Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Rojodziejowa 12:35, 16 kwi 2023

antracyt napisał(a)
Ale fajne zdjęcia butelkowe
Mi też się tak maczkami sypnęło

Te butle to mi się spodobały. Człowiek sobie może o nich kompletnie zapomnieć, zwłaszcza jak wiosna z deszczem. Z makami to ciężko chyba rzadko. No chyba że się ma 15 ziarenek
Rojodziejowa 12:42, 16 kwi 2023

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Nie wiem jak ta dziewczyna z insta miała 90 kilka procent sukcesu z ukorzenianiem hortensji w perlicie. Te w perlicie też mi schną liście.

Jak Ci się pracuje z tym urządzeniem do tworzenia kostek z ziemi do siania? Jak ono się w ogóle nazywa?

Jestem zawiedziona tą metodą perlitową. Ale trzymam, może mnie jeszcze zaskoczy ta reszta. W słoiku widzę natomiast, że najlepiej faktycznie się ma najgrubszy patyk.

To do kosteczek ziemi to soil blocker. Na nasze to chyba prasa do ziemi, ale nie wiem czy ktoś używa polskiej nazwy. Zostałam zarażona przez Kasię (lilarose). Już myślałam o zamówienii z Anglii bo te produkowane w PRC nie wzbudzały we mnie zaufania. Okazało się, że jedna kobietka w PL sprowadza je do swojego sklepu. Jak na razie jestem zadowolona Nawet wycisnęły zgrabnie z formy ziemię, chociaż robiłam z takiej z perlitem. A wydaje mi się, że przez jego dodatek ta ziemia się zrobiła mniej zwarta, a to przy tym sprzęcie niekoniecznie dobrze.
Patrycja_KG_Lu 12:42, 16 kwi 2023

Ten nagietek lekarski o nieklasycznym kolorze trafi na listę „chciejstw”. Nie pisałam jeszcze o tym u siebie, ale mam podobną kolekcję nasion kwiatów jednorocznych i dwuletnich. Także nie wiem czy uda się wszystkie posiać.
Patrycja_KG_Lu 12:43, 16 kwi 2023

Jaki jest koszt takiego urządzenia?
Rojodziejowa 13:16, 16 kwi 2023

Na te jednoroczne, to chyba zaanektuję nieużywaną działkę taty, jak tak dalej pójdzie i nie uda mi się ich powciskać między grządki.

Nagietek Bronzed Beauty, czy Apricot Beauty?

Jaki jest koszt takiego urządzenia?

https://agnenasiona.pl/product-category/soil-blocker/
Patrycja_KG_Lu 14:05, 16 kwi 2023

Jaki rozmiar wybrałaś, żeby był w miarę uniwersalny? Charls Downing sporo wysiewów kępkowych robi, np. buraczki, cebule, rzodkiewki i myślę, że takie coś fajnym rozwiązaniem jest przy braku multidoniczek. Ekologicznie bez plastiku. Jedna babeczka na YT, która ma kanał o prowadzeniu ogrodu mającego wyżywić rodzinę jako tacy używa takich z drewna z trzema ściankami.

https://youtu.be/-QZyUe-GjtM (od 6:50 min)
Rojodziejowa 14:51, 16 kwi 2023

Jaki rozmiar wybrałaś, żeby był w miarę uniwersalny? Charls Downing sporo wysiewów kępkowych robi, np. buraczki, cebule, rzodkiewki i myślę, że takie coś fajnym rozwiązaniem jest przy braku multidoniczek. Ekologicznie bez plastiku. Jedna babeczka na YT, która ma kanał o prowadzeniu ogrodu mającego wyżywić rodzinę jako tacy używa takich z drewna z trzema ściankami.

https://youtu.be/-QZyUe-GjtM (od 6:50 min)

Kupiłam micro20, w które wysiewam. Jak już wzejdzie to te kosteczki wchodzą w większą kostkę robioną w soilblockerze Mini4 z wkładami ’cube’.

Ten sposób z filmiku z nawadnianiem jest bardzo fajny. Jak na razie u mnie sprawdza się szklarenka. Przy większej produkcji takie udogodnienia jak oni w filmiku sobie robią są konieczne.
Agatorek 22:20, 16 kwi 2023

Fajna okazja z tymi ciemiernikami

I podziwiam butelkowe wysiewy (szczególnie maczki ).

Gipsówkę będziesz siała bezpośrednio na rabatę?
anuska2507 10:30, 17 kwi 2023

Rojodziejowa napisał(a)

Jestem zawiedziona tą metodą perlitową. Ale trzymam, może mnie jeszcze zaskoczy ta reszta. W słoiku widzę natomiast, że najlepiej faktycznie się ma najgrubszy patyk.

U mnie też na razie nie ma szału z perlitem. Jedna odmiana w wiekszości już mi przyschła. Ale może to kwestia tego, że wypuściła wyciagnięte, wiotkie pędy.
"Posadziłam" też kilka patyków w doniczce z ziemią na zewnątrz. Będę miała porównanie skuteczności obu metod

Rojodziejowa 16:41, 20 kwi 2023

Nie łapię zakrętu
Ale wpadam się pochwalić, że zdobyłam 3 różyczki: Munstead Wood, Esprit d’Amour i Abigail Adams.

a listonosz przyniósł ekstra lekturę

Postępy szklarniowe żadne. Biedne pomidory już przesadzam do coraz większych donic, żeby jakoś dociągnęły…
Jak na złość bezdeszczowych dni u nas jak na lekarstwo, a ro sytuację utrudnia. Różnica poziomów to aż 40 cm w najniższym i najwyższym miejscu.

U mnie zaczyna się tulipanowo

Salmon van Eijk

Exotic Emperor

Mieszanka Biedronkowa

W donicach też już tuż tuż