Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Patrycja_KG_Lu 22:07, 20 sty 2024

Rojodziejowa napisał(a)
Ale czy te płyty ogrodzeniowe są zbrojone? Może można takie znaleźć... Wolałabym raczej bez wzorów, gładkie i pomalować. Poszperam.

Nam zostały takie od płotu - podmurówka betonowa. Długa na 250 cm, wysoka na 20 cm. Z jednej strony prawie gładka, a druga strona z taką ramką. Jak je kupowaliśmy to były w rożnych kolorach i wzorach.
LIDKA 22:12, 20 sty 2024

https://www.art-inox.com.pl/pl/p/Katownik-nierdzewny-31x31x3-TYP-A-ART-K8340A2/4538?gad_source=1&gclid=Cj0KCQiA-62tBhDSARIsAO7twbbCqTdVVklXycKkZgPuOC508ognCJnUFFENRqd--pvb-OThH5mUNG8aAuXsEALw_wcBkątowniki

Te betony można połączyć taki kątownikami. Są różne rozmiary i na jeden narożnik trzeba dać chyba 2 szt.

Dobre wiertło i beton się da nawiercić bez uszkodzeń.
Rojodziejowa 22:20, 20 sty 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Dokładnie te dwa sposoby zaczęliśmy rozważać. Te betonowe w sieciówkach najtaniej kosztują za jeden ok. 14,80 zł - 20kilka. Natomiast transport już swoje dokłada do „imprezy”. Potrzebne by były te o kształcie H i L. Minusem jest to, że ścieżki musiałyby być szersze, bo te łączniki wystają mocno poza obręb skrzyni.

To pierwsze połączenie jest estetyczniejsze, węższe. Mamy obawy czy przy wierceniu otworów nie ukruszy/połamie się płyta. Ciekawe ile za sztukę ten metalowy łącznik wyjdzie. Jeszcze go nie szukaliśmy.

Jeszcze jest jedna opcja. Te podmurówki czasami łączą ze słupkiem takimi ceownikami metalowymi.

Gdyby w rogach dać słupki, albo kupić jakieś głębsze ceowniki, które by się dało ze sobą skręcić, to nie naruszałoby się betonu.
Ja jeszcze miałabymm obawy, że jakby tam w te wywiercone dziury gdzieś wlazła woda, czy przez zimę nie mogłaby szkód narobić.
Rojodziejowa 22:21, 20 sty 2024

Nam zostały takie od płotu - podmurówka betonowa. Długa na 250 cm, wysoka na 20 cm. Z jednej strony prawie gładka, a druga strona z taką ramką. Jak je kupowaliśmy to były w rożnych kolorach i wzorach.

Do niskich grządek fajne
Patrycja_KG_Lu 22:29, 20 sty 2024

Rojodziejowa napisał(a)

Jeszcze jest jedna opcja. Te podmurówki czasami łączą ze słupkiem takimi ceownikami metalowymi.

Gdyby w rogach dać słupki, albo kupić jakieś głębsze ceowniki, które by się dało ze sobą skręcić, to nie naruszałoby się betonu.
Ja jeszcze miałabymm obawy, że jakby tam w te wywiercone dziury gdzieś wlazła woda, czy przez zimę nie mogłaby szkód narobić.

O matko! Najprostsze! Nie wpadłam na to mimo, że właśnie tak przy płocie były montowane.
Rojodziejowa 22:33, 20 sty 2024

I najładniejsze
Kordina 22:40, 20 sty 2024

Poniżej jedno przęsło z ogrodzeń betonowych:
https://pl.pinterest.com/pin/4151824649363396/

blaszane cięte w ramach drewnianych, ale mogą być w profilach aluminiowych:
https://pl.pinterest.com/pin/68741378430/

brałam też pod uwagę ze starych cegieł z odzysku (akurat tu mam dostęp ale wymaga jednak sporo pracy)
https://pl.pinterest.com/pin/632685447664580744/

z bloczków pozostałych po budowie? Niektórzy wyprzedają materiały budowlane tanio po zakończeniu budowy właśnie w lokalnych ogłoszeniach
https://pl.pinterest.com/pin/16466354881161342/

Jeszcze gotowiec Podwyższona grządka Klasika Garden, ale trochę kosztują...
Joann 22:41, 20 sty 2024

Jeszcze na czarno pomalowac
Patrycja_KG_Lu 22:42, 20 sty 2024

Do Twojego ogrodu Bożenko to te z cegły by mega pasowały.
Kordina 22:49, 20 sty 2024

Do Twojego ogrodu Bożenko to te z cegły by mega pasowały.

To prawda, tylko przeraża mnie to oczyszczanie cegieł ze starej zaprawy, ale może jak się zaprę?
Może ktoś wie jak nazywa się taki materiał, widziałam jak robili ogrodzenie chyba cementowe z czymś, wyglądały jak gipskarton, ale to nie to, ogrodzenie jest 3 rok i wygląda super, a panowie zwykłą piłą ciachali na wymiar