Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Rojodziejowa 23:41, 07 sty 2023

lilarose napisał(a)
nie wiem, czy miałaś już u siebie lwie paszcze, jeśli nie , bardzo Cię na nie namawiam.
Tyle, że lepiej z rozsady, ale nie są jakoś wymagające, kwitły mi bardzo długo.
Ja zamierzam je dodać do dalii w tym roku, raczej do niższych lub na przód, ładnie będą się komponowały ich kolce z okrągłymi kwiatami

No coś Ty, ja nic nie miałam. Wiesz, że ja dziewicza siejąca jestem
A jakąś konkretną odmianę od nich miałaś fajną?

Te wszystkie astry mają… ale już tylko takie giga paki po 250 i 500 nasion
olciamanolcia 13:00, 08 sty 2023

Joanno czy Ty będziesz ogarniała stipę?
Jeśli tak to kiedy?
Czy ją wyczesujesz?
Czy obcinasz?
Czy tylko podcinasz?
Rojodziejowa 13:15, 08 sty 2023

Ja ją tne dość późno - kwiecień.
Tu jest to fajnie opisane i do tego się stosowałam.
https://ogrodowapasja.blog/2021/04/22/stipa-tenuissima-po-zimie-ciac-czy-wyczesywac/

Kiedyś ty na forum ktoś pisał, że najlepiej je ciąć, gdy kwitnie forsycja.
Judith 13:25, 08 sty 2023

Rojodziejowa napisał(a)
Tu jest to tajnie opisane i do tego się stosowałam.
https://ogrodowapasja.blog/2021/04/22/stipa-tenuissima-po-zimie-ciac-czy-wyczesywac/

Bardzo ciekawe informacje! Nie wiedziałam, ze środek kępy można/trzeba wyrwać! W zeszłym roku zostawiłam ten brzydki środek i myślałam, ze częściowo umarła . Dziękuje za tego linka .
olciamanolcia 13:37, 08 sty 2023

Rojodziejowa napisał(a)
Tu jest to fajnie opisane i do tego się stosowałam.

Tak tez uczynię tylko czy wytrzymam do polowy kwietnia
Na chwilę obecną kępy mam ładne, nic nie gnije i mam pełno małych kęp- siewek.
Obetnę z gory , wyczeszę paluchami i zobaczymy
Rojodziejowa 13:47, 08 sty 2023

Judith nie ma za co. Cieszę się, że mogłam się przydać ja w tych większych kępach zawsze wyciągam te ciemne środki. Kompletnie tych pustych środków potem ni widać.

Justyś, jak dla mnie to późne cięcie zapobiega trochę temu, żeby opady nie gromadziły się właśnie w środku kępy. Nie wiem, czy dobrze myślę

Ja na jesień trochę powyczesywałam. Część źdźbeł jakby łamiąc. Zielone jak są jakieś wtedy to się nie niszczą i zostają. Jak masz ładne zielone kępki, to bym ich nie cięła, tylko wyczesała
ElzbietaFranka 16:54, 08 sty 2023

Stipe nie ma co wcześniej przycinać. Wszystko zależy w jakim regionie i jaka jest wiosna. Przycinam wtedy jak widzę, że mlode odrosty wychodza.
Później jak widzę, jest dużo martwych z poprzedniego roku to je wyrywam.
Nie widac pustych środków bo stipa się rozrasta.
Już po przekwitnięciu przycielam ok 10 cm od góry i teraz mam ładne wysokie jeże.
lilarose 18:32, 08 sty 2023

Rojodziejowa napisał(a)

No coś Ty, ja nic nie miałam. Wiesz, że ja dziewicza siejąca jestem
A jakąś konkretną odmianę od nich miałaś fajną?

Te wszystkie astry mają… ale już tylko takie giga paki po 250 i 500 nasion

w zeszłym roku siałam lwią paszczę, którą dostałam od Maduski, teraz kupiłam sobie dwie odmiany: Costa Silver i Appelblossom, odnalazłam też w zasobach podarowaną przez kolegę Lucky Lips.
Zamierzam sporo jej posiać, bo jest bardzo wytrzymała, długo kwitnie, fajnie wygląda w bukietach i długo stoi w wazonie

co do astrów, to jeśli zgodzą się łączyć zamówienia, to można je zamówić -na pewno się znajdzie ktoś chętny na nie,
Rojodziejowa 22:53, 08 sty 2023

ElzbietaFranka napisał(a)
Stipe nie ma co wcześniej przycinać. Wszystko zależy w jakim regionie i jaka jest wiosna. Przycinam wtedy jak widzę, że mlode odrosty wychodza.
Później jak widzę, jest dużo martwych z poprzedniego roku to je wyrywam.
Nie widac pustych środków bo stipa się rozrasta.
Już po przekwitnięciu przycielam ok 10 cm od góry i teraz mam ładne wysokie jeże.

Ja to uważam, że to, że żyje u mnie to cud, więc czekam na bezpieczny moment wolę jednak przycinać je tylko na wiosnę krótko. W lecie bym je potem musiała wydegażować, żeby mnie nie denerwowały takie od linijki
Rojodziejowa 22:55, 08 sty 2023

lilarose napisał(a)

w zeszłym roku siałam lwią paszczę, którą dostałam od Maduski, teraz kupiłam sobie dwie odmiany: Costa Silver i Appelblossom, odnalazłam też w zasobach podarowaną przez kolegę Lucky Lips.
Zamierzam sporo jej posiać, bo jest bardzo wytrzymała, długo kwitnie, fajnie wygląda w bukietach i długo stoi w wazonie

co do astrów, to jeśli zgodzą się łączyć zamówienia, to można je zamówić -na pewno się znajdzie ktoś chętny na nie,

Spodobały mi się też te Coral Lavender, a jedyna dostępna opcja to pińcet!