Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Wiaan 21:44, 10 maj 2022

Też będę sadzić mieczyki, pierwszy raz jeszcze gdzie nie wiem

Łubin faktycznie cudo, będę kombinować, z bylinami to nie idzie mi jakoś najlepiej w kompozycjach, Wy to się w nich orientujecie doskonale Gdyby Anda - Ewa mi dzisiaj nie podsunęła krwawnika to bym wcale o nim nie myślała

Lecę do Darii zobaczyć. Justynka fajny pomysł na nowe nasadzenia
Judith 21:47, 10 maj 2022

A ja posadziłam w sobotę . 24 sztuki: limonkowe i purpurowe .
Rojodziejowa 21:49, 10 maj 2022

olciamanolcia napisał(a)
Nie przejmuj się - ja tez mieczykow jeszcze nie posadziłam . We czwartek to uczynię ponieważ mam dzień wolny od pracy- zawodowej oczywiście
A łubin cudo. Ja tak jeszcze mam ochotę na krwawniki … ze stipą i jeżowką rewelacja. Tylko jak tu je do rabaty przemycić

A krwawniki jakieś konkretne masz upatrzone?
Rojodziejowa 21:52, 10 maj 2022

Judith napisał(a)
A ja posadziłam w sobotę . 24 sztuki: limonkowe i purpurowe .

Ooo nieźle!! Ja mam tylko 10 białych, ale jak tak przyjdzie wszystko inne też posadzić, to miejsca może braknąć
Rojodziejowa 22:00, 10 maj 2022

Wiaan napisał(a)
Też będę sadzić mieczyki, pierwszy raz jeszcze gdzie nie wiem

Łubin faktycznie cudo, będę kombinować, z bylinami to nie idzie mi jakoś najlepiej w kompozycjach, Wy to się w nich orientujecie doskonale Gdyby Anda - Ewa mi dzisiaj nie podsunęła krwawnika to bym wcale o nim nie myślała

Lecę do Darii zobaczyć. Justynka fajny pomysł na nowe nasadzenia

To będzie mocno mieczykowo
Fajnie, a Ty masz jaki kolor?

Edit: już u Ciebie doczytałam fioletowe i białe
MartaCho 22:22, 10 maj 2022

Trzeba zapisać tę stronę z rozmową o planowanych kolorach Waszych mieczyków i porównać potem jak zakwitną patrząc na łubiny- Żaden sprzedawca w ogrodniczym nam już nie wmówi, że białe jest białe, a czarne jest czarne

Ja miałam mieczyki na tarasowej i jak tylko nabierały wzrostu, to strasznie mi się pokładały- nadawały się tylko do wazonu- Wasze będą mogły się wesprzeć o jakiegoś sąsiada?
Judith 22:24, 10 maj 2022

Marta, ja swoje zawsze podwiązuję do palików.
Rojodziejowa 22:53, 10 maj 2022

MartaCho napisał(a)
Trzeba zapisać tę stronę z rozmową o planowanych kolorach Waszych mieczyków i porównać potem jak zakwitną patrząc na łubiny- Żaden sprzedawca w ogrodniczym nam już nie wmówi, że białe jest białe, a czarne jest czarne

Ja miałam mieczyki na tarasowej i jak tylko nabierały wzrostu, to strasznie mi się pokładały- nadawały się tylko do wazonu- Wasze będą mogły się wesprzeć o jakiegoś sąsiada?

Ja jeszcze nie miałam, więc dopiero się okaże jak będzie. Może tak nawciskam wszystkiego, że nie będzie miał wyjścia i będzie stał na baczność
sylwia_slomc... 23:03, 10 maj 2022

Rojodziejowa napisał(a)

Kupiłam dziś parę krzaczków truskawek właśnie… zobaczymy co z tego wyjdzie

Jak byś dała cynk nie musiałabyś kupować, mogłam Ci wysłać
sylwia_slomc... 23:09, 10 maj 2022

Rojodziejowa napisał(a)

No to też znam - to ziemia i to ziemia, wystarczy wcisnąć w dołek i ma rosnąć

Bo w przypadku drzew to akurat poniekąd prawda. Drzewa się korzenią albo szeroko, albo głęboko, albo głęboko i szeroko. Z tego powodu lepiej by dobrać drzewo do stanowiska niż przygotowywać stanowisko pod nie bo nie jesteśmy praktycznie w stanie takowego przygotować jako dołek, albo nawet jako lej w ziemi. I tak w którymś momencie takowy dołek okaże się za mały bo to prawie jakby posadzić drzewo w donicy. I w momencie gdy korzenie dotrą do gruntu rodzimego mogą się zacząć problemy.