Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

olciamanolcia 21:13, 05 lis 2022

kalosze to tylko do zdjęcia takie czyste a rękawiczki- przy zbieraniu liści i zrywaniu darni - zmieniałam kilka razy. Nawet pod tymi ogrodowymi zimówki miałam ubrane a i tak łapska mokre
Johanka77 21:30, 05 lis 2022

Asia jestem cała podekscytowana Twoją działalnością skarpową! Mega! Czekam na efekt!

I bardzo jestem ciekawa tej ostnicy olbrzymiej. Sama się do niej przymierzałam, bo Sylwik kusiła pięknymi egzemplarzami. Ciekawa jestem efektu u Ciebie.
Mirka 21:52, 05 lis 2022

Judith napisał(a)
U mnie pada, a jak nie pada to mży... Ciemno, zimno, pasqdnie…
Zamiast ogrodowania będzie kino domowe - kanapa, herbatka, ciasteczka i „Awatar” .

U mnie taka sama pogoda cały dzień. W przeciwieństwie do ciebie nie lerzakowałam na kanapie ale krzątałam się w kuchni i zrobiłam pierogi
sylwia_slomc... 09:32, 06 lis 2022

Judith napisał(a)
Zwróćcie uwagę, ze te porady są niespójne. Z jednej strony - „zbieranie liści jest głupie, liście mają stworzyć ściółkę”. A z drugiej - „z zebranych liści zrób kopiec albo daj do worka i zrób ziemię liściową”.
A już rada co robić, gdy „masz naprawdę dużo liści” mnie rozczuliła wręcz…

Ale tam pisze o zbieraniu z drogi i trawników nie z rabat.... tak zrozumiałam. Ja z rabat nawet w podwórku nigdy nie zbieram i generalnie tylko w podwórku zmiatam z chodników i drogi wjazdowej i grabię trawnik, a to też dlatego, ze to głównie liście z orzecha sąsiada, trujące ziemię, te po dłuższym przeleżeniu w workach sypie w lesie między drzewa na górze ogrodu. Może to miał autor na myśliWierz mi u mnie tych liści jest masa. Tylko w tym tygodniu ze 20 worków było.
sylwia_slomc... 10:00, 06 lis 2022

Dęby mam dwa ale jeden w łące a drugi na zalewowym koło chatki, tam mi ich liście nie wadzą
Wiaan 11:13, 06 lis 2022

Rwałam się do liści wczoraj ale pogoda zadecydowała inaczej
Rojodziejowa 11:43, 06 lis 2022

Justyna - wiadomo do fotki wszystko musi być czyściutkie Coś te Twoje kalosze nie chcą się jeszcze chować na zimę

Johanko, trochę ryzykuję z tą Stipą, bo warunki trochę nie po nią, ale zobaczymy - a nóż mnie zaskoczy

Mirko, ja wczoraj również w domu. Plany kuchenne też były, ale najpierw książka z kocykiem a potem segregacja zabawek u młodego w pokoju.

Sylwia u mnie dąb zrzuca liście na skarpę i rabatę przy niej. Tam się muszę udać pozbierać to dziadostwo.

Wiaan no ja miałam ochotę coś porobić, ale pogoda też skutecznie mnie zniechęciła. Ale jutro już może się coś uda zrobić
Rojodziejowa 22:39, 08 lis 2022

Dziś przyszły sadzonki trzcinnika KF z dużej sadzonki:

A tylko na nie czekałam z kontynuacją obsadzania różanki.
Wczoraj dojechała Ostnica olbrzymia

Więc dziś obsadzanie zakończone. Jeszcze muszę wyściółkować i można się brać za sadzenie hortensji, a mam ich 9 5 kupionych a 4 mi przysłał przedwczesny Mikołaj. Justynka! Będę na nie chuchać dmuchać
Kordina 23:00, 08 lis 2022

No to powodzenia, a zrób pstryk, jak już wszystko posadzisz, żeby można było porównać jak wszystko rozkwitnie wiosno-latem
Rojodziejowa 23:14, 08 lis 2022

Kordina napisał(a)
No to powodzenia, a zrób pstryk, jak już wszystko posadzisz, żeby można było porównać jak wszystko rozkwitnie wiosno-latem

A zrobiłam, ale na razie to tam wiele nie widać Poza tym jeszcze muszę opitolić murek, bo szpetny jest Jak już będzie jakikolwiek efekt, to dopiero chyba odważę się ujawnić ten "biforek".

A no i jeszcze tulipany mam do wsadzenia kurczę! Pasowałoby ogarnąć wszystko już jutro, bo coraz chłodniej, a i opady zapowiadają, więc potem będzie babranie, a nie robota.