Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Rojodziejowa 09:32, 22 cze 2023

Melduję pierwszą dalię. Zamawiana jako ostatnia

Seattle

April 09:41, 22 cze 2023

Dalia już w wazonie?
Podobają mi się betony, bardzo lubię takie surowe elementy. A jak zakwitną juki to już będzie szał. Ciekawie by tam wyglądało kilka punktów jakiejś zwieszającej się z murka rośliny
Przy miskach szał Kocham stipy, bez wzajemności niestety.
olciamanolcia 09:44, 22 cze 2023

Rojodziejowa napisał(a)
Melduję pierwszą dalię. Zamawiana jako ostatnia

Seattle

Żółta??? Pasowałaby do mojej róży
Wszystkie dalie piękne som nawet żółte
Rojodziejowa 10:00, 22 cze 2023

April napisał(a)
Dalia już w wazonie?
Podobają mi się betony, bardzo lubię takie surowe elementy. A jak zakwitną juki to już będzie szał. Ciekawie by tam wyglądało kilka punktów jakiejś zwieszającej się z murka rośliny
Przy miskach szał Kocham stipy, bez wzajemności niestety.

Dalia w butelce po Porto

Mam nadzieję, że jałowce płożące będą tak spływać w jednym miejscu. Jeszcze by mi pasowało w jednym, ale nie wiem, czy przy thujach coś będzie rosło…

Aprilku, ja w tym roku sobie wysiałam trochę stipy. Myślę, że będę tak robić co rok i ewentualnie podmieniać te, które padną.
Rojodziejowa 10:01, 22 cze 2023

olciamanolcia napisał(a)

Żółta??? Pasowałaby do mojej róży
Wszystkie dalie piękne som nawet żółte

Ano żółta i to nie jedyna żółta
sylwia_slomc... 10:40, 22 cze 2023

Rojodziejowa napisał(a)

No moje nie wydają mi się takie duże, ale pewnie gdyby nie beton, które je mocno ogranicza mówiłabym co innego

Asia juki z biegiem lat będą coraz szersze i wyższe też, to długowieczna roślina choć po kwitnieniu cały pęd zamiera na jego miejsce wyrasta kilka nowych. Twoje jeszcze młodziutkie są. Ilość miejsca w korzeniu nie będzie miało takiego znaczenia, bo korzeń idzie głęboko w dół.
Rojodziejowa 10:52, 22 cze 2023

sylwia_slomczewska napisał(a)

Asia juki z biegiem lat będą coraz szersze i wyższe też, to długowieczna roślina choć po kwitnieniu cały pęd zamiera na jego miejsce wyrasta kilka nowych. Twoje jeszcze młodziutkie są. Ilość miejsca w korzeniu nie będzie miało takiego znaczenia, bo korzeń idzie głęboko w dół.

Bardziej chodziło mi o rozrastanie na boki. U mnie nie pójdą za daleko.
Na razie usuwanie starych rozet wystarcza. Czasami widzę w ogrodach wypiętrzone wyspy juk. U mnie natomiast na razie przynajmniej nie ma takiego zagęszczenia i mi to pasuje.
Rojodziejowa 10:53, 22 cze 2023

No i Jude the Obscure zakwitła!
Oba krzaczki. I wyglądają najzdrowiej z róż na rabacie retro.

Edit: a wieczorkiem już bledsza
sylwia_slomc... 11:40, 22 cze 2023

Rojodziejowa napisał(a)

Bardziej chodziło mi o rozrastanie na boki. U mnie nie pójdą za daleko.
Na razie usuwanie starych rozet wystarcza. Czasami widzę w ogrodach wypiętrzone wyspy juk. U mnie natomiast na razie przynajmniej nie ma takiego zagęszczenia i mi to pasuje.

Bo są młodziutkie jeszcze. Z czasem na boki pójdą i do przodu też, jedynie pod górę po betonie nie. Chyba, że stale utrzymasz po jednym przyroście, ale nie wiem czy się to komuś udało już.
Makao 15:42, 22 cze 2023

Ja nie usuwam starych rozet juki. Nic nie robię. Ona sama się zagęszcza i co roku ma więcej kwiatów. Mam jedną zwykłą zieloną i 4 żółte.
Ta zielona właśnie kwitnie bez problemu a te żółte widocznie bardziej wybredne co do stanowiska.
Ta zielona jest u mnie z 5 lat i ma 140 cm szerokości i 1m wysokości + kwiaty.

Te żółte prawie nie przyrastają i dlatego muszę je przesądzić.
Tak to wygląda