22:43, 04 wrz 2021

Dziewczyny ja mam Emperory od lat i nigdy nie wykopywałam.
Rojodziejowa 22:51, 04 wrz 2021

Martka napisał(a)
Czosnki i juki hmmm... może lepiej przy hortensjach, obie rośliny mają "ostre" formy. Juki widzę bardziej w towarzystwie drobnych okrywowych nawet z drobnym kwieciem, albo w towarzystwie traw.

W głowie mam taką inspirację gdzie czosnki są w podobnym towarzystwie - wyglądało fajnie, ale to tak średnio ciekawie, żeby jedno po drugim podobnie kwitło. Niechże się coś zmienia. Jest jeszcze opcja wsadzenia ich do rabaty jeżówkowej. Ona nie jest duża to taka ilość czosnków powinna być wystarczająca. Też ma co przysłonić usychające liście.

Poza tym wyczytałam, że te cudaki bułgarskie też powtarzają kwitnienie - juhu

Druga zmiana planów - zamiast tulipanów botanicznych ciemierniki macie jakieś ukochane odmiany?