Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Rojodziejowa 19:37, 11 maj 2022

No to zaczynam cosik rysować...

Krzyczcie, jeśli już coś źle

A takie orliki wepchały mi się do bagażnika

tulucy 20:58, 11 maj 2022

Krzyczeć nie krzyczę, ale zapytam, ile w terenie będzie mieć miejsca piwonia? Bo ona może pożreć irysy jednym kłapnięciem. Mnie zeżarła piwonia jedną różę do cna i kępę liliowca na szczęście nie całkowicie. Ale uciekam teraz od piwonii z większymi roślinami, zostają zadarniacze. Typu przywrotnik. I ułudka na przykład, bo jej peonia nie zaszkodzi. I nie przeszkodzi. Mijają się swoimi szczytami kwitnienia
Rojodziejowa 22:08, 11 maj 2022

Chciałam ją wcisnąć na 70cm max na szerokość, ale jak tak piszesz to chyba lepiej jak przeskoczy w lewo do następnej części.
tulucy 22:36, 11 maj 2022

One dołem są powiedzmy dość wąskie. Ale góra szeroka i taka wykładająca się. Wiadomo, nie od pierwszego sezonu.
Rojodziejowa 22:54, 11 maj 2022

Czyli nózie im można czymś niższym otulić, ale żeby najlepiej jednocześnie ciut podpierało?? Przywrotników mam trochę, choć w nich tych żółtych kwiatów to nie lubię. W zestawie z szałwiami przyrotniki mi nie przeszkadzały bardzo przez kontrast.

Co jeszcze można dać? Widzę czasem na zdjęciach pod piwonią żurawki, może bergenia? To byłoby nawiązanie do innych moich rabat... Może jeszcze coś innego?
sylwia_slomc... 23:07, 11 maj 2022

Dorii napisał(a)

Pewnie masz rację ale potem już nic pod takim drzewem nie posadzę i tylko będę musiała trawę nożyczkami wycinać bo kosiarka nie dojedzie. Chwastów nie wyrwę z betonu a tak moja rodzima gleba zachowuje się latem. Poza tym nie wiem czy jakiekolwiek drzewo da radę jak go na start najpierw zabetonuje a zimą będzie stać w wodzie. Warto by jednak na start miało ciut łatwiej i szybko zakorzeniło się na tyle głęboko by nie trzeba było podlewać jak tylko chwilę nie pada.

Kobieto czy Ty wiesz jak trudno jest latać z konewką wody do każdego drzewka na takim ogrodzie jak u nas? A posadziliśmy wszystkich ok 300 st i każde wymagało podlewania, do tego przy takim spadku terenu co mamy sporo uciekało zanim wsiąkło pod korzenie. A mimo tej ilości podlewania sadziliśmy w grunt rodzimy by się od razu przystosowywały do warunków w jakich przyjdzie im żyć. Teraz się odwdzięczają za tą opiekę Jedyne problemy jakie mamy z drzewami to na terenie powodziowym, do tego zamulania nie zdążają się przystosować, ale w zasadzie tylko świerki serbskie, dla nich się zrobiło za mokro. Ale gdyby rosły w dołkach z przygotowana ziemią sytuacja byłaby w przypadku gliny jeszcze gorsza bo robiłaby się miednica z wodą z tego dołka.

Doradzam z własnego doświadczenia
sylwia_slomc... 23:13, 11 maj 2022

Asia pod dorodną kilkuletnią piwonia nie ma potrzeby niczym podsadzać bo sama zakryje swoje łodyżki liśćmi.
Co do mieczyków nie sadź ich na tej rabacie. Mieczyki trzeba jesienią wykopywać, a wiosną znów sadzić, będziesz miała na zimę dziury w rabacie i tak w zasadzie do maja, bo wcześniej ich nie posadzisz ponownie. Do tego trzeba się jakoś z łopatą do nich dostać do tych wykopków jesiennych, a w tym czasie na rabatach z reguły już jest mega pełno więc to będzie niezła gimnastyka
Rojodziejowa 23:16, 11 maj 2022

To co innego takiego pionowego wysokiego? Podoba mi się ich strzelistość i mocno fioletowy kolor
ajka 23:49, 11 maj 2022

Orliki podobne do tych co i ja kupiłam dzisiaj. Ja cały czas zastanawiam się nad piwonią, mąż mnie namawia, a ja się jej boję. Wydaje mi się bardzo wymagająca.
tulucy 08:06, 12 maj 2022

Strzeliste wysokie daj może przetacznikowce? Są białe, fioletowe, różowe. Rosną do półtora metra około, tak u mnie. Takie są