Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Rojodziejowa 14:01, 31 lip 2016

agapant napisał(a)
Witaj, lawenda to chyba dobry pomysł. Jest mało wymagająca potrzebuje tylko cięcia a patent na wspinanie już masz (i nie myślę o mamie )kawałek deski z poprzeczkami z czasem dorobić kolce na górnym końcu, dasz radę. Duże plamy lawendy super.

Muszę jeszcze muły wypracować do dźwigania takiej "drabiny" bo ledwo to daję radę ruszyć, a dalej skarpa jeszcze wyższa, może lepiej o jakiejś uprzęży pomyśleć
Rojodziejowa 14:03, 31 lip 2016

Toszka napisał(a)

Jest Perovskia niższa - Little Spirit, do 60cm.

Perovskia pokłada się jeśli ma zbyt mokro i zbyt bogato (jest wtedy zielona a nie srebrna).
Perovskia jest świetna jako następca w kwitnieniu lawendy, kiedy ta już kończy kwitnienie. Perovskia startuje z kwiatami od drugiej połowy lipca i praktycznie kwitnie do mrozów.

O Toszka Ty jak zwykle czuwasz To odmiana w sam raz dla mnie!! Ta moja skarpcia to właśnie raczej jest sucha i raczej bidną ziemię ma, więc wydaje się być idealnym miejscem dla tej perovskiej
nawigatorka 14:15, 31 lip 2016

Swany tez szybko rosnie.u mnie w rok miala galezie na 3 metry.i wyladowala za plotem pod lipami.i tam nie rosnie...
nawigatorka 14:17, 31 lip 2016

Mysle ze przy takiej skarpie nie tylko wytrzymalosc roslin jest wazna ale i ich ekspansywnosc.przeciez i fak dziesiatki sadzonek beda tam potrzebne.u mnie na sparpe jedna o dlugosci 15 metrow i wysokosci 1,5 poszlo jakies 30 irg.akurat w jej przypadky to do zniesienia bo sadzonke da sie kupic na 4,5.
Rojodziejowa 14:18, 31 lip 2016

nawigatorka napisał(a)
Swany tez szybko rosnie.u mnie w rok miala galezie na 3 metry.i wyladowala za plotem pod lipami.i tam nie rosnie...

To może dać np ze 3 takie swany rzucone jakoś niesymetrycznie? W części głównej ogrodu też będzie biała róża, więc to by nawiązywało trochę.
nawigatorka 15:02, 31 lip 2016

Rojodziejowa napisał(a)

To może dać np ze 3 takie swany rzucone jakoś niesymetrycznie? W części głównej ogrodu też będzie biała róża, więc to by nawiązywało trochę.
jesli juz to daj je w kupie slbo w kilku grupach wiekszych.ale wtedy potrzeba przynajmniej kilku sztuk na grupę.trzy to ledwie widac bedzie bo kwiaty sa jedynie na szczytach pedow.poza tym ilosc gatunkow powinna byc niewielka

Popatrz tutaj
https://www.ogrodowisko.pl/watek/2616-roztoczanskie-klimaty?page=125
https://www.ogrodowisko.pl/watek/2616-roztoczanskie-klimaty?page=508
Rojodziejowa 15:19, 31 lip 2016

Hmmm to może lepiej nie pchać róży jeszcze.
Wolałabym coś uzyskać bardziej naturalistycznego na tej skarpie. Tak jak niektóre pola w rabatach planuję zrobić. Tylko że tu by była ogromna skarpa.
http://harpurgardenimages.thirdlight.com/viewpicture.tlx?containerid=26367339155&pictureid=26368158950

Tak się zastanawiam, czy ewentualnie gdzieś na tej skarpie z tych moich suchodrzewów nie wyciąć kostek. Parę przesadzić w inne miejsca, żeby zgubić te linie.
Anda 15:26, 31 lip 2016

Witaj Asiu Tak sobie tu podczytuje u Ciebie. W moim ogródku co prawda zupełnie inne klimaty, ale mimo to podoba mi się to co tu próbujesz stworzyć Poza tym pięknie rysujesz a ja lubię takie rysunki oglądać
Jeśli o skarpę chodzi, to nie wiem, czy pomyślałaś o ziołach? One lubią sucho, słonecznie i przeważnie nie sprawiają kłopotu, np. szałwia lekarska, oregano, melisa, mięta, która bardzo lubię się rozprzestrzeniać. Rozmaryn jest u mnie zimozielony, ale nie wiem, jaki Ty masz tam klimat.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
nawigatorka 16:01, 31 lip 2016

Zgubic proste linie mozesz dosadzajac po kilka sztuk tych samych gatunkow i z lini zrobic kliny
jazzy 18:49, 31 lip 2016

Przetacznik też lubi sucho
A może narysujesz to jak widzisz skarpę swą